Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

«Σύντροφοι, σας ευχαριστούμε πολύ»

Οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν θερμές ευχαριστίες στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαεινή ιδέα τους να αποκαλέσουν τη Νέα Δημοκρατία «κόμμα των βιαστών». 
Τον χορό άνοιξαν στο Διαδίκτυο τα ανώνυμα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που ετοίμασαν το έδαφος για τους βουλευτές του κόμματος.
Στην αρχή ήταν ο Μαμουλάκης από την Κρήτη, στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η Άννα Βαγενά που με πολύ επιτυχημένη αλλαγή την παρέδωσε στη συνάδελφο της Σουλτάνα Ελευθεριάδου η οποία με ένα εκπληκτικό σπριντ την παρέδωσε στο τέλος στον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος και το τερμάτισε... Ξεπέρασε κάθε προσδοκία αθλιότητας.

Η Νέα Δημοκρατία-- εν μέσω τόσων δυσκολιών και προβλημάτων που γεννούν ανασφάλειες και αβεβαιότητες στους πολίτες-- πορεύεται έχοντας δύο ισχυρά χαρτιά. 
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Και για τον πρωθυπουργό τα έχω πει και τα έχω γράψει και η επανάληψη κουράζει.
Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να γράψω ξεπερνιέται μετά από λίγες ημέρες, καθώς τα στελέχη του με αυτά που λένε και αυτά που κάνουν ανανεώνουν τη χυδαιότητά τους. Εκεί που λες «δεν πάει πιο κάτω» διαπιστώνεις πως υπάρχει το «πιο κάτω».

Ειλικρινά δε γνωρίζω αν ο Τσίπρας είναι το θύμα αυτής της πολιτικής αλητείας ή ο εμπνευστής της. Πάντως, εκ του αποτελέσματος, όλη αυτή η πρωτοφανής αθλιότητα ακυρώνει το άνοιγμά του στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, χωρίς τους οποίους δεν πρόκειται να ξαναδεί εξουσία ούτε με το κιάλι.
Βέβαια, αυτό το τέρας αυτός επέτρεψε να δημιουργηθεί γιατί τότε, στους ταραγμένους καιρούς που οι πολίτες είχαν χάσει το μυαλό τους, τον συνέφερε. Σήμερα αυτό το τέρας υπονομεύει την στροφή που επιχειρεί ο Α. Τσίπρας.

Από την άλλη την πλευρά όλοι αυτοί οι χυδαιολογούντες έχουν το ακροατήριό τους στο οποίο απευθύνονται και το οποίο ικανοποιείται, βγάζει τα απωθημένα του, με όλες αυτές τις υβριστικές τσιρίδες και με το γνωστό χουλιγκανικό σύνθημα κατά του πρωθυπουργού.
Όσο αυτοί οι φανατισμένοι βλέπουν πως το όραμα της επιστροφής στην εξουσία σβήνει, τόσο πορώνονται και αυτό το μεταδίδουν και στα στελέχη και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ανταποκρίνονται και σέρνουν τον χορό των ύβρεων.

Αυτή η απόπειρα να ταυτιστεί η Νέα Δημοκρατία με τους βιασμούς επιβεβαιώνει την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει ένα σημαντικό μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μικρότερο μέρος των βουλευτών του. Και θα πρέπει να αναγνωρίσω την προσπάθεια της κυρίας Γεροβασίλη να ανακαλέσει στην τάξη τους παρεκτραπέντες βουλευτές και τις παρεκτραπείσες βουλεύτριες του κόμματός της.

Προφανώς, αντιλήφθηκαν στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ τη ζημία που προκαλεί στην εικόνα τους αυτή η χυδαιολογία και έσπευσαν να τη μαζέψουν. 
Η Νέα Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα τυχερή που έχει απέναντί της αυτήν την αξιωματική αντιπολίτευση, που για πολλούς λόγους δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Γι΄αυτό θα πρέπει κάθε τόσο να τους ευχαριστούν για την παρουσία τους και κυρίως γι΄αυτά που λένε και κάνουν.

Σάκης Μουμτζής

Αυτή η έκφραση λέγεται αγγλιστί the smirk.
Και δεν υπάρχει μονολεκτική μετάφραση στα ελληνικά, δυστυχώς.
* Μάλλον λέγεται "σαρδόνιο χαμόγελο"...
Είναι η έκφραση που παίρνει κάποιος, όταν ο αντίπαλος του λέει ανοησίες, χωρίς κανένα ειρμό.
* Ούτε στα Αγγλικά χρησιμοποιείται μόνη της, αλλά με κάτι που να προσδιορίζει το είδος του "smirk". Για παράδειγμα, "he smirked in triumph", το οποίο μεταφράζεται ως "μειδίασε θριαμβευτικά", όπως ο πρωθυπουργός στην φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου