Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Οι «παγίδες» για νέα θητεία Φον ντερ Λάιεν και ο ρόλος Μητσοτάκη

Κατά τη σχεδόν πάγια ευρωπαϊκή τακτική, οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα, που θα επιλεγούν να στελεχώσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη πενταετία, αποδείχθηκαν πιο περίπλοκες απ’ ότι αρχικά οι πρωταγωνιστές τους είχαν αφήσει να διαφανεί. 
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν στα πρόσωπα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως επιλογή του ΕΛΚ, του Αντόνιο Κόστα για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως επιλογή των Σοσιαλιστών και για την Κάγια Κάλας στη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ως επιλογή των Φιλελευθέρων.
Η εμπλοκή, ωστόσο, στις συνομιλίες εντοπίζεται στη διάρκεια της θητείας Κόστα, αν... δηλαδή θα παραμείνει στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 5 ή για 2,5 χρόνια, με αλλαγή σκυτάλης στο μέσο της θητείας του, ώστε η θέση να περάσει στα χέρια του ΕΛΚ.
Στη «σκακιέρα» των ευρωπαϊκών εξελίξεων κεντρικό ρόλο έπαιξαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ρόλο διαπραγματευτή βρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι είχαν υπογράψει και την πρόταση για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αντίστοιχο ρόλο είχαν αναλάβει ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ για τους Φιλελεύθερους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σε δέκα ημέρες, στην προγραμματισμένη Σύνοδο στις 27-28 Ιουνίου, οι «27» θα επιχειρήσουν μια συμφωνία, που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς τον λόγο θα έχει μετά το ευρωκοινοβούλιο, που καλείται να επικυρώσει τους προτεινόμενους για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Παρότι εκτιμάται ότι ο κοινός τόπος μεταξύ των «27» θα εξευρεθεί, σε «παγίδα» θα μπορούσε να εξελιχθεί ο ρόλος, που διεκδικεί να διαδραματίσει η Τζόρτζια Μελόνι. Ενισχυμένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζητά επί της ουσίας, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, οικονομικής κατεύθυνσης, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να στηρίξει και στο ευρωκοινοβούλιο, την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Ο ιδιαίτερος ρόλος, που διαδραματίζει στις συνομιλίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποτελεί, όπως επισημαίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, μια επιβεβαίωση για την ισχυροποιημένη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, γεγονός, που με τη σειρά του, αφήνει περιθώριο να προωθηθούν ελληνικές θέσεις σε σειρά ζητημάτων.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ότι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους των «27», δεν αφορά μόνο την κατανομή των θέσεων και τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.

Ψηλά στην ελληνική ατζέντα θα βρεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το μεταναστευτικό, η κοινή πολιτική άμυνας και η πράσινη μετάβαση που, όμως, δεν θα ζημιώνει αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» δίνει έμφαση, σε αυτούς τους τομείς.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Αθήνα θα ήθελε να βρεθεί στα χέρια του Έλληνα Επιτρόπου, ένα από τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια, είτε το Αγροτικής Ανάπτυξης, με διακύβευμα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε της Διεύρυνσης, που έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία για την Ευρώπη και αφορά σε μια σειρά χωρών, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είτε το χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας, ακόμη και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής άμυνας, πάνω στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει την ελληνική πρόταση για δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου και για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα. Από τον τομέα, που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το πρόσωπο, που θα αναλάβει τη θέση του Επιτρόπου για την Ελλάδα.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου