Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι απάντηση η μονομέρης κατάργηση της Σένγκεν

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό
έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Talk Radio 98,9. 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, αλλά η εφαρμογή του Συμφώνου».
Ξεκινώντας τη συνέντευξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη επισκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. 
Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, όπως έκανε το 2020 στον Έβρο. Ήταν το πρώτο βήμα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι σημαντικό το θέμα και η Ευρώπη πείστηκε, οπότε και διοχετεύθηκαν κονδύλια»...
«Θέλω να τονίσω πως η πολιτική μας μείωσε τις ροές, αποσυμφορήθηκαν τα νησιά του Αιγαίου, όπως φαίνεται ήδη και πλέον έχουμε Τούρκους τουρίστες. Στείλαμε μήνυμα πως δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές. Οι διακινητές αντιμετωπίζουν συνέπειες», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «υο μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη και δη τη Γερμανία όμως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν. Το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί ισχύει για χερσαία σύνορα.Η λύση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου και η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα πως η εργαλειοποίηση δεν είναι αποδεκτή».

Για τις επαναπροωθήσεις (pushbacks)

Απαντώντας, εξάλλου, στις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος του Λιμενικού, ότι επιδίδεται σε συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το Λιμενικό έχει σώσει πολλούς ανθρώπους και είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας. Από την άλλη, η αποτροπή των παράνομων εισροών είναι καθήκον του Λιμενικού και την επιτελεί. Δεν είναι το Λιμενικό επιτροπή υποδοχής παράνομων μεταναστών. Μίλησα για αποτροπή».

Για τα σχολεία και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων

«Το θέμα με τα κινητά απασχολεί τους γονείς γιατί ο εθισμός δημιουργεί προβλήματα και στο σχολείο για να μην πάμε σε άλλα περιστατικά, που έχουν να κάνουν με το bullying. Βάζουμε λοιπόν ένα πλαίσιο και θέλω να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και λέμε "το κινητό στην τσάντα". Εγώ θέλω να δώσω αυτονομία στα σχολεία, είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας το να έχουμε εξοπλισμό για να βάζουν τα κινητά. Φοβάμαι πως οι έφηβοι μας είναι υπερβολικά εθισμένοι σε εφαρμογές και κινητά γιατί βλέπω επιπτώσεις σε εφήβους και τον ψυχισμό τους, ιδίως στα κορίτσια με την εμφάνιση και στα αγόρια με βίαιες συμπεριφορές. Είμαστε προστατευτικοί με το παιχνίδι έξω και ελαστικοί με το κινητό», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για τις προσλήψεις στην Παιδεία

«Έχουμε προχωρήσει σε 40.000 προσλήψεις μόνιμων και βλέπω πλέον με ικανοποίηση αναπληρωτές να έχουν γίνει μόνιμοι. Έχουμε πλέον ελάχιστα κενά, έχουμε τους περισσότερους καθηγητές στην Ευρώπη. Θέλουμε να επεκτείνουμε το ολοήμερο και εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα με μια σειρά δράσεων. Ο εμπλουτισμός με εργαστήρια δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντικός όπως και οι διαδραστικοί πίνακες που έχουν μπει σε 30.000 τάξεις και θα μπουν σε 36.000 ως το τέλος της χρονιάς», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για την παροχή στέγης σε εκπαιδευτικούς

Όπως είπε, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, «το πρόγραμμα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς στην άγονη γραμμή μας απασχολεί πολύ».

«Δεν θέλω να μεταθέσω ευθύνες αλλά σε ένα νησί των Κυκλάδων δεν μπορούσαν να βρουν στέγη σε έναν γιατρό. Είναι δυνατόν; Ένας δήμος να μην μπορεί να βρει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Για τους ένστολους, την Πυροσβεστική και τις πυρκαγιές

«Το να μπει μια ομάδα στα βαρέα και ανθυγιεινά έχει κόστος. Από πέρυσι κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τις απολαβές στο Δημόσιο. Είναι μια πρώτη κίνηση, όπως το νυχτερινό επίδομα, που μας απασχολεί. Το νυχτερινό είναι μεγάλο ζήτημα και το καταλαβαίνω αλλά είναι ένα ενδεικτικό βήμα προθέσεων», ανέφερε. 

«Οι πυροσβέστες μας κάνουν προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και παρά τη μεγάλη φωτιά είχαμε λιγότερα καμμένα στρέμματα. Μία πυρκαγιά ξέφυγε από τις 4.000 που είχαμε φέτος. Αυτό που έγινε στη ΒΑ Αττική δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα εξηγήσω στη Βουλή τι κάναμε καλά και τι όχι», συνέχισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε και για το θέμα των στρατιωτικών σχολών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω συζητήσει το θέμα με τον ΥΕΘΑ για το πώς θα κάνουμε πιο ελκυστικές τις στρατιωτικές σχολές. Οι Belharra είναι χρήσιμες αλλά θέλουν πλήρωμα 150 άτομα, μην το ξεχνάμε».

Για το περιβάλλον

«Η προστασία του δασικού πλούτου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Το ερώτημα είναι πως θα πετύχουμε ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, ειδικά αυτό των νησιών που θέλουμε να προστατεύσουμε από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Πλέον, με το mycoast έχουμε τα εργαλεία να ξέρουμε αν χτίζεται κάτι αυθαίρετο στη χώρα. Κατεδαφίσεις κάναμε στη Μύκονο και σε σπίτια που έγιναν πρόσφατα», δήλωσε εμφατικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

«Μπορώ να σας πως ότι όλες οι εκτάσεις που καίγονται αποχαρακτηρίζονται λες και δεν έχουμε εκτάσεις για ανεμογεννήτριες. Αν θέλουμε ενεργειακή ανεξαρτησία χρειαζόμαστε ΑΠΕ», πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»

«Έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα και θα εξετάσουμε το να διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να είναι συμφέρον το δάνειο για να έχει κάποιος το δικό του σπίτι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την αποκέντρωση: «Πριν από μια βδομάδα στη Θεσσαλονίκη μιλήσαμε για μια πολιτική περφερειακής ανάπτυξης και ήδη σε μεγάλο βαθμό πολλές πόλεις είναι ελκυστικές για να ζήσει κάποιος και να εργαστεί. Για παράδειγμα, τα Ιωάννινα προσελκύουν πολλούς προγραμματιστές».

Για το νερό και τη λειψυδρία

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στις τιμές του νερού. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε για αυξήσεις, το νερό ήταν και θα είναι φθηνό, για τις λογικές καταναλώσεις. Αυτό που συζητάμε είναι μια προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού. Η Αττική δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας αλλά το νερό αντέχει για τέσσερις ακόμα κακούς χειμώνες. Είναι μπροστά μας το πρότζεκτ για μεταφορά υδάτων από το φράγμα των Κρεμαστών και τον Μόρνο, ώστε η Αθήνα να μην έχει πρόβλημα». 

«Το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα πάει στην άρδευση, στη γεωργία δηλαδή. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στην άρδευση και δη στη λειτουργία των θερμοκηπίων», συνέχισε.

Για την παράλληλη στήριξη και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η παράλληλη στήριξη είναι μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση κι έχουμε αυξήσει το προσωπικό γιατί μπορούμε να κάνουμε πλέον και διάγνωση. Θα πρέπει και οι βρεφονηπιοκόμοι να είναι καταρτισμένοι γιατί η έγκαιρη διάγνωση βοηθά. Και οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι προτεραιότητά μας».

Για την ακρίβεια, την κοινωνική πολιτική και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι μεγάλο θέμα και πρέπει να κάνουμε κάτι και εκεί κινούνται οι παρεμβάσεις μας με αυξήσεις μισθών και ελαφρύνσεις».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων και γι αυτό θα μειώσουμε εισφορές. Ο κατώτατος θα αυξηθεί κι άλλο και έχουν δίκιο πως η αύξηση στους μισθούς τρώγεται από την ακρίβεια. Όμως, έχουμε δεσμευθεί να αντιμετωπίσουμε δομικά την ακρίβεια τον πληθωρισμό με τις αυξήσεις μισθών στα 1.500 ευρώ μεικτά το 2027 και στα 950 ευρώ τον κατώτατο, πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο Κυρ. Μητσοτάκης «πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός ώστε να μην χρεοκοπήσουμε και η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική. Γι αυτό και φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών. Γι' αυτό δίνουμε επιδόματα σε όσους έχουν ανάγκη. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν θα έχουμε πλούτο. Η καλύτερη επιδοματική πολιτική είναι η αναπτυξιακή με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ούτε σοσιαλιστής είμαι ούτε κομμουνιστής, είμαι κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός. Κάποιος που μπορεί να βρίσκει δουλειά δεν μπορεί να τη βγάζει με επιδόματα. Επιμείναμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να αντιμετωπίσουμε τα “μαύρα”». 

«Επιβάλαμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να δηλώνονται οι υπερωρίες και πλέον δεν εκμεταλλεύονται οι εργοδότες τους υπαλλήλους, αντιμετωπίσαμε το θέμα της ημινόμιμης εργασίας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά. Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια. Η πρώτη παρέμβαση που κάναμε ήταν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», επισήμανε.

Για το σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο: Το Λύκειο έχει μετατραπεί σε μηχανισμό προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο και δεν λύνεται εύκολα. Ένας μηχανισμός εξετάσεων θα πρέπει να υπάρχει. Το Ψηφιακό φροντιστήριο θα λύσει προβλήματα ιδίως για τα παιδιά σε άγονες περιοχές.

Για το ντιμπέιτ και τις εκλογές στις ΗΠΑ: Το καλύτερο ντιμπέιτ είναι το ζωντανό με τους ακροατές. Νομίζω ο νικητής ήταν ξεκάθαρος. Εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, θα συνεργαστούμε με όποιον εκλεγεί.

Για τα ελληνοτουρκικά: Πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και όσο καλύτερα εξοπλιζόμαστε καθόμαστε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό. Όταν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, θα το κάνουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου