Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Λοιμωξιολόγοι: Συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ

Την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες συζήτησε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την Covid-19, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική διασπορά στην κοινότητα του κορονοϊού, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.
Οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι της covid-19.
Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει... υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση.
Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν με φόντο την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους ειδικούς και την κυβέρνηση μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση 48% στις εισαγωγές με κορονοϊό στα νοσοκομεία κι ενώ καταγράφηκαν και στη χώρα μας κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής JN.1.

Γκ. Μαγιορκίνης για κορονοϊό και ιώσεις: Να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις όσοι έχουν συμπτώματα 

Σε συνθήκες όπως οι εορταστικές όπου οι συγκεντρώσεις είναι συχνές και παρατηρείται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα, συνεπώς, συστήνεται, τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν  συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες. Συστήνεται δε, οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) να πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ANT1, ο βιοπαθολόγος - κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας επίσης λόγο για τον στρεπτόκοκκο και τα εμβόλια.

Στρεπτόκοκκος

«Πιο ήπια» χαρακτήρισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή, και τόνισε ότι «τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν το γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα».
Σχετικά με τις μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και τις κλινικές παίδων, ανέφερε ότι αυτές «οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και ίσως και σε μια αυξημένη φοβία εκ μέρους των γονέων».
Απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες παιδιάτρους «να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων, περιστατικά που δε συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία».

Εμβόλια

Αναφερθείς στα εμβόλια,  ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 είναι χαμηλή και τόνισε ότι «πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως δεδομένων των προηγούμενων δόσεων, το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο».
«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι όσοι νοσούν «θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες, και όσοι κρυολογούν θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες ώσπου να εμβολιαστούν διότι διαφορετικά το κρυολόγημά τους θα επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Ν. Τζανάκης για κορονοϊό στους άνω των 60 ετών: Αυξημένοι θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους άνω των 60 ετών λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, κρούει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι σε καθημερινή βάση «συνταγογραφούνται πάνω από 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων, ενώ τον Νοέμβρη ήμασταν στις 300 με 400. Μεγάλες αυξήσεις βλέπουμε και στις εισαγωγές, στους θανάτους αλλά και στα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας».
Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επίσης για την «τρωτότητα» των άνω των 60 ετών καθώς και τη σημασία του εμβολιασμού. Όπως διευκρίνισε, «οι άνω των 60 ετών, οι έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας, πρέπει να ακολουθήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι ευάλωτοι άνω των 60-65, ανεξαρτήτως αν έχουν προβλήματα υγείας ή αν αντιμετωπίζουν ογκολογικά, αιματολογικά προβλήματα ή αν λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ετήσιος εμβολιασμός

«Η πολιτεία πρέπει να περάσει την κουλτούρα του ετήσιου εμβολιασμού. Νομίζουμε ότι επειδή έχουμε κάνει εμβόλια για τον κορονοιό είμαστε εντάξει, αλλά πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως κάνουμε για την γρίπη», τόνισε ο καθηγητής αναφερθείς στη σημασία του εμβολιασμού.
Εκτίμησε ότι λόγω των κοινωνικών συνευρέσεων της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχει έκρηξη των ιώσεων αποδίδοντάς το στο ότι «είμαστε ανοσοποιητικά ευάλωτοι από τις καραντίνες, λόγω της παρατεταμένου εγκλεισμού και της ''τεμπελιάς'' του ανασοποιητικού μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου