Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

The Economist: Η Ελλάδα είναι το success story της Ευρώπης

Το success story της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο βρετανικός Economist την Ελλάδα, επαινώντας την πολιτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Κάνει λόγο για «λίστα επιτευγμάτων και επιτυχιών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Παράλληλα, τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους «αγαπημένους (πολιτικούς) των Βρυξελλών».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών, αλλά... μοιάζει πολύ νεότερος, είναι γεμάτος ενέργεια και ικανοποίηση καθώς κάνει έναν απολογισμό των τεσσάρων ετών» τονίζει και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, ένας αψεγάδιαστος τεχνοκράτης, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των Βρυξελλών».
«Μετά το πανδαιμόνιο της προηγούμενης διακυβέρνησης, όταν υπό την ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια μεγάλη ανακούφιση» τονίζεται, ενώ δεν παραλείπεται και το γεγονός πως «σταθερά κατεύνασε την ένταση με τη γειτονική Τουρκία. Το να στείλει βοήθεια στα θύματα του σεισμού του Φεβρουαρίου ήταν τόσο έξυπνη κίνηση όσο και ανθρωπιστική».
© The Economist
© The Economist

Παράλληλα, το βρετανικό έντυπο τονίζει αναφερόμενο στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος, χάρη σε έναν εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης. Έχει μειώσει τους εταιρικούς φόρους, αύξησε τον κατώτατο μισθό, αλλά και τις συντάξεις, καταφέρνοντας παράλληλα να μειώσει την αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ, παρά το ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τα ονομαστικά έσοδα πιο γρήγορα από τις ονομαστικές εκροές».

Η Ελλάδα δεν είναι πια ο ασθενής της Ευρώπης

«Υπό τη δική του διακυβέρνηση, η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και αναμένεται να κάνει το ίδιο και για φέτος» σχολιάζει ο Economist, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στις νέες επενδύσεις από τεχνολογικούς και φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Pfizer. «Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης» σχολιάζει, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τον πρώτο ελληνικό μονόκερο, τη Viva Wallet.

Όλα αυτά, συνέβαλαν, στο να βγει η Ελλάδα από την Εποπτεία, τονίζεται στο δημοσίευμα. «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές κανονικά, πληρώνοντας ένα spread λιγότερο από δύο μονάδες πάνω από το επιτόκιο της γερμανικής κυβέρνησης, περίπου το ίδιο με αυτό της Ιταλίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

© The Economist
© The Economist

Ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, ο βρετανικός Economist τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το ένα αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων και το άλλο στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινδυνεύει, σχολιάζει το έντυπο. Παράλληλα, «διαβάζοντας» τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο των εθνικών εκλογών, αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το μπόνους των 30 εδρών, ένα ποσοστό της τάξης του 38%. Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται πως περιορίζεται μεταξύ 34%-35%.

Πάντως, ο Economist τονίζει ότι «οι αγορές παραμένουν ήρεμες. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος της θητείας του κ. Τσίπρα — και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

www.powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου