Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Αυτοδυναμία προ των πυλών

Γνωρίζω πως είναι πρόωρες τέτοιες εκτιμήσεις. 
Ο χρόνος των 45 ημερών είναι μακρύς πολιτικός χρόνος. Είδαμε τι έγινε μέσα σε λίγα λεπτά στα Τέμπη. Ο θάνατος 57 συνανθρώπων μας είχε άμεση επίδραση στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. 
Η Νέα Δημοκρατία χρεώθηκε την αντικειμενική ευθύνη του τραγικού δυστυχήματος.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως δεν ανακόπηκε απλώς η πτωτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά αυτό έδειξε και... σημάδια ανάκαμψης, έστω μικρής. Συγχρόνως - και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό για τη Νέα Δημοκρατία - στους δύο βασικότερους δείκτες υπερτερεί σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης - που ως γνωστόν αποτυπώνει τη γενική αίσθηση για το ποιος θα κερδίσει στις εκλογές - η Νέα Δημοκρατία προηγείται σχεδόν με διπλάσια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δημοτικότητα ο Μητσοτάκης προηγείται του Τσίπρα με 11 μονάδες.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις εκλογές με την απλή αναλογική με μια άνεση. Εκτιμάται πως -πλην δραματικού απροόπτου- θα κινηθεί γύρω από το 35%, κάτι που προδικάζει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του δημοσκοπήσεις στα χέρια του που αποτυπώνουν την ίδια εικόνα. Φαίνεται πως η ηγετική ομάδα του έχει αποδεχθεί την ήττα και χαράζει τη στρατηγική της για την επόμενη ημέρα. Επίσης έχει αντιληφθεί πως η προοπτική μιας κυβέρνησης των ηττημένων ή μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» - με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - δεν προκύπτει από τη σύμπραξη τριών κομμάτων. Χρειάζεται και τέταρτος συμπαίκτης.


Αν λοιπόν η Νέα Δημοκρατία πορευθεί στις αναπόφευκτες δεύτερες εκλογές με αίτημα την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ με τι αίτημα θα πορευθεί; 
Τι θα ζητήσει από τους πολίτες, αν είναι βέβαιη η ήττα του; 
Γιατί σε αυτές τις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική το δίλημμα θα είναι «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και ένα τέτοιο δίλημμα μόνον ο νικητής των πρώτων εκλογών μπορεί να το θέσει. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία.

Θα μπορούσε να αντιτείνει ο αναγνώστης πως όλες αυτές οι σκέψεις ουσιαστικά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Είναι μια ψυχρή ανάλυση που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μπορεί να πέσουν τραγικά έξω. Σωστά, αλλά μέχρι στιγμής καμιά δημοσκόπηση - πλην αυτής του δημοψηφίσματος - δεν έπεσε έξω, ιδίως όταν οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες.

Οι δημοσκοπήσεις στο παρελθόν επιβεβαιώθηκαν ακόμα και όταν οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών της νίκης ήταν ιδιαίτερα μικρές, όπως στις εκλογές του 2000.
Δια ταύτα:
Η Νέα Δημοκρατία έχει απέναντί της δύο μόνον αρνητικά σενάρια: 
1) ένα ακόμα δυσμενές και δυσάρεστο απρόοπτο και 
2) τον κακό εαυτό της. 
Και για το πρώτο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 
Για το δεύτερο όμως ας προσέξει, για να μην πέσει λίγα μέτρα πριν από το φίνις, όπως η Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς στη Βαρκελώνη το 1992, τότε που κέρδισε το χρυσό η Βούλα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου