Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Reuters: Αυτά είναι τα έξι επικρατέστερα ονόματα για την πρωθυπουργία στη Γαλλία

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση του προσώπου που θα αναλάβει πρωθυπουργός στη Γαλλία και όλα δείχνουν πως έξι πρόσωπα είναι τα φαβορί για τη θέση.
Υπενθυμίζεται ότι ο πολιτικός αυτός συνασπισμός αναδείχθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ως το ηγετικό μπλοκ στο επόμενο κοινοβούλιο, δίχως όμως να έχει την πλειοψηφία.
Ως γνωστόν, το «πολιτικό έθιμο» υπαγορεύει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ορίζει έναν πρωθυπουργό από τις τάξεις της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης ή συνασπισμού στο κοινοβούλιο.
Το NFP, που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, την «Ανυπότακτη Γαλλία», τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν έχει ανακοινώσει το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του για πρωθυπουργό, καθώς δείχνουν να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο...

Αναλυτικά οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία:

Ζαν Λυκ Μελανσόν, «Ανυπότακτη Γαλλία»

Ο 72χρονος βετεράνος αριστερός πολιτικός, κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ήταν υποψήφιος για πρόεδρος το 2012, το 2017 και το 2022, βελτιώνοντας κάθε φορά τη θέση του. Ήρθε τρίτος το 2022, ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν, με τον Μακρόν να είναι στην πρώτη θέση.

Φλογερός ρήτορας, ο Μελανσόν είναι μια από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες στη γαλλική πολιτική, ενθουσιάζοντας μερικούς ψηφοφόρους ενώ άλλους τους τρομάζει με τις αχαλίνωτες προτάσεις του για φόρους και δαπάνες, τη ρητορική του ταξικού πολέμου και τις αμφιλεγόμενες θέσεις εξωτερικής πολιτικής, ειδικά για τη Γάζα. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για αντισημιτισμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Μαρίν Τοντελιέ, ηγέτης των Πρασίνων

(AP Photo/Louise Delmotte)

Η 37χρονη Τοντελιέ μεγάλωσε στο Ενάν - Μπομόν, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, με την ίδια πάντως να έχει μακρά κόντρα με το Λεπέν και το κόμμα της.

Εξελέγη ως μέλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2014, ενώ εξελέγη επίσης σε ένα περιφερειακό συμβούλιο του βορρά το 2021 και έγινε ηγέτης του πιο γνωστού οικολογικού κόμματος της Γαλλίας, των Πρασίνων, το επόμενο έτος.

Φρανσουά Ρουφέν, ο «άσπονδος φίλος» του Μελανσόν

(AP Photo/Thomas Padilla)

Ο 48χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης στράφηκε στην πολιτική όταν έθεσε υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο στις εκλογές του 2017. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για ένα περιφερειακό πολιτικό κόμμα που δημιούργησε – το Arise Picardy – πριν ενταχθεί στην «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.

Η αλήθεια είναι πως ο Ρουφέν έρχεται συχνά σε κόντρα με τον πυρήνα του κόμματος και ήρθε σε ρήξη με τον Mελανσόν σχετικά με τη στρατηγική του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2024.

Ραφαέλ Γκλικσμάν, Σοσιαλιστικό Κόμμα

(AP Photo/Thomas Padilla)

Ο 44χρονος Γκλικσμάν ήταν επικεφαλής των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Κέρδισε σχεδόν το 14% των ψήφων, ακριβώς πίσω από τον Μακρόν. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ένδειξη αναβίωσης για ένα κόμμα που κυβερνούσε τη Γαλλία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά πρόσφατα είχε περιέλθει σε εκλογική λήθη.

Υποστηρίζει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την Ουκρανία στην αντίστασή της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Λοράν Μπερζέ, Πρώην Συνδικαλιστής 

(AP Photo/Aurelien Morissard)

Ο 55χρονος Μπερζέ, είναι πρώην επικεφαλής ενός από τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT και έχει ιστορικό ισχυρής αντίθεσης με τη Λεπέν.

Έχει πει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, όμως άλλοι στην αριστερά βάζουν μπροστά το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένα ενοποιητικό πρόσωπο και μια δημοφιλής εναλλακτική του Μελανσόν.

Φαμπιάν Ρουσέλ, ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Κομμουνιστής «εξ απαλών ονύχων», καθώς εντάχθηκε στη Νεολαία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε ηλικία 16 ετών, συμμετείχε ενεργά σε διαδηλώσεις κατά του απαρτχάιντ, οι οποίες όπως είπε διαμόρφωσαν την πολιτική του σκέψη.

Σε ηλικία 55 ετών, είναι ένθερμος υπερασπιστής της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας, έχει καταγγείλει το αυξανόμενο αίσθημα κατά του κυνηγιού στη Γαλλία και έχει ορίσει τη γαλλική γαστρονομία ως «καλό κρασί, καλό κρέας, καλό τυρί».

Η πρώτη πραγματική ενασχόληση του Ρουσέλ με την πολιτική ήρθε σε ηλικία 28 ετών, όταν έγινε σύμβουλος της Μισέλ Ντεμισίν, υπουργού Τουρισμού υπό τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου