Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Έβρος και η τουρκική λίστα των fake news

Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδήσεις, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, κάνουν τον γύρο του κόσμου 
- Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του Μαρτίου του 2020
Ερωτήματα εγείρονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τον τρόπο με τον οποίο λίστα με τα πλήρη στοιχεία -ονόματα και ημερομηνίες γέννησης – των 38 μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα στον Εβρο είχε αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πριν οι ελληνικές αρχές φτάσουν στο σημείο...
Η συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, έφτασε χθες μέχρι τον Αρειο Πάγο, όπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατέθεσε στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αναφορικά με τις ανακολουθίες του συγκεκριμένου περιστατικού.

Όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά αφήνει σε νησίδες – εάν δεν καταφέρει να τις περάσει απέναντι – ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Στο σημείο εμφανίζονται αυτομάτως ΜΚΟ, οι οποίες είναι ενήμερες της κατάστασης «και έχοντας πλήρη στοιχεία των ατόμων που βρίσκονται στις νησίδες, καταφεύγουν στο ΕΔΔΑ» υπογραμμίζουν.

Η λίστα και το 5χρονο

Αναφορικά με τον θάνατο – ή όχι – ενός πεντάχρονου κοριτσιού, σύμφωνα με το υπουργείο, στην περιβόητη αυτή λίστα βρίσκονταν τα ονόματα τεσσάρων ανηλίκων, «όσων δηλαδή έχουν διασωθεί από τις ελληνικές αρχές. Αλλωστε, δεν υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα ακόμα και μεταξύ των μεταναστών. Κάποιοι στις μαρτυρίες τους αναφέρουν πως υπήρξε πέμπτο παιδί και κάποιοι άλλοι όχι».

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ειδήσεις, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια περιστατικά βρίσκονται ψηλά στην τουρκική λίστα των fake news, που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος της χώρας μας.

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, η Αγκυρα διακινούσε πως οι ελληνικές αρχές πυροβόλησαν εναντίον ομάδας παράτυπων μεταναστών με καταγωγή από το Αφγανιστάν στη συνοικία Ουζουνκιοπρού του χωριού Αλιμπέι της Αδριανούπολης, πλησίον των ελληνοτουρκικών συνόρων. Τότε τα τουρκικά μέσα ανέφεραν πως ένας μετανάστης σκοτώθηκε, ενώ ακόμα οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά. Πάντως, η διάψευση που ακολούθησε από την Αθήνα ήταν άμεση και κατηγορηματική.

Ψεύτικες κατηγορίες


Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια, βέβαια, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του Μαρτίου του 2020 στον Εβρο, η οποία είχε χτιστεί βδομάδες πριν με fake news από την πλευρά της Αγκυρας.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου εκείνου του έτους, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν διέδιδαν πως η Ελλάδα ευθύνεται για τον θάνατο 12 μεταναστών, κατηγορώντας τους έλληνες φρουρούς για push backs καθώς και ότι έστειλαν πίσω στην Τουρκία ξυπόλυτους τους μετανάστες. Μάλιστα, τότε ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστήριξε πως οι Αρχές της γείτονος βρήκαν παγωμένα τα πτώματα των 12 μεταναστών κοντά στα σύνορα, κατηγορώντας ευθέως την ελληνική πλευρά.

Η τουρκική μονταζιέρα

Στον πόλεμο των ψευδών ειδήσεων είχε επιστρατευθεί και το Διαδίκτυο.
Την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του 2020, μια φωτογραφία που είχε διοχετευθεί σε ιστοτόπους από την τουρκική πλευρά έδειχνε έναν πατέρα με αίματα στο πρόσωπο, ο οποίος κρατούσε στην αγκαλιά του το παιδί του, προσπαθώντας να το προφυλάξει από τα δακρυγόνα που έπεφταν γύρω του στα σύνορα του Εβρου.
Ωστόσο, η τουρκική μονταζιέρα φάνηκε απρόσεκτη, καθώς η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε τραβηχτεί στην… Ουγγαρία το 2015.

Εύη Σαλτού
Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου