Κείμενο σε εξέλιξη...
Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς σημειώνοντας για τη σύμπραξη με κόμματα της δεξιάς πως «Δεν μπορούμε να συνομιλούμε με ανθρώπους που επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό για να προσελκύσουν ψηφοφόρους με ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες, ούτε μπορούμε να συνομιλούμε με κόμματα που εργαλοποιούν τη θρησκεία όπως ένα συγκεκριμένο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ».
Σε ερώτηση τι σημαίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη που έχει αναφέρει ο ίδιος προεκλογικά, σημείωσε πως «Το 2009 όταν ήρθε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Επιχειρούμε μια ευρωπαϊκή σύγκλιση με πολλούς τρόπους. Η διαδρομή δεν έχει διανυθεί σε όλο της το μήκος».
«Στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή εκπροσώπηση σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο», σημείωσε.
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόζουμε μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Καλό είναι η ΝΔ να είναι πολύ ισχυρή μετά τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής».
Αναφορικά, με τον απολογισμό ως προς τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει απόλυτη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και αυτών που εφαρμόζονται. Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, παρεμβάσεις στη φορολογική μας πολιτική, η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων», επισημαίνοντας ότι «Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στο σύνολό του».
«Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027 για το πόσο κάναμε αυτά που προαναγγείλει και πόσο αποτελεσματικοί ήμασταν. Η ανεργία προσεγγίζει το 10%, οι επενδύσεις αυξάνονται. Δεν είμαστε αλάθητοι και όταν κρίνω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει αλλαγή προσώπων, έχω το δικαίωμα να το κάνω», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Προτεραιότητά μας η μείωση της ανεργίας
«Η μείωση της ανεργίας ήταν το πρώτο θέμα που είχαμε θέσει στο πλάνο μας. Οι εργοδότες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Επενδύσεις γίνονται κι αυτό δημιουργεί ζήτηση για εργασία. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από παρεμβάσεις. Μία από αυτή είναι να εργάζονται συνταξιούχοι, χωρίς να διακοπεί ή μειωθεί η σύνταξή τους. Προγράμματα επανακατάρτισης από την ΔΥΠΑ, μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, αναπήρων στην αγορά εργασίας», τόνισε.
«Έχουμε δυνατότητες να το πετύχουμε και όπου είναι απαραίτητο προχωρούμε σε μετακλήσεις εργαζόμενων από άλλες χώρες, όπου δεν βρίσκονται εργαζόμενοι από την πατρίδα μας. Θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη και στον μέσο όρο της ανεργίας».
Δεν θα επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων
«Δεν θα επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Για μηδενικό ΦΠΑ δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός. Γι’ αυτό δεν μειώνεται στα τρόφιμα».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «η επιστολή αναγνωρίζει μια πραγματικότητα με τις διαφορετικές τιμές. Θέλουμε να θέσουμε από τώρα προ των ευθυνών της την πρόεδρο εν όψει της επόμενης θητείας της. Η ΕΕ θα σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα και θα επιβάλει περισσότερη διαφάνεια στην τιμολόγηση των προϊόντων της».
«Η Αριστερά υποτίθεται ότι είναι κατά των πολυεθνικών και το ότι δεν συναινεί με κάνει να πιστεύω ότι δε φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος», σημείωσε.
«Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Η αντιπολίτευση λέει να τιμωρήσουν οι πολίτες την κυβέρνηση. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα των «λεφτόδεντρων» να σηκώσει κεφάλι. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έμαθε από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών για να γίνει ευχάριστη σε όλους. Αυτό το μήνυμα απόρριψης του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού πρέπει να το στείλουν οι πολίτες. Θέλω να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν αυτή την ισχυρή εντολή», είπε.
«Συγκρίνουμε ευρωεκλογές. Είναι μια κάλπη με πιο χαλαρή ψήφο όπου τα κόμματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο στις βουλευτικές. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο (του 33%). Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των εκλογών και θα ακούσουμε τους πολίτες».
Γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του ο κ. Κασσελάκης;
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για τον κ. Κασσελάκη θα έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του; Παρουσιάστηκε στην πολιτική σκηνή ως ο πρεσβεύων τη λογική των καθαρών χεριών. Η προσωπική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις Ευρωεκλογές», τόνισε.
«Από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δε μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Για την ακρίβεια: Είμαστε στην αρχή του τέλους
Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που έχει δώσει η κυβέρνηση «στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα», τονίζοντας ότι «κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Προς Θεού, δε λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους».
«Ξαναλέω ότι η αύξηση των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Οσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Για τα επιδόματα, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στοχευμένα επιδόματα», σημείωσε.
Για τα Τέμπη: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών
«Άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι προφυλακισμένοι. Το υπουργείο δικαιοσύνης προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες της δίκης σε χρόνο ρεκόρ. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Όσοι δεν της έχουν, ας βγουν να το πουν», σημείωσε.
«Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών. Δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Αν κατατεθεί αίτημα στη Βουλή, θα συζητηθεί αμέσως. Έχουμε μια ευθύνη και ηθική υποχρέωση. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πώς είναι αυτό συγκάλυψη; Η δεύτερη υποχρέωση μας είναι να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στήνουμε από την αρχή το ΕΣΥ
Ερωτηθείς για το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός σημείωσε «ότι στάθηκε όρθιο στην πανδημία, όμως αυτή προκάλεσε πολλά προβλήματα σε συστήματα Υγείας», τονίζοντας «στήνουμε από την αρχή το ΕΣΥ που χρειάζεται ριζικό ανορθολογισμό. Χρειάζεται στήριξη με προσωπικό. Γίνονται προσλήψεις, αλλά όχι με την ταχύτητα που θέλαμε. Υπάρχει καθυστέρηση από την έκδοση προκήρυξης μέχρι την πρόσληψη και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δούμε μετά τις εκλογές. Δεν έχουμε αναισθησιολόγους για παράδειγμα. Προχωράμε με διαγωνισμούς που τρέχουν και τα αποτελέσματα θα τα δουν οι πολίτες σε 18 μήνες γιατί ως τότε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε ένα χρόνο στο Αττικόν υπάρχει διαφορά όπως και σε πολλά άλλα νοσοκομεία, καθώς «Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ δίνουν δυνατότητα στη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα».
Για Β. Μακεδονία: Δεν θα δεχτούμε την αμφισβήτηση στην ονομασία
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Ελλάδος για την ονομασία της Β. Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός είπε πως αναμένει από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας «να αναγνωρίσει δημόσια με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι σέβεται τη Συμφωνία. Είναι μια διάθεση να αμφισβητήσουν στην πράξη την ονομασία».
«Δεν θα το δεχτούμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Θα βρεθούμε στο ίδιο φόρουμ και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την χώρα να μην θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία την οποία εμείς στηρίξαμε. Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι ελκυστικός, αλλά δεν αντέχει στη δοκιμασία της εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Απαιτούμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό και δεν είμαστε οι μόνοι. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι εμείς. Αν κάνουν πράξη αυτά που πρέπει, πρώτοι εμείς θα τους στηρίξουμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για τις γυναικοκτονίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του τονίζοντας ότι «η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν μια γραθιά στο στομάχι», επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία επιμόρφωσης της αστυνομίας ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που είναι μέρος της δουλειάς της. Έχουμε διαθέσιμη γραμμή βοήθειας στις γυναίκες, έχουμε και το panic button. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να το εγκαταστήσουν, ώστε αν κινδυνεύουν να φτάσει αμέσως η Άμεση Δράση για να τις προστατέψει».
Στόχος να ανοίξει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ
Αναφερόμενος στις υψηλές τιμές των ενοικίων που βαραίνουν τα νοικοκυριά, σημείωσε πως «έχουμε πρόθεση να ανοίξουμε νέο πρόγραμμα «Το σπίτι μου» ύψους 2 δις που πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με ΕΕ και να διευρύνουμε τους ωφελούμενους όπως ζευγάρια 40-50 ετών που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα. Δεν μπορώ να εξαγγείλω κάτι οριστικό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε, με περισσότερους ωφελούμενους».
Ερωτηθείς για το bullying στα σχολεία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «είναι ένα πρόβλημα που εκδηλώνεται παντού σε έντονο βαθμό. Η πλατφόρμα είναι ένα σκέλος μόνο αντιμετώπισης του προβλήματος. Φτιάξαμε επιτροπή επιστημόνων. Δεν είναι μόνο η καταγγελία. Είναι το πώς αντιμετωπίζεις την υπόθεση, το θύμα, τον θύτη, τι λέμε στην οικογένεια, τι θα κάνει ο ψυχολόγος στα σχολεία. Σκύψαμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα και είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει κανονιστική παρέμβαση στην Ευρώπη για τις πλατφόρμες που δίνουν περιεγχόμενο σε παιδιά που θα εθίζουν σε αυτό βγάζοντας πολλά λεφτά από αυτή την υπόθεση. Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο χωρίς να στερήσεις την πρόσβαση στις πλατφόρμες. Με κανόνες που οι εταιρείες θα σέβονται. Στερούμε από τα παιδιά την παιδικότητά τους επειδή περνούν πολλή ώρα μπροστά σε ένα κινητό».
«Οσον αφορά τα σχολεία, γίνεται μια μεγάλη παρέμβαση για μεγαλύτερη αυτονομία, πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα και μάθημα, διαδραστικοί πίνακες που θέλουμε να πάνε και στο νηπιαγωγείο, ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο που σε απομονωμένες περιοχές θα λύσει το πρόβλημα στα παιδιά. Πολύ σημαντική δομή. Μέχρι και στη Γαύδο που είχαμε ειδικό πρόβλημα, επέλεξε το υπουργείο λύση με 3 καθηγητές,ώστε να γίνονται μαθήματα δια ζώσης και τα άλλα διαδικτυακά. Σημαντική παροχή για μικρό αριθμό παιδιών, ώστε να μην αισθάνονται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση ποιότητας».
Επιτυχία η επιστολική ψήφος
«Μας λένε ότι γίναμε Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας «Η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη θυμίζει ένα μεγάλο παζλ με 10.000 κομμάτια που παλεύεις να το φτιάξεις. Καμια φορά κολάνε, δεν μπαίνουν καλά. Σιγά σιγά αχνοφαίνεται η εικόνα της ευρωπαϊκής Ελλάδας, αλλά έχουμε πολλά κομμάτια να βάλουμε για να φανεί όλη η εικόνα», καταλήγοντας πως «είμαστε ανοιχτοί να το διευρευνήσουμε για τις εκλογές του 2027 και εντός συνόρων».
Ερωτηθείς για το θέμα του υπετουρισμού και τα έργα στην Κρήτη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι», ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερους και για το λόγο αυτό «χρειαζόμαστε υποδομές ασφαλείς και ποιοτικές. Από τα αεροδρόμια που αναμορφώνονται, ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, διαχείριση του νερού που θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τις επόμενες δεκαετίες. Κάνουμε ολιστική μελέτη σε όλη τη Κρήτη. Οταν θα έχουμε τη μελέτη, θα προσθέσουμε μέτρα. Θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό. Ετσι αυξάνονται οι μισθοί. Ενα ξενοδοχείο θα αναγκαστεί να προσελκύσει εργαζόμενους και να πληρώσει περισσότερα».
«Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Στην Ακρόπολη κατανείμουμε τους επισκέπτες κάθε μέρα. Πλησιάζουμε στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Βλέπουμε τουρίστες στη Κρήτη τον Νοέμβριο. Πειθαρχία στη δόμηση. Οργάνωση χώρου. Κάθε δήμος να έχει το δικό του πολεοδομικό σχέδιο», είπε.
Η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας. «Δεν είμαι αφελής. Τα προβλήματα παραμένουν» τονίζοντας «ας κρατήσουμε αυτή τη βελτίωση στις σχέσεις που μας βοηθά να μην είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη όπως το καλοκαίρι του 2020. Ο κόσμος το 2024 δεν είναι ίδιος με το 2019».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου