Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Πρώτος διδάξας ο ΣΥΡΙΖΑ: Σύμβαση το 2017 για το Pegasus και κάλυψη με νόμο

Μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στο STAR, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο την Παρασκευή για σύμβαση που υπογράφηκε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ (για το λογισμικό Pegasus) και τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ημέρες πριν από τις Εκλογές του 2019 για να καλυφθούν οι εμπλεκόμενοι
Η Κυβέρνηση διευρύνει το πλαίσιο της συζήτησης για τα παράνομα λογισμικά προσθέτοντας το ζήτημα του Pegasus που φαίνεται ότι προηγήθηκε του Predator. 
Με το βλέμμα και στην επικείμενη σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, το κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζει σε όσα είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ... για τη δική του περίοδο διακυβέρνησης και παραπέμπει μέσω πηγών σε σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για παράνομο λογισμικό το 2017 και απόπειρα κάλυψης με αλλαγή του Ποινικού Κώδικα -λίγες ημέρες προ των εκλογών του 2019- ώστε οι υπεύθυνοι να μην κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις.

Aυτο-ανακοινώθηκε ο Χίος

Παράλληλα, η δημοσίευση λιστών συνεχίζεται απρόσκοπτα με την εφημερίδα «Documento» να προαναγγέλλει νέα λίστα στο φύλλο της Κυριακής και τον εκδότη της εφημερίδας «Μακελειό» να σπεύδει από την Παρασκευή να υποστηρίζει ότι στην λίστα του κ. Βαξεβάνη υπάρχει και το δικό του όνομα…

Πλεύρης: Ο Τσίπρας δείχνει να γνωρίζει στοιχεία για το Predator


Με δεδομένο λοιπόν ότι η διερεύνηση των υποκλοπών με παράνομα λογισμικά καθίσταται πλέον κεντρικό πολιτικό θέμα, και παράλληλα με την κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης τέτοιων συστημάτων, κυβερνητικά στελέχη προέβαλαν τα ακόλουθα επιχειρήματα:
-Πρώτον, υποστηρίζουν ότι «αντί να ζητείται από την κυβέρνηση να αποδείξει πράγματα που δεν ισχύουν και τα οποία υποστήριξε ο Κώστας Βαξεβάνης χωρίς στοιχεία» θα έπρεπε, ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας «να απαιτήσει από τον φίλο του, εκδότη του Documento, να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του».
«Με την ίδια λογική ο Τσίπρας παρακολουθούσε τον Μητσοτάκη»
-Δεύτερον, ο κ. Οικονόμου, στάθηκε την Πέμπτη σε μια αναφορά του κ. Τσίπρα κατά τη συνέντευξή του νωρίτερα το ίδιο βράδυ στο STAR. 
Σχολιάζοντας την επισήμανση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα ότι «το Citizen Lab είπε ότι λειτουργούσε το Pegasus το 2018» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «δεν έτυχε να ενημερωθώ αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε» και άφησε ανοιχτό «να συνέβαινε και παλαιότερα» η λειτουργία ενός παράνομου λογισμικού από ιδιώτη.

Παράλληλα κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Πρωθυπουργό για «συνέργεια» με τον ιδιώτη που φέρεται να κατείχε το Predator. Πάνω σε αυτή την αναφορά του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, που απόψε παραδέχθηκε ότι λειτουργούσε επί των ημερών του και θύμα του, όπως έχει δημοσιευθεί, έπεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Συγγενική σχέση και αλλαγή του Ποινικού Κώδικα


Στο ίδιο κλίμα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν την Παρασκευή ότι υπάρχει σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και εταιρείας παράνομου λογισμικού η οποία υπογράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και ότι στην εν λόγω εταιρεία εργάστηκε συγγενικό πρόσωπο υπουργού της τότε κυβέρνησης που σχετιζόταν άμεσα με την υπόθεση. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι έκανε παρακολουθήσεις και επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
Προσθέτουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2019, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, στην οποία απαλύνονταν οι ποινές και έπαψαν να αποτελούν αδικήματα η κατοχή, η χρήση και η εμπορία τέτοιων λογισμικών, υπονοώντας ότι έγινε για να «πέσουν στα μαλακά» οι εμπλεκόμενοι.

Citizen Lab: Pegasus στην Ελλάδα 2016-2018


Παραπέμπουν επίσης στην έκθεση του Citizen Lab του Σεπτεμβρίου του 2018 στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα «από το 2016 ως σήμερα», όπως αναφέρει η έκθεση. 
 Παραλλήλως, όπως έγραψε η Wall Street Journal, στο σχέδιο της έκθεσης της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις ζητείται «πανευρωπαϊκό μορατόριουμ για λογισμικό παρακολούθησης, όπως το Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group και παρόμοια προϊόντα».

Η εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν ‘τ Βελντ, ανέφερε ότι «η χρήση του λογισμικού παραβιάζει διάφορους ευρωπαϊκούς νόμους, όπως τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, όμως οι εθνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τους κανόνες».

Η PEGA ζητεί πλήρη απαγόρευση


H Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που έλκει το όνομά της από το λογισμικό Pegasus, θα συνεχίσει το έργο της και το επόμενο έτος θα ετοιμάσει την τελική έκθεση της, η οποία ωστόσο δεν θα έχει νομική ισχύ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εξετάζει τέτοιες υποθέσεις παραβιάσεων από τα κράτη μέλη, πρόσφατα υπογράμμισε τον ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων στην θέσπιση ρυθμίσεων για τις παρακολουθήσεις.

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι «τη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απαγορεύσει την πώληση spyware» προσθέτοντας ότι «αναφορές σχετικά με το λογισμικό στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει σάλο τους τελευταίους μήνες αφού ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης (σ.σ.: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης) διαπίστωσε ότι το τηλέφωνό του είχε στοχοποιηθεί με μια παραλλαγή του spyware, γνωστή ως Predator, η οποία κατασκευάζεται από την εταιρεία Cytrox».

ΠΗΓΗ: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου