Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

PEGA για παρακολουθήσεις: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά να ερευνηθούν οι καταγγελίες για Pegasus και Predator»

Στη διαπίστωση ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση του παράνομου κατασκοπικού λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές
κατέληξε η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus και άλλα παράνομα λογισμικά. 
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη που έδωσε κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της PEGA, στην Αθήνα, μένει να διερευνηθούν ενδελεχώς οι καταγγελθείσες περιπτώσεις.
Η επιτροπή καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική... εποπτεία και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του Τύπου.
«Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της PEGA, Γερόεν Λένερς,(ΕΛΚ Ολλανδία).

«Είμαι ικανοποιημένος, πρόσθεσε, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονούμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή»
.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησαν «τις πιο γνωστές περιπτώσεις παρακολουθήσεων” και τα ευρύτερα θέματα του πλουραλισμού των Μέσων Ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα άτομα που αποτέλεσαν στόχο του παράνομου λογισμικού, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμο, και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, είπε ο Γερόεν Λένερς.

Επίσης, η επιτροπή μίλησε με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την περίπτωση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου