Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Τρικυμία εν ποτηρίω η υπόθεση Πάτση;

Στη χώρα του «έλα μωρέ τώρα», αυτά συμβαίνουν. 
Στην υπόθεση Πάτση συνδυάστηκαν
Η μη ενδελεχής έρευνα της ΝΔ για το ιστορικό ενός υποψηφίου, ειδικά όταν αυτός έχει υπάρξει παράγοντας μεσαίας ομάδας του εύοσμου ελληνικού ποδοσφαίρου… 
Η τρέχουσα συμμετοχή του σε εργασίες όπου υπάρχει ασυμβίβαστο. Η ενασχόλησή του με εργασίες οι οποίες αν και καθόλα νόμιμες (κόκκινα δάνεια), έχουν απαξιωθεί ηθικά στην κοινή γνώμη, με ευθύνη του ευτελούς πολιτικού συστήματος.
Βαρύς ο χαρακτηρισμός μας περί ευτελούς, αλλά όλοι οι... πολιτικοί θεωρούν τη «πιστολιασμένη» πρώτη κατοικία ως το ιερόν Γκράαλ, το οποίο δεν μπορεί να αγγίξει χέρι δανειστή (κανένα σπίτι στο χέρι τραπεζίτη). Γιατί όχι; Θα τα πληρώσουμε οι υπόλοιποι.

Παρεμπιπτόντως: Όσοι μένουν στο νοίκι και το πληρώνουν - τους φτάνουν δε τους φτάνουν τα λεφτά για να βγάλουν το μήνα - κόβουν το λαιμό τους για να το πληρώσουν. Είναι τα αποπαίδια ενός κατώτερου Θεού στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς καμία σοβαρή φορολογική ελάφρυνση δεν απαιτήθηκε ποτέ από κανένα κόμμα, ούτε καν από τους «ευαίσθητους» της Αριστεράς. Λογικό! Αποτελούν αισχρή (και αποτυχημένη) μειοψηφία σε μια χώρα με συντριπτικό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Άρα δεν είναι ισχυρή δεξαμενή επωφελούς ψηφοθηρίας.

Ο Πάτσης λογικώς απεπέμφθη.
Δεν παρανόμησε πρωτογενώς στο θέμα των κόκκινων δανείων (περιόδου 1993-2003, τελεσιδικίσαντα ως ανείσπρακτα), αλλά ερχόταν σε αντίθεση με τον άτυπο κώδικα δεοντολογίας που επιβάλει η ιδιότητά του ως βουλευτή. Βασική του ευθύνη είναι ότι υπερκέρασε το ασυμβίβαστο για τις εξωχώριες εταιρίες, που ως παρελκόμενο επιφέρει και νομική κύρωση. Άρα παρανόμησε δευτερογενώς. Και είναι γελοίο ένας δικηγόρος που πορεύεται με επιτυχείς ελιγμούς στους λαβύρινθους της κερδοφορίας των τριγωνικών σχέσεων, να υποστηρίζει άγνοια του ασυμβίβαστου.

Αλλά και η ΝΔ γιατί κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου;
 
Δεν έσκασε ξαφνικά το θέμα. Κατόρθωσαν να δικαιώσουν (ποιον; ) τον Πολάκη! Και επίσης αφού κατέστη έκπτωτος, γιατί ο ίδιος υποστηρίζει ότι επί τέσσερις ημέρες ήταν σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την απάντηση που θα συντάξει; (ράδιο ΣΚΑΙ).
Φυσικά είναι και ανάγλυφη η αποτύπωση της αχρηστίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το «πόθεν έσχες», που κοσμεί τυπικά το κοινοβούλιο. Δικαίωσε εκπάγλως τη διαχρονική ρήση ότι η επιτροπή κοιτάει το Έσχες και δεν εξετάζει το Πόθεν. Του έκανε βέβαια συστάσεις! Χαράς Ευαγγέλια για τον ΣΥΡΙΖΑ, που από σπόντα εμπλέκει και τον Πιερρακάκη. Ίσως τον πιο επιτυχημένο (στην κοινή γνώμη) υπουργό, για σύμβαση του Πάτση με τα ΕΛΤΑ.
Τι κι αν ο προκάτοχός του Νίκος Παππάς σε δυο διαδοχικές απαντήσεις του προς τον βουλευτή της ΝΔ Καραγκούνη και της ΔΗΣΥ (νυν ΠΑΣΟΚ) Μανιάτη, είχε δηλώσει ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων, παρά μόνο επί νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν τον ταχυδρομικό τομέα»; 
Ο καλός ο μύλος του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα αλέθει. Βρήκε τη χρυσή ευκαιρία και ζητάει την αποπομπή Πιερρακάκη, που τριάμισι χρόνια τώρα ήταν ως κάρφος εν οφθαλμώ του.

Η κυβέρνηση αναμφισβήτητα θα υποστεί μώλωπες από την υπόθεση. 
Δεν ξέρουμε αν αποδειχθεί τρικυμία εν ποτηρίω, οπότε θα το ξεπεράσει, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί άμεσης κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Χρημάτων δηλαδή που διαχειριζόταν από θέση διοικητικής θέσης ο εν λόγω βουλευτής. Αφορά διευθετήσεις και διαμεσολαβήσεις ανθρώπων στις παρυφές και τους υπόγειους διαδρόμους της εξουσίας του χρήματος, και της πολιτικής. Όταν ο αητονύχης δικηγόρος ενεπλάκη σε αυτά είχε μεν πολιτικό στίγμα ( διαφοροποιημένο βέβαια, καθότι ήταν πρώην ΠΑΣΟΚ) αλλά δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο. Φυσικά το νέο στάτους του ως κυβερνητικού βουλευτή ίσως τον βοήθησε στις επιδιώξεις του.

Εάν η υπόθεσή του δεν κρύβει κάτι άλλο, πιο μεγάλο, η κυβέρνηση τραυματισμένη μεν, θα ανταπεξέλθει.

ΥΓ: Αναρωτιόμαστε αν ο Μητσοτάκης δεν έχει μετανιώσει για τη φράση του «δεν θα κάνω βιομηχανία εξεταστικών τη Βουλή». Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ) θα έπρεπε να υποστεί τα επίχειρα της δικής του διακυβέρνησης (για παράδειγμα την αγορά εκείνης της Σκοπιανή εταιρίας EDS από τη σχεδόν πτωχευμένη ΔΕΗ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών, που παραμένει σκοτεινή τρύπα). Δεν το γράφουμε για να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις, όπως θα νομίσουν οι «εύκολοι». Δεν μας αφορά. Το γράφουμε γιατί μια αυστηρή εξέταση των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε το σήμα και στους δικούς του, ότι τίποτε δεν συγχωρείται ή παραγράφεται.


Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου