Στην αγορά καυσίμων, όλα αυτά είναι προφανώς μια πρακτική που συμβαίνει χρόνια τώρα, ένα ατελείωτο πάρτι λαθρεμπορίου σαν μια εικόνα «παγωμένη στο χρόνο», χωρίς σημάδια εξυγίανσης στη πορεία των ετών.
Η ειρωνεία είναι ότι τα παραδέχονται οι ίδιες οι εταιρείες.
Τα ακούσαμε τον Ιανουάριο σε συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ): Τα ποσοστά στις πειραγμένες αντλίες παραμένουν υψηλά, οι έρευνες που κατά καιρούς κάνει το Πολυτεχνείο καταλήγουν στα ίδια πάνω - κάτω συμπεράσματα, τα στοιχεία από τα συστήματα εισροών - εκροών καυσίμων, που δείχνουν ποιος πουλάει σε ποιόν και τι ποσότητες, αναξιοποίητα.
Εικόνα που ελάχιστα έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Εικονικές εταιρείες που κάτω από τη «μύτη» του κρατικού μηχανισμού, εκδίδουν τιμολόγια, ελλειμματικές παραδόσεις σε πρατήρια της Αττικής που ξεπέρασαν, σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ κατά μέσον όρο το 10%, όταν το φυσιολογικό είναι μια απόκλιση έως 1% και κλέψιμο στην αντλία που φτάνει και το 21% σε σχέση με την ποσότητα που πληρώνει ο πελάτης.
Κι επίσης, πετρέλαιο θέρμανσης και ναυτιλίας (αδασμολόγητο) που πωλούνται ως κίνησης, καύσιμα που ενώ δηλώνονται ως εξαγωγές, καταλήγουν σε πρατήρια εντός της χώρας, σλέπια που αντί να ανεφοδιάζουν πλοία με ναυτιλιακό καύσιμο, το μεταφέρουν στα πρατήρια για να πουληθεί ως καύσιμο κίνησης, εργαστήρια με διαλύτες για τη νοθεία, όλα αυτά, σύμφωνα με όσα λένε πάντα, στελέχη του ίδιου του κλάδου.
Εύλογα ερωτήματα που κάνουν τον καθένα να αναρωτιέται ποια είναι η δυσκολία να χτυπηθεί η παραβατικότητα, η οποία, σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ για τα πρατήρια της Αττικής, όπου και συγκεντρώνεται το 50% της πανελλαδικής κατανάλωσης, σταθερά διογκώνεται.
Τα εργαλεία της παρανομίας γίνονται σίγουρα όλο και εξυπνότερα, ενώ έχουμε πλέον να κάνουμε συχνά με διεθνείς σπείρες που χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να μπερδεύουν τις αρχές, όπως νομιμοφανείς δραστηριότητες για να καλύπτουν τις παράνομες, όπως αυτή, στέλεχος της οποίας συννελήφθη χθες στη Βάρκιζα.
Είναι σίγουρα πτυχές που δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει, όμως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι ελεγκτικές αρχές διαθέτουν πλέον ψηφιακά όπλα για τον εντοπισμό της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Αυτός είναι ο λόγος που οι φορολογικές αρχές έχουν θωρακιστεί με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τραπεζικές συναλλαγές, ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανιχνεύοντας συμπεριφορικά προφίλ. Ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρισμένους πωλητές, που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στη λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού.
Εδώ όμως δεν μιλάμε για αυτά. Αλλά για το αυτονόητο, το οποίο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ δεν εφαρμόζεται.
Αν και δεν νοείται μια εταιρεία να συνεργάζεται με κάποιον ο οποίος δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου και άδεια λειτουργίας ή δεν επιτρέπει τη λήψη δειγμάτων των προϊόντων που πουλάει ή δεν έχει ακόμη θέσει σε λειτουργία το σύστημα εισροών - εκροών, εντούτοις η εικόνα αυτή φαίνεται ότι αποτελεί και σήμερα τμήμα της πραγματικότητας στην ελληνική αγορά καυσίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου