Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Οι άτσαλες… πιρουέτες του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει «μονοκόμματος» αλλά τελικά έχει ευελιξία… χορευτή μπαλέτου, χωρίς όμως τη σταθερότητα και τη χάρη του πατήματος. 
Αντιθέτως επιχειρεί άτσαλες πιρουέτες που εκθέτουν τον ίδιο και το κόμμα του, του αποδίδουν έλλειψη συνέπειας και θαμπώνουν την επιθυμητή εικόνα κυβερνησιμότητας.
Έν αρχή η εντύπωση που αποτυπωνόταν από τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Συμβάδιζε άλλωστε με την άποψη του ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από την πρωθυπουργική αλλά άτολμη επί του θέματος, θητεία του Γιώργου Παπανδρέου...
Στη συνέχεια στην ημερίδα του πασοκικού inSocial σχετική με το θέμα, δήλωσε ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση αυτών των πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια».

Βέβαια επειδή είχε προετοιμάσει την οδό διαφυγής, συμπλήρωσε «εμείς λοιπόν προτείνουμε το σκανδιναβικό παράδειγμα στην Παιδεία, το οποίο έχει διαχωρίσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις».

Χθες όμως ξέχασε το σκανδιναβικό μοντέλο και όμνυσε στο άρθρο 16 του συντάγματος, το οποίο είχε ξεχάσει την ημερίδα του InSocial. Τη στιγμή που επιφανείς συνταγματολόγοι του ευρύτερου πολιτικού του χώρου (Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Βενιζέλος κ.α.) έχουν αποφανθεί ότι το συγκεκριμένο συνταγματικό άρθρο δεν καταστρατηγείται.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει (σ.σ. η θέση το ξέρει;). Συμφωνεί λέει να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16. Παραδέχτηκε επίσης ότι «τα μεγαλύτερα μη κρατικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους».

Αλλά τα… κόλπα της ΝΔ, προφανώς δεν περνάνε στον Ανδρουλάκη. «Μα ποιον κοροϊδεύουν;» αναρωτήθηκε θυμωμένος. Επειδή κατ΄ αυτόν «Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν για να κάνουν ένα δήθεν μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα».

Δεν ξέρουμε ποιον κοροϊδεύει η ΝΔ, δεν μας αφορά, δουλειά της είναι να του απαντήσει. Όμως το συγκεκριμένο επιχείρημα ξεπερνάει και ισοπεδώνει το άρθρο 16, που κατ΄ αυτόν είναι απαγορευτικό για την ίδρυσή τους! «Να γίνει σύννομα με το σύνταγμα. Δηλαδή να ααναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και να επιτρέπεται- όχι να απαγορεύεται».

Γιατί ποια σημασία είχε η αναφορά -επιχείρημα στο «Χάρβαρντ, το Γέιλ», αφού αποδέχεται τη συριζαϊκή ερμηνεία των προσκομμάτων που υψώνει το αρ. 16; Αν δηλαδή η κυβέρνηση έφερνε το τέλειο νομοσχέδιο, και έρχονταν εδώ τα καλύτερα μη κερδοσκοπικά όπως τα προαναφερθέντα, ή αν έφερνε το σκανδιναβικό μοντέλο που πριν 15 ημέρες επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το απαγορευτικό άρθρο του συντάγματος θα έχανε την ισχύ του; Αν είναι τόσο καθοριστικό, γιατί δεν το ανέφερε τότε που επιθυμούσε το σκανδιναβικό;

Αρκετά διασταλτική αντιμετώπιση του συντάγματος και προφάσεις εν μικροπολιτικές αμαρτίες.

Όσον μας αφορά, κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα κάνουν οι επαΐοντες. Πολιτικά κρίνοντας όμως, ο Ανδρουλάκης φάσκει και αντιφάσκει, στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί επιδεικτικά από την κυβέρνηση. Προφανώς επενδύει στην αναταραχή και την αστάθεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας να προσελκύσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, και δη όσους εκ παράδοσης διατηρούν αντιμητσοτακική στάση.

Υπάρχει η άποψη ότι η ο Ανδρουλάκης έχει αποδεχθεί το γεγονός πως τους κεντρώους, τους σοσιαλδημοκράτες και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν Μητσοτάκη (όχι ΝΔ) τους έχει χάσει για όσο διάστημα ο νυν Πρωθυπουργός θα άρχει της ΝΔ. Αυτή η άποψη έχει μεγάλη, αλλά όχι ολική δόση αληθείας. Υπάρχουν και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν εκ προσωπικής παράδοσης στο κόμμα, αλλά απογοητεύονται με πολλές από τις πολιτικές θέσεις που παίρνει ο Ανδρουλάκης, και δη στο εν λόγω θέμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρίχνει γέφυρες μελλοντικής συνεργασίας και σε σχηματισμούς αριστερόθεν του κόμματος. Όπως στη Νέα Αριστερά - με την οποία όμως είχε πολλά κοινά το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ που παρέλαβε ο Ανδρουλάκης.

Πέραν των ψηφοφόρων, δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία εκ των βουλευτών, η Νάντια Γιαννακοπούλου, εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή της δηλώνοντας στα «Παραπολιτικά»: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του συνεδρίου». Η ίδια είπε ότι «συμφωνεί με το νομοσχέδιο, και θεωρεί «θέμα συνείδησης». Γι’ αυτό «δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αν το εννοεί θα έχουμε νέο σήριαλ, από το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά, και άνευ λόγου.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου