Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Καθρέφτης της πολιτικής διπροσωπίας ΣΥΡΙΖΑ το Ελληνικό

Φάλτσο είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει στην προεκλογική «παρτιτούρα» του…σκληρού ροκ την επένδυση στο Ελληνικό. 
Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, επαναφέρει από το συλλογικό υποσυνείδητο τις ισομεγέθεις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση κυβερνητικής ισχύος της «πρώτης φοράς», να υπονομεύσει την προώθησή της επένδυσης, που αποτελούσε και μνημονιακή υποχρέωση.
Μια από τις πολλές που θα ακύρωνε με έναν νόμο και ένα άρθρο... μαζί με όλες τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του προγράμματος που στήριζε την οικονομική αιμοδότηση της χώρας. Οι τάχα προεκλογικές υποσχέσεις και εγγυήσεις για μια ανάπτυξη δίκαιη προς όφελος της κοινωνίας, εξελίσσονται σε έναν πολιτικό τραγέλαφο. Η νέα πράξη αυτού του έργου φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, που μιλούσε για κοινωνικούς λαχανόκηπους στο Ελληνικό, να καταλογίζει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Κι αυτή είναι η πολιτική συνταγή της διπροσωπίας για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κατηγορηθεί όχι από την «επάρατο» δεξιά αλλά από την αριστερά, στο όνομα της οποία όμνυε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρ' όλες τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες της. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες εκείνης της περιόδου από το ΚΚΕ για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τότε απόφαση του πολιτικού συμβουλίου για την ανάγκη αποφασιστικής προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό.

Ως δείγμα της προσπάθειας της κυβέρνησης Τσίπρα να πατά σε δύο βάρκες, έχουν καταγραφεί σειρά δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιπολιτεύονταν το κυβερνών κόμμα. Όπως του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το 2017, υποστήριζε ότι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιούσε, τελικά, την επένδυση είναι γιατί αυτή «την υπέγραψαν οι προηγούμενοι και μπήκε ως όρος στο μνημόνιο», υπογραμμίζοντας όμως την ίδια στιγμή ότι η αρχική αντίδραση του κόμματος παρέμενε.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς όμως ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης του Ελληνικού από δάσος, προχωρούσε κανονικά και μάλιστα με τη διπλή ψήφο του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής, αποτυπώνοντας το vertigo των παλινωδιών στο οποίο βρισκόταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεμπλοκάρει το έργο και είχε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη υλοποίηση του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προσπερνά τα σαράντα κύματα τα οποία δημιούργησαν οι πολιτικές επιλογές του. Λησμονώντας ακόμη και τη δημόσια παραδοχή με την οποία ο τότε ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου, Αλέκος Φλαμπουράρης, απέδιδε καθυστερήσεις σε λόγους ανωτέρας βίας: «Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό προχωρά, αλλά οι διαδικασίες που απαιτούνται, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατική λειτουργία, δεν μπορούν να «τρέξουν» την επένδυση πιο γρήγορα.», δήλωνε την ίδια περίοδο ο κ. Φλαμπουράρης.

Από την κοντή μνήμη του ΣΥΡΙΖΑ, διαφεύγει και η εξέλιξη έναν χρόνο νωρίτερα το 2016, που παραλίγο να τινάξει οριστικά στον αέρα την επένδυση, με την ανακήρυξη σχεδόν ολόκληρης της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου.
 
Όλα αυτά λάμβαναν χώρα τη στιγμή που είχε ολοκληρωθεί συμβατικά η παραχώρηση και θα ξεκινούσε η σύνταξη του κυρωτικού νόμου ο οποίος θα ψηφιζόταν από τη Βουλή. Για να σπάσει αυτός ο γύψος που δημιουργήθηκε γύρω από το έργο, χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια έως την απόφαση που ελήφθη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019 με την οποία ως αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκαν 280 στρέμματα.

Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εξαπάτηση προσπερνώντας ακόμη ένα μελανό σημείο στην πολυκύμαντη διαδρομή στο οποίο ενέπλεξε με τις ενέργειες του ή τις εσκεμμένες παραλείψεις του, το εμβληματικό επενδυτικό έργο. Η υπερψήφιση του σχεδίου τον Μάρτιο του 2021 από τον Αλέξη Τσίπρα, έφερε στην επιφάνεια το πλήρες εύρος των εσωκομματικών αντιφάσεων.
Ο τότε υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική απόφαση να στηριχθεί το νομοσχέδιο. Απών από την επίμαχη διαδικασία ήταν και ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του δηλωμένου ως ασθενή Ευκλείδη Τσακαλώτου, είχε αναλάβει ο Γιάννης Ραγκούσης και όχι ο Πάνος Σκουρλέτης που είχε εμφανιστεί απρόθυμος να υπερασπιστεί την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου