Η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού σε αυτή την περίοδο αναμένεται να είναι έντονη, καθώς η 9η Ιουνίου θα συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές και την ανανέωση της θητείας της κυβέρνησης, με το αποτέλεσμα της κάλπης θα δημιουργεί και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο...
Ο πήχης, που θα τεθεί από την κυβέρνηση, θα συνυπολογίζει τόσο τη διαφορετική φύση της εκλογικής αναμέτρησης, στην οποία παραδοσιακά οι ψηφοφόροι λειτουργούν με μεγαλύτερη χαλαρότητα, όσο και το γεγονός ότι σε αυτή την κάλπη επιλέγεται να εκφραστεί η όποια δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι ένα ποσοστό, που θα επιβεβαιώνει τη στήριξη της πλειοψηφίας στην κυβέρνηση, χωρίς να βάζει αστερίσκους για την τριετία, που ακολουθεί. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών, τον Μάιο του 2019, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 33,12%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει εξορμήσεις, που παραπέμπουν στην προεκλογική περίοδο, συναντώντας πολίτες σε μικρούς χώρους, όπως καφέ, παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές και θέτοντας σιγά σιγά το δίλημμα στους πολίτες, που συμπυκνώνεται στην επιβεβαίωση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Παράλληλα, με «όχημα» το έργο της κυβέρνησής του βάζει και το ιδεολογικο-πολιτικό πρόσημο, ζητώντας τους να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία ως τη «μεγάλη ευρωπαϊκή προοδευτική παράταξη».
Τον ίδιο χαρακτηρισμό είχε χρησιμοποιήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, όταν είχε καλέσει την αντιπολίτευση να πάρει θέση απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Με το ενδιαφέρον να στρέφεται πάντα για τις πολιτικές δυνάμεις, στη διείσδυση το κέντρο, η κυβέρνηση προχωρά, παρά τις εσωκομματικές επιφυλάξεις, στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, πρωτοβουλία, που θέλει να επεκτείνει το μεταρρυθμιστικό πρόσημο και στο κοινωνικό πεδίο.
Έως την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση θα έχει καταγράψει στη λίστα του έργου της, μια σειρά πολιτικών, που όπως επισημαίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την προσπάθεια να προσεγγίσει η χώρα, στην ουσία της λειτουργίας της, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Ήδη, την έγκριση της βουλής έχουν λάβει νομοσχέδια, όπως η αλλαγή του εργασιακού νόμου, το νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο νέος ποινικός κώδικας και η νέα διαδικασία επιλογής των διοικητών των δημοσίων φορέων.
Ακολουθούν μέσα στον Ιανουάριο, η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, που για την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο» για τη δεύτερη τετραετία της, ενώ έπονται ο νέος υγειονομικός χάρτης, ο νέος χάρτης της δικαιοσύνης, αλλά και νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για το σύνολο της εκπαίδευσης, που αναμένεται να αλλάξουν εν πολλοίς τα υπάρχοντα δεδομένα.
Σε πλήρη εξέλιξη, ταυτόχρονα, βρίσκεται η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, με νέα «εργαλεία» να προστίθενται, για παράδειγμα στο gov.gr και να διευκολύνουν την σχέση του πολίτη με το κράτος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον όρο του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» ως το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προωθείται το κυβερνητικό έργο, σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, που εκτιμά ότι αποτελούν το «στοίχημα» της κυβέρνησης αυτή την τετραετία. «Ατμομηχανή» για την υλοποίησή τους είναι η διατήρηση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, που μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να καταγράφει μείωση της ανεργίας και να στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η μεγάλη πρόκληση, όμως, παραμένει η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, της ακρίβειας, που αναδεικνύεται ως το μείζον ζήτημα για τους πολίτες. Τα μέτρα της κυβέρνησης, που βάζουν στο μικροσκόπιο μεγάλες επιχειρήσεις και επιδιώκουν να βάλουν φρένο στην αισχροκέρδεια, απομένει να αποδειχθεί αν είναι αρκετά ή όχι.
Αυτό είναι το σκηνικό, που το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να δημιουργήσει στον δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου. Απέναντί του θα βρίσκονται αυτή τη φορά οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη, χωρίς έναν ευκρινή και στιβαρό πόλο, που να αποτελεί σήμερα το «αντίπαλο δέος».
Εκεί, ακριβώς, βρίσκεται η πρόκληση για την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να διεκδικήσουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, διαμηνύει, όπως το έκανε και στις συνομιλίες του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι η χώρα πορεύεται χωρίς ορατό πολιτικό κίνδυνο, με την κυβέρνησή του να έχει μια «καθαρή» τετραετία μπροστά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου