Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ο νόμος των F-35: Το βασικό πλεονέκτημα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών που τα καθιστά ανίκητα

Η Ελλάδα προσθέτει στο οπλοστάσιό της τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά F-35 και την Τουρκιά τα εκσυγχρονισμένα F-16.
Και φυσικά αυτές οι αγορές έρχονται μετά από μία περίοδο που οι δύο γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θεωρητικά επιχειρούν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των σχέσεών τους που τα τελευταία χρόνια είχαν περάσει σε φάση ιδιαίτερης όξυνσης...

Ο νόμος των F-35: Το βασικό πλεονέκτημα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών που τα καθιστά ανίκητα

Η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση έως και 40 αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης και η Τουρκία 40 νέων αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των 79 υπαρχόντων αεροσκαφών F-16 σε διαμόρφωση Viper, με κάθε ένα από αυτά τα αεροπλάνα να έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του F-16 είναι η πλέον σύγχρονη μιας παλιότερης αλλά άκρως δοκιμασμένης συνταγής εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε πρόκειται για το πιο διάσημο και δημοφιλές μαχητικό στον δυτικό κόσμο που προσφέρει μια σειρά από συγκεκριμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο (σε απόλυτους αριθμούς) και με εντυπωσιακό οπλισμό, το κλασικό F-16 αποτελεί μια εξαιρετική λύση πολλαπλών ρόλων, σε μεγάλο φάσμα αποστολών, με τις εναέριες μονομαχίες να είναι το απόλυτο «συν» του. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τόσοι στρατοί παγκοσμίως το προτιμούν για τα οπλοστάσιά τους, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές στην Μεσόγειο, όπου η ταχύτητα και η δυνατότητα ελιγμών μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αερομαχίες.




Ε
κεί, όμως, που το F-16 δείχνει την ηλικία του είναι στις stealth δυνατότητές του, όπου υστερεί σημαντικά (ακόμη και μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις) σε σχέση με το F-35. Τα 5ης γενιάς αεροσκάφη τα οποία προμηθεύεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα μετά την έγκριση που έδωσε το State Department, μπορούν να μένουν «αόρατα» από εχθρικά ραντάρ και επομένως διαθέτουν πολύ ευρύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί, σαφώς τα F-16 έχουν την ικανότητα να αντιπαρατεθούν ευθέως με τα F-35 και να τα καταρρίψουν στις face to face αερομαχίες, εκμεταλλευόμενα την εξαιρετική τους ευελιξία τα οποία και τα έχουν καταστήσει τόσο δημοφιλή.

Το τεράστιο πλεονέκτημα του F-35, από την άλλη πλευρά, όμως, είναι (για να το πούμε πάρα πολύ απλά) ότι θα αντιληφθεί την παρουσία του F-16 πολύ πριν συμβεί το αντίθετο. Και όσο θα παραμένει αόρατο από τα εχθρικά αεροσκάφη, θα έχει όλον τον διαθέσιμο χρόνο να το καταρρίψει πριν καν καταλάβει ο χειριστής του την ύπαρξή του…

Ο νόμος των F-35: Το βασικό πλεονέκτημα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών που τα καθιστά ανίκητα

Έχοντας σχεδιαστεί με χαμηλή διατομή ραντάρ, το F-35 μπορεί παράλληλα να αποφεύγει τα εχθρικά πυρά, ενώ επιπλέον η ενσωματωμένη σουίτα αεροηλεκτρονικών συστημάτων επιτρέπει στους πιλότους να έχουν πολύ ανώτερη αξιολόγηση συνολικά του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια να παίρνουν πιο αποτελεσματικές αποφάσεις που συχνά είναι εκείνες που κάνουν την διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία μιας αποστολής.

Υπό αυτήν την έννοια, σε μια «ανοιχτή» αερομαχία το F-16 αναμένεται να ηττηθεί από το F-35 κατά κράτος αφού οι ελπίδες να το εντοπίσει και να βάλλει εναντίον του πριν το F-35 το καταρρίψει, είναι μηδαμινές. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν οι διασυνδέσεις με τα επίγεια ραντάρ που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Ωστόσο οι ειδικοί καταλήγουν ότι η Ελλάδα κερδίζει το πλεονέκτημα επειδή πλέον θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της και τα δύο είδη αεροσκαφών και θα έχει την δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί συνδυαστικά. Το F-35, λένε, είναι εκείνο που θα μπορεί να διεισδύσει ακόμη και μέχρι την ενδοχώρα και εκμεταλλευόμενο τις stealth δυνατότητές του να φτάσει στο σημείο να καταστρέψει τα αντίπαλα αεροσκάφη στην βάση τους πριν καν απογειωθούν, ενώ τα F-16 που θα τα συνοδεύουν θα λειτουργούν ως τα καταδιωκτικά που θα αναλάβουν δράση για τις ενδεχόμενες αερομαχίες που θα υπάρξουν με όσα ίδιας τεχνολογίας αεροσκάφη σηκωθούν για να αναχαιτίσουν τα F-35. Αν και εφόσον προλάβουν…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου