Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Παράξενες κινήσεις στη Θράκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών

Με μια κίνηση η οποία πριμοδοτεί ουσιαστικά το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες να μην συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους για τις Ευρωεκλογές μουσουλμάνο υποψήφιο.
Το ερώτημα είναι εάν αυτή η επιλογή έγινε από …άγνοια, ή υπάρχει η προσδοκία ότι εκείνοι που χειραγωγούν τη μειονοτική ψήφο δεν θα ξεχάσουν στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που με την απουσία μειονοτικού υποψηφίου βάζουν το λιθαράκι τους για να κάνει και πάλι την «έκπληξη» το ΚΙΕΦ βάφοντας στα χρώματα του τους νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης, όπως έγινε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Η ίδια η Τουρκία πριμοδοτεί με κάθε τρόπο το ΚΙΕΦ και είναι χαρακτηριστικό ότι... τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στο κρατικό πρακτορείο Ανατολού και στο TRT για την «καταπίεση» της «Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» σε μια προσπάθεια συσπείρωσης της μειονοτικής ψήφου στο ΚΙΕΦ και παρακίνησης ψηφοφόρων που ζουν είτε στην Τουρκία είτε στη Γερμανία να στηρίξουν το κόμμα.

Όλα τα άλλα κόμματα παρά τις δυσκολίες διότι δυστυχώς στη Θράκη έχει αφεθεί το παρακράτος του τουρκικού προξενείου μαζί με το σύστημα των ψευδομουφτειών να ασκούν πολιτική εκφοβισμού σε όσους Έλληνες μουσουλμάνους θέλουν να απογαλακτισθούν από την εξάρτηση των μηχανισμών αυτών (όπως έγινε στην περίπτωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ), συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους από τη μειονότητα.
Σε μια κίνηση η οποία δεν αποτελεί μια απλή υποχρέωση αλλά είναι και μήνυμα ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα και τις ευκαιρίες να συμμετέχουν ισότιμα στην πολιτική ζωή.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριλάβουν μειονοτικό υποψήφιο στο Ευρωψηφοδέλτιο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά πολύ περισσότερο όταν και τα δυο αυτά κόμματα τα τελευταία χρόνια εισέπρατταν τη μειονοτική ψήφο στις Εθνικές εκλογές και είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα της μειονότητας.
Έτσι ένα τμήμα της μειονοτικής ψήφου που παραδοσιακά βρίσκονταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ πιο εύκολα θα μετατοπισθεί στο ΚΙΕΦ που αποτελεί, όμως, και τον βασικό εκπρόσωπο του τουρκισμού στη Θράκη.
Όμως και από τη Νέα Αριστερά η οποία συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό της έναν συνεργάτη του βουλευτή Οζγκιούρ Φερχάν δεν λείπουν τα «ανοίγματα» προς τους ανθρώπους του Προξενείου με την ελπίδα ότι στις εθνικές εκλογές θα πριμοδοτηθούν οι υποψήφιοί της.

Οι δυο Βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησαν στη Νέα Αριστερά οι Χ. Ζεϊμπεκ και κυρίως ο Οζγκιούρ Φερχάν εδώ και εβδομάδες δίνουν το παρόν σε εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ψευδομουφτήδες και το ΚΙΕΦ, και πολιτεύονται με τρόπο που μάλλον ενισχύει το μειονοτικό κόμμα παρά το κόμμα στο οποίο ανήκουν.

Αλλά προβληματισμό δημιουργεί και η στάση του ΠΑΣΟΚ που ενώ επί μήνες έβλεπε τον βουλευτή του Μπουρχάν Μπαράν να δραστηριοποιείται και να έχει παρουσία διαρκώς κοντά στους ψευδομουφτήδες και σε άλλες δομές που υποστηρίζονται από το τουρκικό προξενείο, ο κ. Ανδρουλάκης τον διέγραψε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μόνο όταν προέκυψε θέμα εμπλοκής του σε παράνομες συνταγογραφήσεις.

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι του ΚΙΕΦ είναι μισθοδοτούμενοι ή συνδέονται με τις παράνομες δομές στη Θράκη που λειτουργούν γύρω από τους ψευδομουφτήδες και συλλόγους.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται στη Θράκη ότι το «έδαφος» για τη δραστηριοποίηση των μηχανισμών του προξενείου το καλλιεργούν με τη στάση τους κάποια από τα κόμματα και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που προσδοκούν σε συναλλαγές με το Προξενείο και «ανταμοιβή» τους είτε στις Εθνικές είτε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και με τον τρόπο αυτό φυσικά δεν επιτρέπουν την ανάδειξη και νέων προσώπων που θα μπορέσουν να αντέξουν τον πόλεμο που υφίσταται κάθε στέλεχος της μειονότητας που θέλει να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό του παρακράτους που έχει στηθεί γύρω από το Τουρκικό Προξενείο…

Νίκος Μελέτης


ΘΡΑΚΗ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από την ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων, προέκυψε κάτι που ουδείς δεν ανέδειξε, ίσως γιατί ουδείς το θεωρεί σημαντικό. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς ούτε το ΚΙΝΑΛ δεν συμπεριέλαβαν αυτή την φορά, μουσουλμάνο υποψήφιο από την Θράκη, σε αντίθεση με την ΝΔ, το Μερα25 και την Νέα Αριστερά.

Αυτή η ουσιαστική παράλειψη όμως συνδυάζεται με το γεγονός ότι αυτή την φορά στις ευρωεκλογές κατέθεσε υποψηφιότητα το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (DEB) το οποίο κατήρτισε ψηφοδέλτιο και παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκλέξει ευρωβουλευτή λόγω ποσοστού, η κατάθεση της υποψηφιότητας του είναι πολύ σημαντική, συνεπώς η παράλειψη των δυο κομμάτων έρχεται να ενισχύσει ακούσια ή εκούσια, τον ύποπτο ρόλο του συγκεκριμένου κόμματος.

Για να είμαι πιο σαφής:

1. Το συγκεκριμένο κόμμα αυτοαποκαλείται κόμμα των Τούρκων της Θράκης και διεκδικεί την αναγνώριση του ως κόμμα της τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. Χωρίς καμία διαφάνεια στην λειτουργία του, με σαφή στήριξη από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία δυσφήμησης της χώρας σε διεθνή φόρα, στα οποία φροντίζει να συμμετέχει δια των εκπροσώπων του που είναι γνωστά φερέφωνα της τουρκικής προπαγάνδας. Παρα το γεγονός ότι η απήχηση του στην μειονότητα βαίνει μειούμενη, συνεχίζει να διεκδικεί τον εγκλωβισμό της μειονότητας σε μια αδιέξοδη και καταδικασμένη ψήφο, για να περάσει απλώς μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

2. Θεωρώ ότι η απουσία υποψηφίων από τα δυο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν είναι τυχαία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα δυο κόμματα δεν θα «είχαν αντίρρηση» να το πω κομψά, να υπερψηφιστεί το ΚΙΕΦ αρκεί να αφαιρέσει ψήφους απο την Κυβέρνηση. Η άποψη μου αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι τα δυο κόμματα είχαν αξιόλογους μουσουλμάνους υποψήφιους και μάλιστα γυναίκες, στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τι συνέβη και τώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια στρατηγική; Υπήρξε υπόγεια συνεννόηση;

3. Με δεδομένο ότι η έλλειψη υποψηφίων στα δυο μεγάλα αυτά κόμματα, ουσιαστικά θα στείλει ψηφοφόρους στο μειονοτικό κόμμα, θεωρώ ότι αυτή η επιλογή ήταν και εθνικά επιζήμια και κοινωνικά εσφαλμένη.

4. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ροδοπης Οζγκιουρ, εμφανίζεται σε εκδηλώσεις του μειονοτικού κόμματος στέλνοντας περίεργα μηνύματα γενικώς.

5. Το γεγονός ότι θέτει υποψηφιότητα το συγκεκριμένο τουρκοελεγχόμενο κόμμα, στην Θράκη, έπρεπε να κινητοποιήσει συνολικά τα κόμματα, ώστε να ληφθεί μέριμνα να αντιμετωπιστεί η συγκυρία με περισσότερη σύνεση και υπευθυνότητα. Δεν έπρεπε να μείνει το συγκεκριμένο κόμμα ως μόνη επιλογή για την μειονότητα, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας διαχρονικά έχει εκφραστεί υπέρ των κοινοβουλευτικών κομματων και έχει δώσει δείγματα πλήρους ανεξαρτησίας από παραθεσμικούς και παράγοντες ξένων συμφερόντων. Αρκεί να εισπράττει την αναγνώριση που δικαιούται.

6. Για μια ακόμη φορά ο Kyriakos Mitsotakis primeminister.gr στεκεται στο ύψος των περιστάσεων συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ μια εξαιρετική επιστήμονα γιατρό από την Ροδόπη με καταγωγή από την Ξάνθη, απόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου, την Σουλογλου Νουρτζαν.

Μου είναι πολύ δύσκολο να δεχτώ ότι η εθνική πολιτική στην Θράκη ασκείται με συνθήκες μικροκομματισμού και ψευδοπατριωτισμού.

Κασσελακης και Ανδρουλακης μάλλον υποτιμούν τις εξελίξεις και δείχνουν πόσο άγνοια έχουν δυστυχώς από τα τεκταινόμενα στην Θράκη.

Όπως και την προηγούμενη φορά, επειδή πάνω από όλα αγαπώ τον τόπο μου, η ψήφος μου θα έχει σαφώς τοπικό πρόσημο και η στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας θα είναι απολύτως συνειδητή.

Stergios Gialaoglou

Δικηγόρος - Ξάνθη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου