Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Επιστολική ψήφος: Ανοίγει ο δρόμος για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, η κα Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι ώστε το μέτρο της επιστολικής ψήφου να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού και κάλεσε τους βουλευτές «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»...
«Η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή, για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της Δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό όχι μόνο στις Ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές», είπε η υπουργός Εσωτερικών από την Ολομέλεια και προσέθεσε πως έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.
«Έχουμε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα για το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Να δημιουργήσουμε μια ακόμη ισχυρή γέφυρα, που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα.
Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί τη ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, μια ιστορική ευκαιρία και γι αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον καθένα βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα»
, τόνισε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι «δεν παύετε να μας εκπλήσσετε. Μετατρέψατε την αρχική μας συναίνεση σε επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης».
Ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αιφνιδιασμό και πρόσθεσε πως «είστε τυχοδιώκτες τη συναίνεση την χρησιμοποίειται για δικό σας όφελος. Η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση».
Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε: «Προφανώς η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση για να προχωρήσει σε αυτό τον αιφνιδιασμό».
Από την Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «πραξικόπημα» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να παραχωρήσουν συναίνεση.
«Είστε πονηρούληδες και ζυγίζετε αντιδράσεις» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «βάλατε και το τυρί και την φάκα και τσίμπησαν κάποια κόμματα, όχι όπως εμείς».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε πως η θέση του κόμματος της για την επιστολική ψήφο και την διευκόλυνση των εκλογέων παραμένει σταθερή, ωστόσο τόνισε ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποβαθμίζει την συζήτηση κι υπονομεύει την συναίνεση.

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε:

«Δεν μπορώ να καταλάβω τον πανικό και την οργή της αντιπολίτευσης για την προαναγγελία της τροπολογίας για τους Έλληνες του εξωτερικού. Βλέπω αμηχανία επι της διαδικασίας γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα για την ουσία. Ακούστηκε ακόμα και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ακούστηκε αιφνιδιασμός. Σε τι; Σε κάτι που απαιτούνται 200 ψήφοι. Θα ήταν αιφνιδιασμός αν μπορούσε να περάσει μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Η ψήφιση της τροπολογίας απαιτεί 200 βουλευτές και η υπουργός το θέτει στην έναρξη της 3ήμερης συζήτησης ώστε να φανεί αν η αντιπολίτευση όσα λέει τα εννοεί».

Και πρόσθεσε: «Άκουσα την Ελληνική Λύση να μιλά για τυρί και φάκα. Αυτά τα βλέπουν μόνο οι ποντικοί. Η θέση της Ελληνική Λύσης είναι υπέρ της επιστολικής και τώρα λέει άλλα. Ας μας εξηγήσουν τι ισχύει. Οποτεδήποτε βρίσκαμε συναινέσεις για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού σπεύδαμε να τις εκμεταλλευτούμε. Η ουσία της διαφωνίας είναι απλή. Είστε δίγλωσσοι. Αλλα λέτε στο εξωτερικό και στους απόδημους Έλληνες και άλλα λέτε στο εσωτερικό. Σε 3 ημέρες θα τεθείτε ενώπιον των ευθυνών σας. Εμείς λέμε ότι τώρα θα κληθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των Απόδημων Ελλήνων. Την Τετάρτη για αυτό θα κριθείτε».

Πηγές υπουργείου Εσωτερικών: 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ, γιατί όχι και στις Εθνικές Εκλογές;

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο πως απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας.
«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές» αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.
Στο ερώτημα, γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία, η απάντηση που δίνουν είναι ότι την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε «μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. 
Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας».

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.
«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΝΑΙ Επί της αρχής και ναι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε. Δεν γίνεται να συμφωνούν επί της αρχής με κάτι που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικό»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου