Μετά τη Λέσβο, πρώτο σταθμό του στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο πρωθυπουργός βρέθηκε εντός των «τειχών», στον Άγιο Δημήτριο, ενώ ακολουθεί η Φθιώτιδα, με το βλέμμα του κυβερνητικού επιτελείου να στρέφεται ιδιαιτέρως στη βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί σημείο ειδικού ενδιαφέροντος. Ακολουθώντας τη στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας των εθνικών εκλογών, που θέλει πολλές και μικρές συγκεντρώσεις, επαφή με τους πολίτες και ανάδειξη έργων ακόμη και τοπικής εμβέλειας...
ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγραφεί το διακύβευμα των ευρωεκλογών, για την κυβέρνηση, με στόχο την συσπείρωση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, ζητώντας να απορρίψουν τη «χαλαρή» ψήφο, απευθύνεται ειδικά, όπως λέει, σε όσους στήριξαν την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2023, επαναφέροντας τη γνωστή ρήση, που είχε επικαλεστεί και μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης στις εθνικές εκλογές, ότι «η κάλπη την 9η Ιουνίου είναι άδεια».
Αιχμή του κυβερνητικού αφηγήματος, η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, ερμηνεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως επιβεβαίωση της δυναμικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της καλύτερης απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκκινώντας από αυτή τη βάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στους πολίτες για το θέμα της ακρίβειας, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος, ότι με τον πληθωρισμό να αποτελεί το μείζον πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και να «ροκανίζει» τα εισοδήματα, αυτή η θετική πορεία της οικονομίας δεν «φθάνει» στην κοινωνία. Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο «ανταπαντά» με δύο επιχειρήματα: αφενός, χωρίς αυτές τις επιδόσεις δεν θα ήταν εφικτό να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε να προχωρήσουν ρυθμίσεις, όπως το επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, αφετέρου αν οι ρυθμοί ανάπτυξης μειωθούν, η χώρα δεν θα καταφέρει να «τρέξει» για να καλύψει την απόσταση, που τη χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε θέματα για παράδειγμα μισθών.
Οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να συνεχιστούν και στο «πεδίο», με το κυβερνητικό επιτελείο να συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στους ελέγχους και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται σε μεγάλες αλυσίδες –όπως η επιβολή από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές- όσο και σε μέτρα, όπως το καλάθι του Πάσχα και το καλάθι του νονού, που θα ισχύσουν και φέτος.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στους χρηματοδοτικούς πόρους, που φθάνουν από την Ευρώπη στη χώρα, καθιστώντας μάλιστα, μέρος της «εξίσωσης» της κάλπης των ευρωεκλογών, το ποια πολιτική δύναμη θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια.
Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόταξε την υποβολή στην ΕΕ του 4ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι έως το τέλος Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με περίπου τα μισά, 136, να είναι δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται κοντά στην απορρόφηση σχεδόν του 50% των πόρων του Ταμείου (17,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36), και είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν οι υπόλοιπες χώρες, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, κινούνται στο 30%.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και του ανάλογου αιτήματος πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, σκέλος, που συνδέεται με τη βελτίωση υποδομών στην Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Παράλληλα, έργα υποδομών, όπως ο νέος δρόμος Καλλονή - Σίγρι, αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Λέσβου, που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, η δημιουργία του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, είναι μερικά από τα έργα υποδομής, που αναδεικνύονται στην κυβερνητική ατζέντα.
Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, η κυβέρνηση στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, στην αποδόμηση της αντιπολίτευσης, με την επισήμανση ότι στόχος της είναι μόνο η πτώση της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις, από την άλλη στην ανάγκη η κάλπη των ευρωεκλογών να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της κυβερνητικής ισχύος.
Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές το 2027. «Το μήνυμα είναι «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», που είναι για μένα και το ζητούμενο της αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, σταθερότητα και συνέχεια στο εσωτερικό», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου