Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ

Η ιλαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται…
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε το πληρεξούσιο που είχε δώσει πριν μερικούς μήνες στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη - γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. 
Με την πράξη αυτή αμφισβητεί και την απόφαση καθαίρεσής του!
Την ίδια στιγμή, χωρίς συναίσθηση της ύστατης απαξίωσης στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα του ο Νίκος Παππάς από τη ΔΕΘ, επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων». Αυτών δηλαδή -και αυτών - τους οποίους τοποθετούσαν στη ζώνη του εχθρού, διαμηνύοντας «ή εμείς ή αυτοί».
Τώρα θέλουν να συνεργαστούν με «αυτούς». Η απόλυτη έκπτωση…
«Αυτοί», οι Πασόκοι δηλαδή, έως τώρα διασώζουν τον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει να διέπει... την πολιτική μας ζωή, με την υπερβολικά μειλίχια και υπερβολικά πολιτισμένη, εσωκομματική προεκλογική τους εκστρατεία. Ανεπαίσθητες σπόντες που αφορούν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους δε βοηθούν να γίνουν διακριτές οι διαφορές τους.

-Ο Παύλος Γερουλάνος φωτογράφησε τον Χάρη Δούκα λέγοντας ότι θα είναι πλήρους απασχόλησης γιατί η θέση του Προέδρου δεν είναι «παρτ τάιμ».
Η Άννα Διαμαντοπούλου, που δεν απευθύνθηκε μόνο στο κομματικό ακροατήριο, αλλά στην ευρύτερη κοινωνία, τόνισε: «Εκλογικές συμπράξεις και συνεργασίες με ομάδες είναι αυτοκτονική επιλογή. Είναι ηττοπαθής η προσέγγιση δεκανίκι του ενός ή του άλλου. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός».
Πιο επιθετική η Νάντια Γιαννακοπούλου, επεσήμανε ότι «θα ήταν πολιτικός αυτοχειριασμός η σύγκλιση με τον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ» και ζήτησε «Αν υπάρχει υποψήφιος που βλέπει ως ενδεχόμενο ή ως στόχο του την κοινή εκλογική κάθοδο κάποιου ερμαφρόδιτου σχήματος με θολό μήνυμα και ανομοιογενή ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και αξιακά σχήματα και κόμματα, ας βγει κι ας το πει σήμερα»

Αμ έπος αμ έργον, ο Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του υπενθύμισε ότι είναι «ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει».
Βέβαια, δεν είναι ο μόνος. Παρόμοια ατζέντα έχει δημοσιοποιήσει ήδη πριν από τις εκλογές και ο Νίκος Ανδρουλάκης που θα κάνει έκκληση στις προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει το εύρος της.

Υπήρχε βεβαίως στις ομιλίες και η προβολή του μέλλοντος. Αλλά στις γενικόλογες ομιλίες κατά τη χθεσινή Κ.Ε. Δεν ήταν ευκρινής η μεταξύ τους διάκριση.
Περίσσεψαν οι λέξεις όπως ενότητα, ελπίδα, επιστροφή, αλλά και μια υπερβολική οίηση που μπορεί να ενθουσιάζει τους λίγους που φωνάζουν «γερά να φύγει η Δεξιά», αλλά αφήνει αδιάφορη την κοινωνία.

Θα ήταν προς ο συμφέρον του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει τις ηρωικές διατυπώσεις αφού δεν έχουν αντιστοίχιση με την πραγματικότητα. Ζούμε σε μια διαφορετική εποχή από τότε που τα ηχηρά συνθήματα φλόγιζαν τις καρδιές, δημιουργούσαν φαντασιακές εικόνες, και τροφοδοτούσαν τον αγωνιστικό παλμό.
Τι νόημα έχει να ισχυρίζεται ο Ανδρουλάκης ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε; 
Με ποσοστά γύρω στο 12% καμία επιστροφή δεν υπάρχει ακόμη. Υπάρχει απλώς διάσωση. 
Ο ίδιος δικαιούται να προβάλλει προς υπεράσπισή του το γεγονός ότι επί θητείας του το κόμμα αύξησε τις δυνάμεις του κατά 50%. Ως εκεί όμως.
Όπως ηχεί ως μη σοβαρή η διαβεβαίωση πως στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα, που δεν το είπε μόνο ο ίδιος αλλά και άλλοι υποψήφιοι. Μπορεί όντως να είναι. Αλλά από το χαμηλό σκαλί του 12% δεν εκφωνείς τέτοιες ιαχές.
Δεν ενθαρρύνεις έτσι το πόπολο. Αντιθέτως, πλήττεις τη σοβαρότητά σου.

Βέβαια, θα περιμένουμε το ντιμπέϊτ για να ξεδιπλώσουν το σχέδιό τους σε επί μέρους θέματα εφόσον ερωτηθούν. Εκεί θα φανεί η αρτιότητα της προγραμματικής τους επεξεργασίας και η σε βάθος γνώση των θεμάτων ο καλούνται να τοποθετηθούν.

ΥΓ: Υπάρχει βέβαια και ο θλιβερός Χάρης Δούκας. Ο ωσεί παρών δήμαρχος Αθηναίων μίλησε πάλι για «πληρωμένους δημοσιογράφους», σπιλώνοντας έτσι όσους του ασκούν κριτική. Του επισημαίνουμε ότι είναι πολύ λάιτ. Καιρός να σκληρύνει και να αρχίσει να μιλάει για βοθροκάναλα. Μην αφήνει τον Πολάκη να παίρνει μόνος του τη δόξα.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου