Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα είχε στην ατζέντα και τα δύο αυτά κορυφαία για την κυβερνητική πολιτική, κεφάλαια. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, που πραγματοποίησε ο Εμίρης του Κατάρ, Σεϊχης Tamim bin Hamad Al Thani, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ντόχα, όπου το Κατάρ είχε εκφράσει τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα στο οικονομικό και επενδυτικό... πεδίο.
Η συνάντηση του Εμίρη του Κατάρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ευκαιρία την επίσκεψη αυτή για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο Tamim bin Hamad Al Thani μίλησε για ιστορική σχέση των δύο χωρών και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις.
Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες, που ακολούθησαν, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσής της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Επί τάπητος και οι περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα. Το Κατάρ, άλλωστε, είναι η χώρα εκείνη, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, ρόλο που αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ στην Ντόχα, τασσόμενος υπέρ κάθε πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης και προστασίας των αμάχων.
Δύο συμφωνίες επιβεβαίωσαν και επισφράγισαν την αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ. Η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.
Τα δύο πολεμικά μέτωπα, τα οποία καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τον αντίκτυπο να φθάνει έως το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να μετατρέπονται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις, ιδιαίτερα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την αναντιστοιχία τους με την πάγια τακτική, που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρξει συνάντηση και με την ισραηλινή πλευρά, αποτέλεσε την πλέον ξεκάθαρη έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική, όπως και η ευρωπαϊκή θέση, έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με την αρχή του πολέμου στη Γάζα, εξαιτίας της τακτικής του Ισραήλ.
«Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά, να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση η οποία έχει, κατά την άποψή μου, ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», είπε στην τελευταία του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, έχει μια σημαντική παράμετρο, «δε μπορεί μια τέτοια καταδίκη του Ισραήλ να μη συνοδεύεται με το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων, με τη ρητή καταδίκη της Χαμάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, βάλλοντας ευθέως κατά του Στέφανου Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας ότι «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη και δεν είναι τόσο απλοϊκή και δεν προσφέρεται ούτε για selfies ούτε για απλοϊκές αναλύσεις, ούτε για ενσταντανέ».
Με δεδομένη τη θέση της Αθήνας για δημιουργία δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, το καίριο, που η κυβέρνηση θέτει είναι ο οδικός χάρτης και τα βήματα, που θα ακολουθηθούν ώστε να φθάσουμε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου