Η κατάσταση στο κόμμα, αλλά και η διάθεση στελεχών για σκληρές συγκρούσεις οδήγησε νωρίτερα σήμερα τον Πάνο Ρήγα να προτείνει η συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τελευταίο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και για τα 50 άρθρα, όπερ και σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί σήμερα, λόγω ανεπάρκειας χρόνου.
Όπως φαίνεται η αντιπαράθεση για τις προτάσεις αλλαγών στο καταστατικό θα μεταφερθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
Οι οργανωτικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν λειτούργησαν ούτε κατευναστικά, αλλά ούτε και ως αντιπερισπασμός αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, ενώ αντιθέτως άνοιξαν ένα νέο μέτωπο το οποίο επεκτάθηκε και στους υποστηρικτές του, όπως τον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά και του Βουλευτή, Βασίλη Κόκκαλη, που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, πρωτίστως για το ζήτημα του ονόματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τις προτάσεις του προέδρου, ιδίως όσον αφορά την ονομασία του κόμματος και τις θητείες των βουλευτών.
Ένα ακόμα ακανθώδες θέμα που θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα ανακοινώσει την προτεινόμενη ποινής για τον Χρήστο Σπίρτζη. Οι πληροφορίες μιλούν για σκληρή απόφαση που θα αποτελέσει «προειδοποίηση» για την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η διαγραφή του από τον κ. Κασσελάκη είναι προειλημμένη απόφαση. Η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να είναι καθοριστική και, αν περιλαμβάνει τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη, ενδέχεται να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις.
Επίσης, η πιθανότητα να κατατεθούν δύο προτάσεις μομφής κατά του προέδρου παραμένει ανοιχτή, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις των εισηγητών. Σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής, η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να ψηφίσει και, αν η πρόταση εγκριθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου, όπου ενδέχεται να κριθεί η ηγεσία του κόμματος.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η σκληρή κριτική κατά του προσώπου του Στέφανου Κασσελάκη.
Όλγα. Γεροβασίλη: Κεντρική επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ οι εκκαθαρίσεις στελεχών
«Πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατηγορώντας τον ότι ήταν κεντρική επιλογή του «να εκδιωχθούν άνθρωποι, να γίνει νομή της εξουσίας» και πως μετά τις ευρωεκλογές προχώρησε σε πολλές ενέργειες ρήξης και διχασμού στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα προσωποπαγές κόμμα.
Μιλώντας για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο OPEN, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη σημείωσε ότι «είναι πρωτοφανές να γίνεται προσπάθεια αποπομπής για διαφορετικές αντιλήψεις που εκφράζονται δημοσίως και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στον χώρο μας».
«Εκτιμώ ότι είναι πολλές κινήσεις τελευταία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ρήξης και διχασμού» σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή της ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα χωρίς να καταλαβαίνει ότι αυτό περιλαμβάνει και ένα συρρικνωμένο κόμμα».
Ειδικά, δε, για τον Χρήστο Σπίρτζη, σχολίασε «μου κάνει εντύπωση πως οι άνθρωποι ξεχνάνε τους σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Μου κάνει εντύπωση πόσο γρήγορα ξεχνιούνται ορισμένα πράγματα και πώς με μια μονοκοντυλιά επειδή έτσι βολεύει στη στιγμή να διαγράφεται μια ιστορία».
«Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πριν από έναν χρόνο αλλά όχι με αυτή την ατζέντα. Γι αυτό η δική μου πρόταση για να σταματήσει το καθοδικό σπιράλ και η εσωστρέφεια είναι ότι η λύση είναι στα μέλη. Πάμε στα μέλη να δώσουν τη λύση δεν υπάρχει άλλος τρόπος και αυτό να το προτείνει ο ίδιος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για τον Παύλο Πολάκη και την επιστροφή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «όλο αυτό το παιχνίδι αφορά την ηγεσία του κόμματος, μια διαγραφή μισή που έγινε με σκεπτικό και μια επαναφορά χωρίς σκεπτικό. Έγινε μια διαγραφή της κυρίας Λινού χωρίς κατηγορία και της ζητήθηκε πίσω η έδρα, θυμάστε να έγινε αυτό με τον Πολάκη; Έχουμε ανακολουθία διαρκών αιφνιδιασμών στη μάχη των συσχετισμών στην ΚΕ και το επερχόμενου συνεδρίου. Όλα αυτά μας απαξιώνουν στα μάτια της κοινωνίας, όλα αυτά δεν θα έπρεπε να συμβούν».
Χαρακτήρισε, επίσης, «ιστορία με μεγαλύτερα προβλήματα» την πρόταση για όριο στις εκλογές βουλευτών στην ίδια περιφέρεια λέγοντας «δεν μπορεί να είναι έρμαιο οποιαδήποτε μηχανισμού ή προέδρου για άλλου τύπου στόχους, όπως και οι εκκαθαρίσεις» εκτιμώντας ότι στοχεύουν σε «ένα απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα από μια κεντρική εξουσία».
Όσον αφορά τέλος την πρόταση αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ αφού χαρακτήρισε «περιττή τη συζήτηση» πρόσθεσε «ο κάθε πολίτης που ακούει ΣΥΡΙΖΑ έχει στο νου του μια ιστορία και μια κυβέρνηση που κατά την άποψή μου συνεισέφερε θετικά. Νομίζω ότι αυτό το φορτίο θα πρέπει να το κουβαλήσουμε και να το παραδώσουμε με τις αλλαγές που χρειάζονται για την προσαρμογή προς το άνοιγμα».
Χρ. Σπίρτζης: Ο Κασσελάκης είναι πολιτικά ανεπαρκής
Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικά ανεπαρκή σημειώνοντας πως δεν αποφεύγει τις γκάφες, άσκησε ο Χρήστος Σπίρτζης την Πέμπτης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πειθαρχικά μέτρα εναντίον του για τις απόψεις που εκφράζει ως προς πρόσωπο του προέδρου του κόμματος.
Όπως ο ίδιος υπογράμμισε «αν διαγραφώ θα είναι τιμή μου γιατί θα διαγραφώ επειδή διατύπωσα τις απόψεις μου τις οποίες δεν θα σταματήσω να εκφράζω».
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε: «Αμφισβητώ την τακτική του προέδρου, όχι τον ίδιο τον πρόεδρο. Το έκανα μετά τις ευρωεκλογές γιατί τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πηγαίνει σε πραγματικό αριθμό ψήφων και ποσοστά χαμηλότερα».
«Ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν βγήκε πρόεδρος, έταζε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα ότι θα έχουμε πολύ μικρή διαφορά έστω. Νομίζω ότι επειδή δεν λειτούργησε όλο συλλογικά τους τελευταίους μήνες, δεν συνεδρίαζαν τα όργανα, δεν έγινε τίποτα σε ένα επίπεδο δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει και την αποκλειστική ευθύνη», πρόσθεσε.
«Έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις, έχει πολιτική ανεπάρκεια, έχει μια τακτική αντί να κάνει συγκεκριμένη δουλειά και επεξεργασία προτάσεων γι αυτά που απασχολούν τον ελληνικό λαό, έχει μία τάση η επικοινωνία να σχετίζεται με το πρόσωπό του και με θέματα αλλότρια από την πολιτική. Αυτό εξυπηρετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τον εξυπηρετεί ότι δημιουργεί συνεχώς ζητήματα εσωστρέφειας.
Έχετε ξαναδεί πρόεδρο κόμματος μετά τις εκλογές να κάνει μεταμεσονύχτια ανάρτηση που να καταγγέλλει για μαύρα χρήματα τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Έχετε δει άλλον πρόεδρο κόμματος να κάνει βίντεο και να καταγγέλλει τα στελέχη του ότι θα πάνε σε άλλο κόμμα με αρχηγό που θα ορίσει η διαπλοκή;», σημείωσε.
«Το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ την ίδια ημέρα οι φορείς θα είναι από το Βελλίδειο για να διαδηλώνουν ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Έχετε ξαναδεί κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ημέρα που γίνονται συγκεντρώσεις για την κυβερνητική επιτροπή να ορίζει ΚΕ;», διερωτήθηκε στη συνέχεια και συμπλήρωσε «ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αν αγαπάει τον χώρο και το κόμμα, είναι να φύγει».
Μάλιστα, βρήκε «σωστή» την πρόταση για την αλλαγή ονόματος, καθώς όπως υποστήριξε εάν ο κ. Κασσελάκης παραμείνει πρόεδρος το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Προοδευτική Συμμαχία Αριστερά, την ιστορία και τις αρχές τους.
Θ. Θεοχαρόπουλος: Ο Κασσελάκης μικραίνει το κόμμα - Άμεση προσφυγή στις κάλπες
«Όταν ένας πρόεδρος πάει σε ΚΟ και τον αμφισβητούν οι μισοί, πάει μόνος του σε κάλπες», ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μικραίνει το κόμμα και δημιουργεί εσωτερικούς εχθρούς, καλώντας τον να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, αναφέρθηκε στον πρόεδρο του κόμματος κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «προσωποπαγές κόμμα» και πως «όλες οι προτάσεις είναι σε αρνητική κατεύθυνση».
Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για την αλλαγή στο όνομα του κόμματος σχολίασε ότι: «Αυτή η λογική, να έρχεται μια τέτοια πρόταση για το όνομα, οδηγεί σε ρευστοποίηση» και συνέχισε λέγοντας «καταθέσαμε πρόταση για δημοψήφισμα για κυβερνητικές συνεργασίες, το αρνήθηκε αν και μιλάει για τη βάση. Την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα αποδεκτό».
Για τον πρόεδρο του κόμματος είπε: «ο κ.Κασσελάκης να μην κρύβεται πίσω από οριακές πλειοψηφίες. Να αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες» και δεν παρέλειψε να τονίσει πως «όταν ένας πρόεδρος πάει σε ΚΟ και τον αμφισβητούν οι μισοί, πάει μόνος του σε κάλπες». Πρόσθεσε ότι «έπρεπε να είχαμε πάει σε εκλογές από το συνέδριο», επισημαίνοντας ότι «ο Κασσελάκης δυσκόλεψε την πορεία του κόμματος» και πως «δημιουργεί εσωτερικούς εχθρούς».
Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι «μικραίνει το κόμμα» και πως πρέπει «να δώσει δημοκρατική διέξοδο».
Αιχμές Χ. Μαμουλάκη για Κασσελάκη: Προβληματική η επιστροφή Πολάκη
Προβληματική χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς όπως τόνισε δεν υπήρχε κάποια συγγνώμη.
Μιλώντας στην Τηλεόραση της Βουλής ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε την, όπως ανέφερε «προβληματική η επαναφορά του κ. Πολάκη» λέγοντας ότι αυτή έγινε «όχι γιατί είναι η ταχύτερη επαναφορά κονοβουλευτικού προσώπου στη μεταπολίτευση, 37 μέρες αν δεν κάνω λάθος, αλλά δεν υπάρχει κάποια αιτιολόγηση, δεν υπάρχει κάποια συγγνώμη»
«Το ύφος και το ήθος στην πολιτική παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό αν μη τι άλλο οφείλουμε όλοι να το υπερασπιστούμε. Το ύφος και το ήθος και στη ζωή και στην οικογένειά σου και στην πολιτική παίζει καθοριστικό ρόλο. Πολλές φορές δεν έχει χάσει το δίκιο του ελέω της συμπεριφοράς; Επιπλέον, ότι αρχίζει με οργή καταλήγει με ντροπή, κατά την άποψή μου. Φράση - νόμος, που εγώ βιώνω. Ο τρόπος είναι εξόχως προβληματικός. Δεν μένω στο αποτέλεσμα μένω στη διαδικασία, γιατί κοινοβουλευτικά πρέπει να τηρούνται διαφορετικά κάποιες νόρμες», τόνισε.
Επίσης, συνέχισε, «καταρχήν έπρεπε να τη ζητήσει ο ίδιος, ξεκάθαρα. Όταν επανέρχεσαι σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, το αιτείσαι και γίνεται αποδεκτό ή όχι. Δεν συνέβη αυτό».
Ερωτηθείς,για τις δηλώσεις του κ. Πολάκη μετά την επαναφορά και την πρόταση μομφής που φέρεται να ετοιμάζει κατά του κ. Κασσελάκη ο κ. Μαμουλάκης υπογράμμισε:
«Θα μας πει ο κ. Πολάκης. Εγώ δεν ήμουν αυτός που στήριξα τον κ. Κασσελάκη την πρώτη Κυριακή. Εγώ είχα άλλη επιλογή. Ο κ. Πολάκης ήταν ο πρώτος βουλευτής ο οποίος αναφανδόν υποστήριξε και τον πήρε αλά μπρατσέτα σε επίπεδο εκλογικό και τον στήριξε και εξελέγη πρόεδρος εν τέλει ο κ. Κασσελάκης».
Και συμπλήρωσε: «Ας μας πει λοιπόν ο κ. Πολάκης τι άλλαξε αυτούς τους 8 - 9 μήνες, από την τότε ισχυρή στήριξη του στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».
Ν. Φαραντούρης: Το συνεχιζόμενο σπιράλ απαξίωσης οδηγεί χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ
Η προσφυγή στα μέλη θα μπορούσε να είναι μια λύση «όχι η ιδανική αλλά η εμπλοκή τους θα μπορούσε να είναι η φυγή προς τα εμπρός» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, στο ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως «το συνεχιζόμενο σπιράλ απαξίωσης οδηγεί χαμηλά και ο νοών νοείτο».
Ερωτηθείς για τις αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης είπε «κάποιες προκαλούν αμηχανία. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε πού πάμε. Εμένα με ενδιαφέρει η σοβαρότητα» για να σμπληρώσει ότι «μου προξενεί αλλεργία κάθε νέο επεισόδιο σε ένα θρίλερ εσωστρέφειας και απαξίωσης. Αλίμονο αν διαγκωνιζόμαστε για τέτοια θέματα ενώ είμασε σε σπιράλ απαξίωσης. Ας αντιπαρατεθούμε και για αυτά αλλά όχι ρε παιδιά σε δημόσια θέα».
Όσον αφορά την αντιπαράθεση που είχε με τον αδελφό του Στέφανου Κασσελάκη είπε ότι «η παρέμβασή μου δεν είναι επί προσωπικού, αγαπώ τους πάντες. Έκρινα ότι πρέπει να παρέμβω γιατί το συνεχιζόμενο σπιράλ απαξίωσης οδηγεί χαμηλά και ο νοών νοείτο. Οι παρεμβάσεις μου είναι πολιτικές και εκεί επιλέγω να παραμείνω».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου