Φθάνοντας στη συμπλήρωση του πέμπτου χρόνου στη διακυβέρνηση της χώρας, μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που έχουν περάσει στη φάση της υλοποίησης, «πιστώνονται» αναμφίβολα στην κυβέρνηση...
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που έχει απαλλάξει τους πολίτες από αναρίθμητες ουρές και γραφειοκρατικές πράξεις, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που αποκατέστησε ένα μείζον ζήτημα ισονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων, που αλλάζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, η αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων δημοσίων φορέων, ο νέος δικαστικός χάρτης, είναι μερικές από τις πολιτικές, που «τάραξαν» τα νερά και έφεραν τη χώρα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Αντίστοιχα, στην οικονομία, μέσα σε ένα περιβάλλον, που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, το αντίθετο, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στην αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από 14 χρόνια, ως συνέχεια της πολιτικής μείωσης των φόρων, που ακολούθησε την προηγούμενη τετραετία.
Αυτές τις πτυχές του κυβερνητικού έργου αναμένεται το επόμενο διάστημα να προβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας προς τους πολίτες το διακύβευμα της επερχόμενης κάλπης και ζητώντας την επαναβεβαίωση της στήριξης στην κυβέρνηση και της πολιτικής σταθερότητας.
Στα «ανοιχτά» μέτωπα της κυβέρνησης, όμως, περιλαμβάνονται ένα -υπαρξιακού χαρακτήρα για το ίδιο το κράτος- το δημογραφικό, αλλά και πολλά, μικρά ή μεγαλύτερα, που άπτονται της καθημερινότητας, του μεγάλου «στοιχήματος», που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτάξει.
Μέσα στον Μάιο, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, με στόχο αφενός να ανακόψει τη μείωση των γεννήσεων, αφετέρου να δώσει διευκολύνσεις σε όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν να πορευτούν, έχοντας τη στήριξη της πολιτείας στη ζωή τους.
Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα δε μπορεί να είναι άμεσα, ωστόσο η κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για τη χώρα, με προεκτάσεις σε όλους τους τομείς, από το ασφαλιστικό σύστημα και την οικονομία, έως την ασφάλεια της χώρας.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι μια σειρά μέτρων έχουν ήδη ληφθεί, όπως το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα είδη βρεφικής ηλικίας, οι μεγαλύτερης διάρκειας επιδοτούμενες γονικές άδειες και για τους δυο γονείς, με τα συνολικά μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας από το 2019 να φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Η υποστήριξη των οικογενειών, η αύξηση του εργατικού δυναμικού, η περιφερειακή ανάπτυξη, το brain gain, και η ενεργός γήρανση, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου, που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
«Ανοιχτό» ζήτημα για την κυβέρνηση και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει να υπάρξουν ενόψει Πάσχα μέτρα στήριξης με δημοσιονομικό κόστος, καθώς η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας βρίσκεται στην κορυφή για το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε νέες παρεμβάσεις, κυρίως στην αγορά τροφίμων, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Η «μάχη» της καθημερινότητας αποδεικνύεται σκληρή, καθώς σε αυτή αντανακλούν όλες οι διαχρονικές αστοχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν στους Αγίους Αναργύρους και τη δολοφονία μιας 28χρονης κοπέλας έξω από αστυνομικό τμήμα. Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την κυβέρνηση, ακολουθώντας και στις δημοσκοπήσεις, το θέμα της ακρίβειας, στα βασικά ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες, με την κυβέρνηση να αναζητά την κατάλληλη «συνταγή» και τις αλλαγές, που χρειάζονται.
Σε πρώτο πλάνο, διατηρούνται και οι τομείς της υγείας και της παιδείας, που άπτονται άμεσα στην καθημερινότητα των πολιτών, τομείς στους οποίους καλείται, επίσης, η χώρα να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μπορεί οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις να είναι εκείνες, που επί της ουσίας μεταμορφώνουν μία χώρα, αντιλαμβάνονται, όμως, ότι η καθημερινότητα είναι εκείνη, που καθορίζει εν πολλοίς τη στάση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση. Και η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές θα αποτελέσει το πρώτο κρας-τεστ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου