Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός και τι σηματοδοτούν οι «κίτρινες κάρτες» στην Κυβέρνηση; – Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της Opinion Poll

  • Τα κρυφά στοιχεία πίσω από τον χαρακτηρισμό «καταλληλότερος» για τον Κ. Μητσοτάκη
  • Οι «κίτρινες κάρτες» στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα αφορά στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να εμφανίζεται ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός (44,6%) έναντι του Αλ. Τσίπρα (25,3%).
Κι αυτό τρία και πλέον χρόνια από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και παρά τις (αλλ)επάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση, αλλά και την εντονότατη ανησυχία ενόψει του «πιο δύσκολου χειμώνα... από το 2ο Παγκόσμιο», όπως εκτιμά το σύνολο σχεδόν των αναλυτών, με δεδομένες τις εντεινόμενες επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου, αλλά και την εξελισσόμενη διελκυστίνδα στους κόλπους της Ευρώπης, που προκαλεί η αδυναμία εξεύρεσης μιας κοινής αποτελεσματικής πολιτικής προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το έτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την μεγάλη αυτή καταγραφή της κοινής γνώμης, εμπεριέχει τις «κίτρινες κάρτες» που βγάζουν οι πολίτες τόσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και στο σύνολο της Κυβέρνησης. Με το 42,5% των ερωτηθέντων να δηλώνει «πολύ» και «αρκετά» ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία και το έργο του Πρωθυπουργού (έναντι ενός 56,8% που απαντά «λίγο» και «καθόλου»). Και τα αντίστοιχα ποσοστά για την Κυβέρνηση να ανέρχονται στο 39,9% («πολύ» και «αρκετά» ικανοποιημένο) και στο 59,8% («λίγο» και «καθόλου» ικανοποιημένο).

Πως λοιπόν συνδυάζονται αυτά τα δεδομένα; Και κατά πόσο θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών;

Τα κρυφά στοιχεία πίσω από τον χαρακτηρισμό «καταλληλότερος» για τον Κ. Μητσοτάκη

Καταρχήν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θεωρείται ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από τους πολίτες επειδή, κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων, και παρά τα «φάουλ» του επιτελικού κράτους, η διαχείριση των κρίσεων που προηγήθηκαν (πανδημία, πυρκαγιές, Έβρος κλπ) ήταν σωστή. Και σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι μπορεί, και στο μέλλον, να διαχειριστεί καλύτερα από τον Αλ. Τσίπρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας (53,3% έναντι 21,1%)- πόσο μάλλον που η ανησυχία για μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας αυξήθηκε στο 59,3%, κατά 10 μονάδες, από την προηγούμενη μέτρηση. Ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης (47,2% έναντι 22,5%), ακόμα και ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ασθενέστερων (39,8% έναντι 35,2%) ή θέματα θεσμών και διαφάνειας (37,6% έναντι 26,9%).

Τα δύο τελευταία κεφάλαια προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς η κοινωνική πολιτική, για πολλούς, αποτελεί προνομιακό πεδίο για την «Αριστερά», άρα ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να διεμβολίσει πολιτικά και ιδεολογικά ένα «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, ακόμα και στην κορύφωση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων (υπόθεση που βρίσκεται χαμηλά στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά θεωρείται σοβαρό θέμα), την ώρα που οι πολίτες καταλογίζουν κυβερνητικά λάθη στο χειρισμό του ζητήματος, ο Πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος και αναφορικά με τα ζητήματα θεσμών και διαφάνειας. Προδήλως εξαιτίας της πεποίθησης των πολιτών ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα χειριζόταν καλύτερα ανάλογες υποθέσεις, καταφανώς διότι τον ακολουθούν τα σχετικά πολιτικά αποτυπώματα από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι σοβαρές καταγγελίες που τη συνόδευσαν.

Ενδεικτικά της «διείσδυσης» που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κομματικά ακροατήρια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι ένα 14,4% ψηφοφόρων της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα 62,3% αυτών του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζουν πως ο πολιτικός τους αντίπαλος είναι καταλληλότερος για την ηγεσία της χώρας.

Αποκαλυπτικά είναι και τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τον αυτοχαρακτηρισμό αυτών που θεωρούν ως καταλληλότερο τον Κ. Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό. Πέρα από το αυτονόητο 77.9% των «δεξιών», καταγράφεται ένα συντριπτικό 87% «κεντροδεξιών», ένα 58% «κεντρώων» και ένα 26,8% «κεντροαριστερών» που συντάσσεται με αυτή την άποψη.

Τα ανωτέρω πιστοποιούν και τη «μάχη» που αναμένεται πως θα δοθεί από τον Πρωθυπουργό με στόχο τη διατήρηση ή και την ενίσχυση των ποσοστών και της διείσδυσης στα «κεντρώα» εκλογικά ακροατήρια κατά τις προσεχείς εκλογές. Αλλά και την ανατροπή του διαφαινόμενου «φόβου» της διάψευσης των προσδοκιών ανάμεσα σε αυτή την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.

Οι «κίτρινες κάρτες» στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση


Την ίδια στιγμή, «καμπανάκι» κρούουν οι πολίτες τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εξαιτίας των χειρισμών στα θέματα της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια, τα οποία αναδεικνύουν ως τα σοβαρότερα προβλήματα, προδήλως όχι μόνο εξαιτίας της διεθνούς ή πανευρωπαϊκής τους διάστασης, αλλά και των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας. Με την έννοια της «αισχροκέρδειας» και την αδυναμία αντιμετώπισής της από μόνιμους μηχανισμούς και όχι μόνο από επιδοματική πολιτική, να υποβόσκει, όπως συμφωνούν και άλλες πρόσφατες μετρήσεις.

Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (58,1%) δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις για την επιδότηση της ενέργειας το μήνα Σεπτέμβριο, ανάμεσά τους ένα 28,4% ψηφοφόρων της ΝΔ. Και 46,9% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «κεντρώων» (το οποίο ανέρχεται στο 76,9% αν προστεθούν και οι «κεντροδεξιοί»). Μάλιστα, ένα 37,1% των «κεντρώων» αξιολογούν «μάλλον αρνητικά» και «αρνητικά» τα συνολικά μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των νοικοκυριών.

«Κίτρινη κάρτα» βγάζουν οι πολίτες και στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αναφορικά με την υπόθεση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη. Ανιχνεύοντας μάλιστα κάτω από το 59% αυτών που συνολικά τάσσονται αρνητικά, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα 32,2% ψηφοφόρων της ΝΔ, ένα 53,1% «κεντρώων» και ένα 27,7% «κεντροδεξιών», οι οποίοι αξιολογούν «μάλλον αρνητικά» και «αρνητικά» τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στην υπόθεση.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και το 74% αυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα καταφέρει να φέρει όλη την αλήθεια στο φως, με ένα 57,6% ψηφοφόρων της ΝΔ, ένα 71,6% των «κεντρώων» και το 61,8% των «κεντροδεξιών» να δηλώνει «μάλλον όχι» και «όχι», καταλαβαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους προκειμένου να πείσουν την πλειοψηφία για το «όλα στο φως».

Συμπερασματικά,

και η συγκεκριμένη έρευνα πιστοποιεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πολιτική υπεροπλία, όπως αποτυπώνεται στο πρωτόγνωρο δημοσκοπικό προβάδισμα μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, με τους πολίτες είτε να αναγνωρίζουν τις διαχειριστικές του ικανότητες είτε να επιλέγουν το «μη χείρον βέλτιστον», εξαιτίας της πρόδηλης έλλειψης εναλλακτικής. Και σε κάθε περίπτωση, να αντιλαμβάνονται καλύτερα το επιχείρημα περί σταθερότητας που εξέπεμψε και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να εκπέμπει. Με τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους να διερευνούν ακόμα, το αντίστοιχο διακύβευμα (όπως καταδεικνύει η πολιτική και διαχειριστική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ) όχι για να αυτοπροσδιοριστούν έναντι του αντιπάλου, αλλά ως αυτόνομη πρόταση προοπτικής για τους πολίτες.

mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου