Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Επιστροφή στην κανονικότητα με αύξηση φοροδιαφυγής

Στο 50% των ελέγχων πέρυσι εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις

Πρώτα στη λίστα των ελέγχων ήταν τα τουριστικά καταλύματα, με αξιοποίηση πληροφοριών από πλατφόρμες κρατήσεων, και στοιχείων τραπεζών. (ΙΝΤΙΜΕ)
Η επιστροφή στην κανονικότητα το 2021 συνοδεύτηκε και από αύξηση της παραβατικότητας. Ωστόσο, η φορολογική διοίκηση ήταν προετοιμασμένη, καθώς ανέμενε ότι μετά την πανδημία πολλές επιχειρήσεις θα έβγαζαν τα «σπασμένα» λόγω των περιοριστικών μέτρων, μη εκδίδοντας αποδείξεις ή εφευρίσκοντας άλλους... σύνθετους τρόπους για να αποκρύψουν φορολογητέα ύλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το προηγούμενο έτος διενεργήθηκαν 14.852 στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίστηκαν 7.306 παραβάσεις, με την παραβατικότητα να ανέρχεται σε 49,2%.
Πρώτα στη λίστα των ελέγχων ήταν τα τουριστικά καταλύματα με αξιοποίηση πληροφοριών από τις πλατφόρμες κρατήσεων, καθώς και στοιχείων τραπεζών, ενώ σημαντικές ήταν οι επιτυχίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται στον ΦΠΑ.
 
Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν 1.108 έρευνες και το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 85,8%. Επίσης οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν 178 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ, με την παραβατικότητα να φθάνει το 81,5%.

Επίσης, οι πληροφορίες από τρίτες πηγές, όπως αναφέρεται στο απολογιστικό σχέδιο της εφορίας, απέδωσαν και έφεραν καρπούς. Οχι μόνο περιορίστηκε η φοροδιαφυγή, αλλά αποκαλύφθηκαν σημαντικά κυκλώματα που δρούσαν επί χρόνια ανενόχλητα.

Οι μεγάλες υποθέσεις

1.
Το 2019 εντοπίστηκε από την ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) Αττικής κύκλωμα επιχειρήσεων που, με τη χρήση παράνομων λογισμικών, αλλοίωναν το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ). 
Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, στις οποίες συνεχίστηκε ο έλεγχος και το 2021. 
Πιο συγκεκριμένα, το 2021 συνεχίστηκε ο έλεγχος σε υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και ολοκληρώθηκαν υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

2. Ελληνική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο στερεών καυσίμων σύστησε δύο αλλοδαπές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διέθεταν κεφάλαια, προσωπικό, τεχνογνωσία και πελατολόγιο, ενώ η δραστηριότητά τους πραγματοποιούνταν από την ελληνική επιχείρηση. 
Σκοπός του κυκλώματος αποτελούσε, μέσω της ως άνω τεχνητής διευθέτησης, η απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος, με τη μεταφορά καθαρών κερδών ύψους 3,6 εκατ. ευρώ σε χώρες με μικρότερο φορολογικό συντελεστή και την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ ύψους 7,8 εκατ. ευρώ.

3. Εντοπίστηκε κύκλωμα από επιχειρήσεις με φερόμενες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο λειτουργούσε ως εξής: 
ποσότητες ελαιολάδου διοχετεύονταν από ελληνική επιχείρηση και φέρονταν να τιμολογούνται αλυσιδωτά και υποτιμολογημένα σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Με τον τρόπο αυτό, η αρχική ελληνική επιχείρηση, μέσω της υποτιμολόγησης, εξασφάλιζε όφελος από τον ΦΠΑ των εισροών της και οι λήπτριες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες, εξέπιπταν ΦΠΑ εισροών για εμπορεύματα τα οποία ουσιαστικά ουδέποτε διακινήθηκαν ενδοκοινοτικά.

4. Δικηγόρος στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2017, έπειτα από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν πληροφοριακού δελτίου, διαπιστώθηκε να έχει αποκρύψει εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ., τα οποία προέρχονταν τόσο από την επαγγελματική του δραστηριότητα όσο και από αγνώστου προελεύσεως πηγή.

5.
Σε ατομική επιχείρηση λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων με πωλήσεις μέσω Διαδικτύου στη Θεσσαλία, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, έπειτα από μερικό επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 1,01 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου