Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Όταν ο Σαλμάς ήθελε να γίνει πρωθυπουργός μετά τον Τσίπρα - Ποιο το πρόσχημα του (δήθεν) σκανδάλου

Για τον Μάριο Σαλμά, τον βουλευτή που «απέλυσε» από τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν ακούσει πριν από κάμποσα χρόνια οι Αμερικάνοι.
Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, ήταν τότε, που ο Μίμης Παπαγγελόπουλος είχε ανακαλύψει το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και ήθελε (μαζί με τον Τσίπρα), να χώσει στη φυλακή τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα και πέντε έξι ακόμη πολιτικούς.
Τότε ο Μάριος Σαλμάς συνεργάστηκε με τους Αμερικάνους, καθώς είχε συμφωνήσει να πάει στις ΗΠΑ, για να καταθέσει όσα γνώριζε για την υπόθεση της Novartis.
Σύμφωνα με τα όσα διηγούνταν εκ των υστέρων (μεταξύ των άλλων) και ο παλιός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τελικά το ταξίδι του Μάριου ματαιώθηκε, γιατί ήταν δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα, που διατύπωσε αυτοπροσώπως και χωρίς περιστροφές προς την υπερδύναμη...
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη Big Mouth, ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε ως εγγύηση από τους Αμερικάνους, ότι εφόσον καταθέσει αυτά που ήθελαν, θα του έδιναν προτεραιότητα στο να γίνει πρωθυπουργός μετά τον Τσίπρα, πράγμα το οποίο σαφώς και δεν έγινε.
Σημειώνεται ότι το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση Σαλμά έχει να κάνει με το θέμα που δήθεν αποκάλυψε και έπρεπε (μετά την αποκάλυψή του) να «πέσει» η κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από τον διαγωνισμό με κάτι κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους, στον οποίο επικράτησε η «Γρηγόρης Μικρογεύματα».
Μετά την «αποκάλυψή» του, όπως επισημαίνεται στη στήλη Big Mouth, υπέβαλε και σχετική ερώτηση προς την υπουργό Μενδώνη, η οποία πήγε στη Βουλή και την απάντηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Σαλμάς, ικανοποιήθηκε από την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι δεν ζήτησε τον λόγο να δευτερολογήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο επανήλθε προχθές, αποδεικνύοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι να κερδίσει λίγο χρόνο στα αντιπολιτευόμενα media.

Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth

Όταν ο Σαλμάς ήθελε να γίνει πρωθυπουργός

-Ομολογώ ότι ανοίγοντας το Σάββατο αργά το πρωί (βλέπετε είχε προηγηθεί ένα δύσκολο βράδυ με κάτι περίεργους φίλους) αυτά τα υπέροχα γουρλωτά, καστανοπράσινα μάτια μου, ένιωσα σαν κάτι άσχημο να έφερνε η μέρα. Όμως δεν μπορούσα να φανταστώ αυτό που τελικά συνέβη στην Ελλάδα και γενικότερα στην πολιτική σκηνή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Ότι δηλαδή ο πρόεδρος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη που βρίσκονταν, θα «απέλυε» τον βουλευτή Μάριο Σαλμά. Η απόφαση του πρωθυπουργού υποθέτω ότι τρομοκράτησε και την ομογένεια, εκτός από τους Αμερικάνους, οι οποίοι είχαν ακούσει πριν από κάμποσα χρόνια για τον συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα. Ήταν τότε, που ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, είχε ανακαλύψει το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και ήθελε (μαζί με τον Τσίπρα), να χώσει στη φυλακή τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα και πέντε έξι ακόμη πολιτικούς. Εκείνη την περίοδο λοιπόν ένας βουλευτής που συνεργάστηκε με τους Αμερικάνους ήταν και ο Σαλμάς. Μάλιστα, είχε συμφωνήσει (λέει) να πάει στις ΗΠΑ για να καταθέσει όσα γνώριζε για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τα όσα διηγούνταν εκ των υστέρων (μεταξύ των άλλων) και ο παλιός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τελικά το ταξίδι του Μάριου ματαιώθηκε, γιατί ήταν δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα, που διατύπωσε αυτοπροσώπως και χωρίς περιστροφές προς την υπερδύναμη. Ζήτησε μια… τυπική δέσμευση – εγγύηση από τους Αμερικάνους, ότι εφόσον καταθέσει αυτά που ήθελαν, θα του έδιναν προτεραιότητα στο να γίνει πρωθυπουργός μετά τον Τσίπρα. Αν και πανίσχυροι οι Αμερικάνοι, δυσκολεύτηκαν κάπως να ξεπεράσουν τον Μητσοτάκη και να δώσουν απευθείας το πρωθυπουργικό φωτοστέφανο στον Μάριο τον Σαλμά. Και κάπως έτσι άλλαξε τον ρου της Ιστορίας και δεν καταφέραμε να ζήσουμε κι αυτό το έπος.

Το πρόσχημα του (δήθεν) σκανδάλου

-Το εντυπωσιακό στην περίπτωση Σαλμά έχει να κάνει με το θέμα που δήθεν αποκάλυψε και έπρεπε (μετά την αποκάλυψή του) να «πέσει» η κυβέρνηση. Μιλάμε για τον διαγωνισμό με κάτι κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους, στον οποίο επικράτησε η «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Εξ όσων πληροφορούμαι ο «σούπερ Μάριο» της πολιτικής, μετά την «αποκάλυψή» του, υπέβαλε και σχετική ερώτηση προς την υπουργό Μενδώνη, η οποία πήγε στη Βουλή και την απάντηση. Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, ο Σαλμάς, ικανοποιήθηκε από την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι δεν ζήτησε τον λόγο να δευτερολογήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Παρόλα αυτά επανήλθε προχθές, αποδεικνύοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι να κερδίσει λίγο χρόνο στα αντιπολιτευόμενα media.

*Διαβάστε ολόκληρη τη στήλη Big Mouth του powergame.gr εδώ

Δείτε το άρθρο στο Parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου