Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα εποχή ΠΑΣΟΚ μετά το... ντιμπέιτ και οι προεκτάσεις με φόντο την κυβέρνηση και τον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ

Χθες είχαμε την τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ομολογούμε ότι ήταν μια διαδικασία που χαιρόσουν να παρακολουθήσεις.
Το άρτιο στήσιμο με τις ερωτήσεις και τα follow ups των υποψηφίων δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ελκυστικό περιβάλλον για να παρακολουθήσει κάποιος τη συζήτηση και την αντιπαράθεση που έγινε. Το ΠΑΣΟΚ πιστώνεται μια μεγάλη επιτυχία και δημιουργεί προηγούμενο σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να οργανώνονται οι τηλε-αναμετρήσεις μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές.
Το χθεσινό debate δεν είχε κάποιον εμφανή νικητή από τους υποψηφίους, αλλά μάλλον έχει νικητές το ίδιο το... debate, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, όπου η άνοδος της συσπείρωσης πρέπει να είναι δεδομένη...
Οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν με βάση την προσωπική τους ταυτότητα και τις θέσεις τους, παρουσιάζοντας αυτό που είναι και αυτό που θέλουν. Δεν χρειάστηκε να τοποθετηθούν σε σχέση με την υποστήριξη που θα παράσχουν στον δεύτερο γύρο, καθώς αυτά τα ζητήματα προκύπτουν την επόμενη μέρα της διαδικασίας. Οι υποψήφιοι δεν υπέπεσαν σε κάποιο λάθος, η αντιπαράθεση ήταν μέσα σε αποδεκτά πλαίσια, χωρίς ωστόσο, να λείψουν και κάποιες μπηχτές.

Από την αρχή της τηλεμαχίας, φάνηκε ότι στον... τοίχο θα στηθούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας, καθώς δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Κατρίνη. Σε επίπεδο... ζευγαριών, φάνηκε διάθεση προσέγγισης του Ανδρουλάκη με τον Κατρίνη και του Κατρίνη με τον Ανδρουλάκη, του Γερουλάνου με τον Δούκα και του Δούκα με τον Γερουλάνο, αλλά και της Διαμαντοπούλου με τη Γιαννακοπούλου, όπως και της Γιαννακοπούλου με τη Διαμαντοπούλου! Συμπεράσματα σε σχέση με το ποιος θα έχει το προβάδισμα δεν μπορούν να εξαχθούν, αλλά μάλλον φαίνεται ότι αυτοί που θα προσέλθουν για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο θα είναι περισσότεροι από την προηγούμενη φορά. Αλφαβητικά με βάση το επώνυμο, μπορούμε να πούμε τα εξής:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χωρίς να υποπέσει σε κάποιο σοβαρό λάθος ξεδίπλωσε το όραμα του για το ΠΑΣΟΚ, ξέροντας ότι θα αντιμετωπίσει τις... μπηχτές από τους αντιπάλους του. Περισσότερο... θόρυβο σε αυτό το επίπεδο έκανε η Νάντια Γιαννακοπούλου και μετά ο Χάρης Δούκας. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ποντάροντας περισσότερο στην εμπειρία του από το Ευρωκοινοβούλιο έδειξε να γνωρίζει περισσότερα από αντιπάλους όπως ο Δούκας, η Γιαννακοπούλου ή ο Κατρίνης. Δεν έχασε, αλλά σίγουρα έχει ως μειονέκτημα ότι δύσκολα μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη.

Ο Παύλος Γερολάνος έδειξε ψύχραιμος, άνετος και ήταν σχετικά περιεκτικός σε αυτό που ήθελε να παρουσιάσει. Έχει την προσωπικότητα για να ηγηθεί ενός κόμματος όπως το ΠΑΣΟΚ, διαθέτει κύρος και καλή έξωθεν μαρτυρία και φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές. Πιθανόν να κέρδισε περισσότερα από αυτά που προσδοκούσε, αλλά όλα αποδεικνύονται στην κάλπη. Σίγουρα, αν εκλεγεί αρχηγός, θα χρειαστεί να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να προσεταιριστεί εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε μια πολύ καλή παρουσία και δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις για την επάρκεια και τις ικανότητες της στα ζητήματα πολιτικής. Όμως, έχει το πολύ σοβαρό μειονέκτημα ότι απείχε επί πολλά χρόνια από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε πολύ δύσκολες εποχές, ενώ δεν είναι και βουλευτής. Η πρόταση της για την ανάληψη της θέσης τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον Παύλο Γερουλάνο σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, δείχνει την προτίμηση της σε σχέση με τους υπολοίπους συνυποψηφίους της. Της χρεώνουν ότι γέρνει περισσότερο προς το Κέντρο του Μητσοτάκη, παρά προς τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ίδια δήλωσε έτοιμη να γίνει πρόεδρος και στη συνέχεια πρωθυπουργός! Πιθανή εκλογή της μπορεί να σηματοδοτήσει τη φυγή ψηφοφόρων προς τα αριστερά, αλλά μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του Κέντρου, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Χάρης Δούκας φάνηκε πολύ λίγος μπροστά στους προαναφερόμενους τρεις υποψηφίους του, ενώ δεν απέφυγε και τις... μπαρούφες με... άρωμα ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι θα κυνηγήσει τους ισχυρούς σε τράπεζες, ενέργεια, τρόφιμα και γενικώς έδειξε να μη διαθέτει στοιχειώδη γνώση της οικονομικής πραγματικότητας, αλλά και των συνεπειών που θα ακολουθήσουν αν ο ίδιος διανοηθεί να κάνει μία από τα ίδια, όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, δείχνει να αγνοεί βασικά ζητήματα ψυχολογίας στον τομέα των επενδύσεων, με την πρόταση για δέσμευση του 10% των κατοικιών στο Ελληνικό για τη στέγαση φοιτητών. Θα μπορούσε να γίνει πιο πειστικός, αν έλεγε ότι θα δεσμεύσει το 10% της επιφάνειας του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη για να στεγάσει εκεί πιλοτικά κάποιους που έχουν πρόβλημα στέγης! Μπορεί να "τσιμπήσει" κάποιον κόσμο από αριστερά, ενώ μπορεί να ελπίζει σε νίκη, αν στον δεύτερο γύρο αναμετρηθεί με τον Ανδρουλάκη ή τη Διαμαντοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει, αλλά ούτε και τον Μητσοτάκη να απειλήσει.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου προσπάθησε να αναδείξει τις αξίες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας θετική άποψη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ θεώρησε ως προσωπική νίκη τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Είχε τσαγανό και άσκησε κριτική για την αδυναμία της ηγεσίας Ανδρουλάκη να ωθήσει το ΠΑΣΟΚ υψηλότερα. Μίλησε με ρεαλισμό, απέφυγε ιδεολογικά "τσιτάτα" και είχε μια αξιοπρεπή όσο και μαχητική παρουσία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έπαιξε περισσότερο με όρους που παρέπεμπαν στο στυλ του Ανδρουλάκη, ήταν ετοιμόλογος και παρουσίασε τη δική του πρόταση για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας τα... βέλη του κυρίως προς τον Χάρη Δούκα. Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων σε έναν... διπλό ρόλο και μάλιστα, χωρίς να είναι μέσα στη Βουλή. Ο Μιχάλης Κατρίνης είχε μια αξιοπρεπή παρουσία και έχοντας ανεβασμένες τις "μετοχές" του, ως πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έχει ένα δικό του κοινό που του επιτρέπει να μετρήσει κάποιες αξιόλογες δυνάμεις.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τον... ντόρο στα σόσιαλ μίντια, εκτός από την πολύ επιτυχημένη χθεσινοβραδινή διαδικασία, φαίνεται ότι έχουν ξεχωρίσει οι τέσσερις που θα φάνε τα... μουστάκια τους για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ. Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου και Δούκας (κατά αλφαβητική σειρά), αποτελούν την τετράδα, από την οποία θα προκύψουν οι δύο μονομάχοι. Πολλά μπορούν να αλλάξουν, το χθεσινό ντιμπέιτ μας έδωσε μια πρώτη γεύση, αλλά δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα ως προς τον νικητή της κάλπης στις 6 Οκτωβρίου. Θα είναι δίδυμο Ανδρουλάκης-Δούκας; Ανδρουλάκης-Γερουλάνος; Γερουλάνος-Δούκας; Ανδρουλάκης-Διαμαντοπούλου; Γερουλάνος-Διαμαντοπούλου; Διαμαντοπούλου-Δούκας; Τέλος, πάντων, κάτι από αυτούς τους συνδυασμούς θα προκύψει!

Όμως, η χθεσινή τηλεμαχία στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προβληματισμό και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία, πρέπει να ψάξει να βρει από τώρα τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει πολιτικά και στρατηγικά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια, ο Μητσοτάκης θα περιμένει να δει ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καθορίσει την τακτική του και τις επόμενες κινήσεις του. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χθες τις εντυπώσεις με βάση τη διαδικασία, αποτελεί ένα πρώτο σημείο ανάλυσης από τους επιτελείς του Μαξίμου και της Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι έχουμε ένα νέο δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αν μη τι άλλο, μπορεί να δημιουργεί σκέψεις για επιστροφή στο... παρελθόν του σκληρού δικομματισμού, έτσι όπως τον γνωρίσαμε πριν τα μνημονιακά χρόνια!

Από την άλλη πλευρά, έχουμε και τις προεκτάσεις της τηλεμαχίας σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου φαίνεται να κινείται στα... αζήτητα και κινδυνεύει να δει την ψηφοφορία εκλογής νέου αρχηγού στις 24 Νοεμβρίου, να εξελίσσεται σε μια κλειστή διαδικασία, η οποία θα αφορά πολύ λίγους. Λογικά, οι υποψήφιοι που θα φτάσουν στις εσωκομματικές κάλπες πρέπει να επιδιώξουν ένα αντίστοιχο ντιμπέιτ, προκειμένου να δείξουν ότι αξιοπρεπώς μπορούν να συζητούν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, ακόμη και αν γίνει τηλεμαχία, θα εξελιχθεί σε παρωδία, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν το αμύγδαλο βγαίνει από την αμυγδαλιά ή από την... καρυδιά!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του προσώπου που θα ηγηθεί, φαίνεται ότι είναι ήδη καταδικασμένος να μείνει στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί στοιχειωδώς όρθιο αυτό το μόρφωμα είναι να εκλεγεί κάποιος που θα συγκρατήσει τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ίσως υπάρχουν... ελπίδες για την εκδήλωση φαινομένων εσωστρέφειας και γκρίνιας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως ήδη έχει αποσπαστεί στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ κερδίσει, τότε θα γίνει αυτό αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, το πολιτικό σκηνικό θα πάρει και πάλι "φωτιά" και έως τις εκλογές του 2027, πολλά μπορούν να συμβούν.

Βέβαια, αν η ΝΔ δεν... αυτοκτονήσει πολιτικά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την τύχη με το μέρος του για να γίνει πρώτο κόμμα και μάλιστα αυτοδύναμο, όπως ακούστηκε από τους υποψηφίους του χθες! 
Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα και αφορά την επόμενη μέρα των προσεχών εθνικών εκλογών. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμη, τότε, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα έναντι των διεθνών εταίρων και των αγορών; Ο καιρός θα δείξει...

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου