Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Πώς η αγωνία για τη συγκρότηση του αντι-μητσοτακικού μπλοκ οδηγεί σε «θανατηφόρες» πολιτικές... καραμπόλες

Στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η... επιθεώρηση ή κατ΄ άλλους... τραγωδία, καθώς η αναζήτηση του αντι-μητσοτακικού δέους, εξελίσσεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που εν τέλει ωφελεί τον ίδιο τον Μητσοτάκη!
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης στα πιο... τρελά του όνειρα, περιμένει μια κοινή κάλπη με το ΠΑΣΟΚ για να γίνει ο... ηγέτης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και από... Μπελογιάννης να το παίξει Ανδρέας Παπανδρέου! Το... παλικάρι είναι αποφασισμένο να αναμετρηθεί ακόμη και με τον Τσίπρα, για να του δείξει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!
Βέβαια, αυτά τα... ανέκδοτα δεν τα συζητάει ούτε καν ως... ανέκδοτα ο Ανδρουλάκης, αλλά ούτε και οι επίδοξοι διάδοχοι του
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας είναι... φτιαγμένος για να πάρει το κόμμα από τον Ανδρουλάκη, ποντάροντας στο σενάριο ότι όλο το αντι-ανδρουλακικό μπλοκ θα τον στηρίξει εάν πάει στον δεύτερο γύρο. Τώρα, τι... ψάρια μπορεί να πιάσει ένας άγνωστος που έγινε γνωστός από το ντιμπέιτ με τον Κώστα Μπακογιάννη, νομίζοντας ότι έβγαλε η μύγα... γλώσσα και συννέφιασε η... Όσσα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία! Ο καθένας δικαιούται δια να ονειρεύεται...

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν χωριστεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα
, τα οποία μέχρι και σε... πυρηνικό πόλεμο με "τοξικές" ουσίες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ενώ καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Κασσελάκης έχει κατοχυρώσει το κόμμα, αλλά χωρίς να υπάρχει η προοπτική να κερδίσει τον Μητσοτάκη, αν δεν διευρύνει την επιρροή του. Για να τον ψηφίσουν οι ΠΑΣΟΚοι στην προοπτική μιας κοινής κεντροαριστερής κάλπης, αυτό μάλλον πρέπει να το βγάλει από το μυαλό του, ενώ θα καθαρίσει και τους τελευταίους... αντιφρονούντες που έχει στο κόμμα του, για να παρουσιαστεί ως ένας επικεφαλής ενός καθαρού κόμματος, όπου δεν θα υπάρχουν παραφωνίες. Ο Κασσελάκης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου αν νομίζει ότι θα τον ακολουθήσουν οι ΠΑΣΟΚοι, ενώ το ίδιο ισχύει αν εκλεγεί άλλος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος να πιστεύει ότι θα προσεταιριστεί Συριζαίους.

Τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης θα αναλώνονται σε εσωτερικές έριδες και "καραμπόλες", καθώς όσο δεν θα διαφαίνεται η προοπτική νίκης απέναντι στον Μητσοτάκη, τόσο θα "φουντώνουν" οι γκρίνιες. Επιπλέον, όσοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας, που απειλούσε με... κρεμάλες το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και της Φώφης Γεννηματά, μπορεί να ηγηθεί ενός ευρύτερου κεντροαριστερού σχήματος, τότε καλό είναι να πάνε να κάνουν ένα κρύο... ντους!

Ο Τσίπρας είναι ένα καμένο χαρτί και το 41% της Νέας Δημοκρατίας στις περυσινές εθνικές εκλογές, ήταν η καταδίκη του
. Ο κόσμος ψήφισε Μητσοτάκη για να κλείσει οριστικά τον δρόμο στον Τσίπρα, αλλά ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι ο Κασσελάκης βαδίζει στα χνάρια του. Χωρίς πολιτικό λόγο που να απευθύνεται σε ψηφοφόρους, αλλά με πολύ... παπάτζα που στοχεύει σε... ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν γίνεσαι πρωθυπουργός, αλλά... influencer που μπορεί να διαφημίζει με επιτυχία... τηγάνια και φριτέζες!

Η παρουσία Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί κανένα άνοιγμα για συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και φυσικά ούτε συζήτηση να γίνεται για τη Νέα Αριστερά. Αν το ΠΑΣΟΚ, με Ανδρουλάκη ή με οποιονδήποτε άλλον ανοιχτεί προς τη Νέα Αριστερά, τότε δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ στην εξίσωση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί πραγματικά το άνοιγμα προς την Πλεύση (της πολύ... τρελής) Ελευθερίας, τότε καλύτερα να ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ. Η σύμπραξη της αριστερής... ανωμαλίας συνιστά "συνταγή" πλήρους αποτυχίας για τους θιασώτες της. Αν η "άρρωστη" Αριστερά του Κασσελάκη ή της Κωνσταντοπούλου ή του Βαρουφάκη συμπράξουν, τότε θα δημιουργηθεί ένα "πράσινο" μπλοκ που θα είναι απέναντι τους και όποιος αντέξει...

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 83% των πολιτών θέλουν μια ενωμένη Κεντροαριστερά, αλλά με βάση τα παραπάνω... παρατράγουδα, οι μισοί από αυτούς θα κάνουν... μπραφ, προτιμώντας την ασφάλεια του Μητσοτάκη, εφόσον κινούνται προς το Κέντρο ή την... ψυχοθεραπεία της Κωνσταντοπούλου και του Βαρουφάκη, αν ανήκουν στο αριστερό φάσμα.

Αν από το ΠΑΣΟΚ προκύψει ένας αρχηγός με κεντροαριστερό προφίλ θα συγκρατήσει τους σημερινούς ψηφοφόρους, χωρίς να έχει προοπτική απορρόφησης αριστερών, ενώ αν προκύψει ένας αριστερός ακτιβιστής, τότε θα χάσει τους περισσότερους από τους λογικούς και σοβαρούς, οι οποίοι θα... μεταναστεύσουν. 
Τέτοιο εύκολο... παζλ με όρους νεοδημοκρατικής προσέγγισης, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Αν μη τι άλλο πρέπει να είναι ευγνώμων στους δύο... συντοπίτες του, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, αν και μπορεί να κάνει το ίδιο και στους όποιους πιθανούς διαδόχους τους! 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει και περιθώρια για χτυπητά λάθη, πολλώ δε μάλλον, για την εμφάνιση τάσεων πολιτικής "αυτοκτονίας"...

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου