Στον Όμιλο Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής που έχει δημιουργήσει, μαθητές και μαθήτριες επιλέγουν να παραμείνουν στο σχολείο, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, για να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία, να συζητήσουν για λογοτεχνία και να πειραματιστούν στη δημιουργική γραφή...
“Κύρια επιδίωξή μου είναι να απολαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μου την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, και να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια αναγνωστική κοινότητα. Στον Όμιλο Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής τα παιδιά καλλιεργούν όχι μόνο την κουλτούρα της ανάγνωσης αλλά και ήπιες δεξιότητες, όπως είναι η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση.”
Τα τελευταία 15 χρόνια, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου με την εκπαιδευτικό τους συναντούν λογοτέχνες, διαδικτυακά ή διά ζώσης, και συζητούν μαζί τους.
“Στο σχολείο μας έχουν έρθει
- η Άλκη Ζέη,
- ο Μάνος Κοντολέων,
- η Ρέα Γαλανάκη και
- ο Σωτήρης Δημητρίου.
Διαδικτυακά “συναντήσαμε”
- την Ελένη Κατσαμά,
- την Αγγελική Δαρλάση,
- τον Σπύρο Γιαννακόπουλο,
και φέτος
- τη Λίνα Λυχναρά και
- τον Δημήτρη Μελικέρτη.
Στη Θεσσαλονίκη συναντήσαμε και μιλήσαμε για λογοτεχνικούς ήρωες με την Αλεξάνδρα Μητσιάλη και τον Γιάννη Σκαραγκά.
Με τα παιδιά του Ομίλου μάς αρέσει να επικοινωνούμε με συγγραφείς, να συζητάμε για τον τρόπο που δημιουργούνται οι ιστορίες, για τους λογοτεχνικούς ήρωες. Μας αρέσει και να πειραματιζόμαστε, να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες.
Συχνά παίρνουμε μέρος και σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, λαμβάνοντας και βραβεία. Βέβαια, ο στόχος είναι πάντα η δημιουργία και η χαρά της συμμετοχής. Η τελευταία δράση στην οποία συμμετείχε ο Όμιλος ήταν η “Ημέρα των Ευρωπαίων Συγγραφέων”, μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να επανασυνδεθεί η νέα γενιά με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. “
Το βραβείο του Οργανισμού από την Αμερική συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 200 δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά λογοτεχνικών βιβλίων, προκειμένου να ενισχυθεί η Βιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Δράμας.
“Η Βιβλιοθήκη του σχολείου μου διέθετε 20 βιβλία περίπου και τώρα διαθέτει 530 εφηβικά λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία αποκτήθηκαν με μεγάλο αγώνα και με την αστείρευτη αγάπη όσων παρακολουθούν τις συνεχείς προσπάθειές μου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας στο σχολείο.”
Το Judith’s Reading Room, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 2010 στη μνήμη της Judith F. Krug. Η Τζούντιθ υπηρέτησε ως Director of Intellectual Freedom στην Ένωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών για 40 χρόνια.
Το Freedom Through Literacy Award καθιερώθηκε από το Judith’s Reading Room το 2015 για να αναγνωρίσει και να τιμήσει βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς, ερευνητές, και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να εμφυσήσουν σε άλλους την αγάπη της ανάγνωσης.
*Τα σημεία του κειμένου σε εισαγωγικά είναι προσωπικές σκέψεις της εκπαιδευτικού.
Περισσότερες πληροφορίες από τον ιστότοπο του Οργανισμού στην Αμερική: https://www.judithsreadingroom.org/freedom-through-literacy-award/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου