Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Οι μισοί Έλληνες δίνουν βάση στους ρωσικούς ισχυρισμούς

Tο κυρίαρχο θέμα των ημερών και ο πρωτεύων προβληματισμός των πολιτών -όπως κατέγραψε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse RC στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ- είναι η ακρίβεια και η διαχείρισή της, ένα πρόβλημα που επιδρά καθοριστικά και στους πολιτικούς δείκτες. 
H έρευνα ωστόσο αναδεικνύει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία…
Ένα από αυτά είναι η διαπίστωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία (78%), ενώ συγχρόνως ένα αξιόλογο τμήμα τους θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσικής πλευράς, έχουν κάποια βάση.
Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 56% (του συνόλου) των ερωτηθέντων. Ενδιαφέρον έχει... και η γεωγραφική του κατανομή. Στην Αττική το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί των Ρώσων Αξιωματούχων έχουν βάση, πέφτει στο 50%, στην υπόλοιπη Ελλάδα προσεγγίζει το 60%, ενώ αν εστιάσουμε μόνο στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνά, κατά τι, το 60%!

Τα ποσοστά αυτά, προφανώς, οφείλονται σε κάποιο βαθμό και στην παραδοσιακή συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας προς το ρωσικό λαό.
 
Το υποδείκνυε και παλαιότερη δημοσκόπησή μας (του 2018 για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή») ως προς το ποιοι ήταν (τότε) οι δημοφιλέστεροι ξένοι ηγέτες στην Ελλάδα. Πρώτος ήταν ο Εμ. Μακρόν, ωστόσο ο Βλ. Πούτιν είχε καταλάβει την τρίτη θέση (με μόλις μια μονάδα διαφορά από τον δεύτερο) - ξεπερνώντας, μεταξύ άλλων, τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίγκ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγ. Μέρκελ και τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραμπ.

Επίσης, η επίδραση αυτών καθ' εαυτών των πολεμικών συγκρούσεων της Ουκρανίας επί των δημοσκοπικών επιδόσεων της κυβέρνησης, μοιάζει να είναι μικρότερη απ' ότι οι επιπτώσεις της ακρίβειας. 
Οι πολεμικές επιχειρήσεις, προφανώς, ενισχύουν την ανησυχία των πολιτών και επιδρούν στο κυρίαρχο πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά δεν θα έλεγα ότι επηρεάζουν άμεσα και σημαντικά την «Πρόθεση ψήφου» - σίγουρα όχι στον βαθμό που επιδρούν οι ανατιμήσεις ενέργειας - προϊόντων - υπηρεσιών.

Οι πιέσεις που δέχεται το δημοσκοπικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, είναι ευδιάκριτες, χωρίς να είναι δραματικές. Αποδίδονται κυρίως στην έξαρση της ακρίβειας και στην αξιολόγηση της διαχείρισής της και των μέτρων υποστήριξης των πολιτών - τα οποία κρίνονται ως «μη αρκετά» ή «όχι σωστά», από την πλειονότητα των πολιτών.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης της Pulse RC είναι ότι τις όποιες απώλειες της κυβέρνησης δεν φαίνεται να τις καρπώνονται (προς το παρόν;) τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, μοιάζει αυτές να τροφοδοτούν περισσότερο τη Γκρίζα ζώνη και το «Άλλο κόμμα». Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στη διευκρινιστική ερώτηση «Ποιο άλλο κόμμα;» (που υποβάλλουμε σε όσους απαντούν «Άλλο κόμμα» στην Πρόθεση Ψήφου) αρκετοί συμμετέχοντες δεν διευκρινίζουν την επιλογή τους, απαντώντας: «δεν ξέρω ακόμα», «κάποιο άλλο», «κάποιο καινούργιο» κ.λπ.

Αν και εκφράζεται προβληματισμός, ανησυχία ή και δυσαρέσκεια από τη σημερινή κατάσταση, προς την κυβέρνηση, δεν φαίνεται κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποδέχεται αξιόλογο μέρος των απωλειών της. 
Είναι θέμα χρόνου να δούμε κάτι τέτοιο; 
Δεν έχουν πείσει ακόμα ότι προσφέρουν καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις; Ή θα δούμε μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων να επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία, μόλις η κατάσταση βελτιωθεί κάπως;

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «μαζέψει» τις απώλειες της είναι σήμερα πιο δύσκολη από ότι στο παρελθόν, καθώς τα προβλήματα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχονται απόλυτα από την χώρα μας. Επιπλέον, αυξάνεται και η αναμενόμενη φθορά της, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης γεμάτα από σημαντικές δοκιμασίες και κρίσεις.

Τα παραπάνω επιτρέπουν στα υπόλοιπα κόμματα να προσδοκούν ότι, κάποια στιγμή, θα αρχίσουν να καρπώνονται την φθορά του κυβερνώντος κόμματος αλλά και, βάσιμα, στην κυβέρνηση να ελπίζει στην επιστροφή, τουλάχιστον μέρους, των ψηφοφόρων της που έχουν (δημοσκοπικά) απομακρυνθεί. Οι επόμενες μετρήσεις θα δείξουν…



Γιώργος Αράπογλου

* Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός διευθυντής της Pulse RC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου