Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται πλέον η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές μετά το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το μεσημέρι του Σαββάτου.Η πρωτοβουλία Κασσελάκη, μετά και τις σημερινές αποχωρήσεις των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση, μπορεί να έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Παύλο Πολάκη («Δείτε το, τα είπε όλα ο Πρόεδρος και τη λύση!», έγραψε στο Facebook κοινοποιώντας το βίντεο με το διάγγελμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά έχει προκαλέσει εντονότατο... προβληματισμό ακόμα και στους «προεδρικούς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς, που στήριξε τον Στ. Κασσελάκη στον β΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης (στελέχη που μιλούν σχεδόν καθημερινά με τον τέως πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα) αλλά και οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που τα προς διαγραφή στελέχη -αλλά και η πλειοψηφία της «Ομπρέλας- αποχωρούν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι λύση στις διαγραφές τα δημοψηφίσματα, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες κομματικές διαδικασίες.
«Δυστυχώς αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας. Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», φέρονται να είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας -που επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις- δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς δεν είναι μέλος του οργάνου, στο οποίο μετέχουν οι 299 εκλεγμένοι και ο πρόεδρος του κόμματος.
Σενάρια για πρόταση μομφής
Πάντως, ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που διαμορφώνεται ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, είναι τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες και κάνουν λόγο ακόμη και για εξέταση της δυνατότητας κίνησης διαδικασίας για αμφισβήτηση/ μομφή στο πρόσωπο του Στ. Κασσελάκη.
Ε. Αποστολάκης: Ο πρόεδρος συνεχίζει να είναι θεσμικός, κάποια στελέχη ξέφυγαν
«Βαθιά δημοκρατική» χαρακτήρισε την «ενωτική», όπως είπε, στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκης, υπογραμμίζοντας πως «κάποια στελέχη ξέφυγαν και έχει οξυνθεί η κατάσταση».
Σχετικά με το αν έχει επικοινωνήσει με τον τέως πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Όχι. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας μένει έξω απ’ όλα αυτά. Παρακολουθεί την κατάσταση. Ξέρω ότι ενδιαφέρεται, ξέρω ότι έχει εικόνα, αλλά δε συμμετέχει».
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει Κεντρικής Επιτροπής
«Προεδρικοί», «ομάδα Αχτσιόγλου» και «Ομπρέλα» συνεδρίαζαν μέχρι αργά για να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Στο επίκεντρο των συσκέψεων των στελεχών που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση βρίσκεται το ερώτημα «κατά πόσο μπορεί σύμφωνα με το καταστατικό το δημοψήφισμα να επικυρώσει τις διαγραφές». Πιστεύουν πως θα είναι μια μάχη που θα κερδίσουν και αν συμβεί κάτι τέτοιο το κλίμα θα βαρύνει πολύ κατά του προέδρου. Σε αυτό το πλαίσιο, καλλιεργούνται τα σενάρια για πρόταση μομφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου