Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ανεβάζει «στροφές» η κυβέρνηση με στόχο ακρίβεια και βελτίωση καθημερινότητας

Χωρίς περίοδο χάριτος και χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου, το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει ήδη περάσει στη φάση της προώθησης των νέων πολιτικών, που θα αφήσουν ευκρινές αποτύπωμα στην αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων, που κόστισαν στην κυβέρνηση την απώλεια δυνάμεων στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. 
Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τις συσκέψεις και επισκέψεις στα υπουργεία, που βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή, σε αυτή τη νέα φάση της κυβέρνησης.
Με την ακρίβεια να συνεχίζει να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα», ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες, με αιχμή τα... μέτρα για τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η παρουσία στη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, αποτελεί απόδειξη της πολυδιάστατης απάντησης, που πλέον η κυβέρνηση καλείται να δώσει, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να αποδώσουν σύντομα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την υλοποίηση τολμηρών διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην αγορά, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα, καθώς εκτιμάται ότι έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τον Μάιο η χώρα είχε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τις τιμές να αρχίζουν να δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι η αργή αντίστροφη πορεία, που ακολουθούν, δεν είναι το επιδιωκόμενο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κίνδυνο της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ανάγκη να εξαλειφθούν ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας, καλώντας, μάλιστα στο πλευρό της πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια την υγιή επιχειρηματικότητα, τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, τις εταιρείες σούπερ μάρκετ και τους Έλληνες εμπόρους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει στην ευρωπαϊκή διάσταση των υψηλών τιμών και την ανάγκη παρέμβασης από τις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώνονται αρρυθμίες στην τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το θέμα ως αντικείμενο της στρατηγικής πολιτικής της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

«Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά τους καταναλωτές. Και τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας «απολύτως διατεθειμένος» αυτή την αποστολή να τη φέρει εις πέρας, όπως είπε, έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μικρότερες αγορές κατά κανόνα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές. Κεντρική επιλογή αποτελεί και η συνέχιση των ελέγχων, με ενίσχυση του προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο και με πρωταρχικό στόχο την περεταίρω μείωση της ανεργίας, στις προτεραιότητες του υπουργείου ανάπτυξης θα βρεθεί τόσο η ελληνική βιομηχανία, όσο και ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, τομείς στους οποίους αναμένεται να κατευθυνθούν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι, μέσω προγραμμάτων, όπως το «Ερευνώ - Καινοτομώ».

Σε νέο περιβάλλον επιχειρεί να κινηθεί και το Υπουργείο Εσωτερικών, με το νέο Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο να έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτη προτεραιότητα, οι επιβεβλημένες αλλαγές στο ΑΣΕΠ, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet -ώστε τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων να επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων- και η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων.

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ πρόκειται να διαδραματίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο φαίνεται να αναδεικνύεται σε βασικό «μοχλό» σε επιχειρούμενες αλλαγές σε μια σειρά πεδίων, όπως στην υγεία, την παιδεία και την πολιτική προστασία, με τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων, που θα απλοποιήσουν διαδικασίες για τους πολίτες.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου