Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η σταθερή κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το προφίλ της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως ήδη η χώρα μας έχει επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, ενώ με τη νέα αυτή αναβάθμιση η Eλλάδα είναι ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναλυτές της Moody's τονίζουν πως η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ανθεκτική και περιμένουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,2% την... περίοδο 2023 -2027. «Πρόκειται για πολύ σημαντική βελτίωση συγκριτικά με την ανάπτυξη 0,8% την πενταετία πριν την πανδημική κρίση» σημειώνουν οι αναλυτές, τονίζοντας πως καλύπτεται το επενδυτικό καινό και ότι έως το 2027 οι επενδύσεις θα αντιπροσωπεύουν το 18%, από 13,7% το 2022.
Στο report του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κυμανθεί μεταξύ 5-7% του ΑΕΠ έως το 2027, έναντι 9,7% το 2022. Οι αναλυτές καλούν την κυβέρνηση να διατηρήσει την πορεία της στο δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας. Περιμένουν μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης που θα φτάσει στο 150% από το 2024, ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έως το 2027 η Moody's εκτιμά πως η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 5% ετησίως το διάστημα 2023 -2027.
Ο οίκος αναμένει από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 1-2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, οι αναλυτές αναφέρουν πως έχουν βελτιωθεί τόσο η ποιότητα του ενεργητικού, όσο και η κερδοφορία και η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα NPL (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) έχουν περιοριστεί ως προς το ύψος και το ποσοστό τους και σήμερα είναι κάτω από 5%.
Οι αναλυτές σχολιάζουν και το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως οι προοπτικές για την πώληση μετοχών έως το τέλος του 2025 είναι καλές.
Κ. Χατζηδάκης: Συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody's δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».
Τι προέβλεπαν Citigroup και Societe Generale
Σε χθεσινές τους εκθέσεις τόσο η Societe Generale, όσο και η Citigroup είχαν προβλέψει τη σημερινή αναβάθμιση. Ειδικότερα η πρώτη προέβλεπε αναβάθμιση μιας βαθμίδας (έναντι δύο που πραγματοποιήθηκε) από την Moody’s. Η Citigroup, συστήνει αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Οι αναλυτές τονίζουν πως οι ερχόμενες αξιολογήσεις από την S&P και την Fitch στο τελευταίο τρίμηνο, δίνουν αυξημένες πιθανότητες να κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και από τους δύο οίκους αξιολόγησης.
Τα reports αναμένουν περαιτέρω μείωση του spread μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, ενώ επισημαίνουν πως η χώρα ακολουθεί ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική. Μάλιστα, τονίζουν πως η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, δίνει διαβεβαίωση στις αγορές πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις.
Πού οφείλεται η επενδυτική βαθμίδα από την DBRS
Ο πρώτος μεγάλος οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία μετά από αρκετά χρόνια ήταν η DBRS. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό των αναλυτών, που μιλούν για «ιστορικό come back της ελληνικής οικονομίας», ενώ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα η DBRS εκτιμά πως θα φτάσει το 1,1% φέτος και το 2,1% το 2024, ενώ η χώρα μας επωφελείται από τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις που αυτά κινητοποιούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου