Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Απεταξάμην Θόδωρε;

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ την στήλη για να μεταφέρω μία συνέντευξη. 
Αφορμή στάθηκε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη για τους φόρους στην βενζίνη και για το αν αυτοκίνητα έχουν οι φτωχοί ή οι πλούσιοι. 
Χαμός στα social media. Δεν μπορεί, είπα, λόγω του σχετικού θορύβου, θα πρέπει ο άνθρωπος να έχει κάνει μέγα έγκλημα. Και γι αυτό τον κάλεσα να απολογηθεί ενώπιόν σας. 
«Απεταξάμην Θόδωρε»; ...

Η συνέντευξη…

Κύριε Σκυλακάκη, είπατε ότι δεν θα μειώσετε τους φόρους στα καύσιμα, επειδή αυτοκίνητα έχουν μόνο οι πλούσιοι;

Όχι κύριε Μαυρίδη, αυτό λέει η μονταζιέρα. Η ουσία αυτού που λέω είναι απλή. Αν δώσεις το τεράστιο ποσό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση της βενζίνης, 600 εκατ. το εξάμηνο, θα μείνουν πάρα πολλά φτωχά νοικοκυριά χωρίς ούτε ένα ευρώ όφελος. Γιατί στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 30% των νοικοκυριών δεν έχουν αυτοκίνητο και από αυτούς που δεν έχουν αυτοκίνητο πάνω από το 70% είναι φορολογούμενοι που ζουν με εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Μιλάμε για 2 εκ. ανθρώπους.

Επιμένετε; Υπάρχει πιθανότητα να κάνατε λάθος ή έστω να μην διατυπώσατε σωστά τη σκέψη σας;

Προφορική διατύπωση στο ραδιόφωνο ήταν, αν είσαι καλής πίστης λαμβάνεις υπόψη τα συμφραζόμενα. 
Προφανώς δεν εννοούσα όλους, εννοούσα τη μεγάλη πλειοψηφία των πιο αδύνατων νοικοκυριών. Αυτό λένε και τα νούμερα. 
Υπάρχουν ασφαλώς πολλά λαϊκά νοικοκυριά με αυτοκίνητο, στους πιο φτωχούς είναι όμως η μειοψηφία. 
Για την ακρίβεια οι στατιστικές λένε ότι στους πιο φτωχούς έχει αυτοκίνητο το 30-35% περίπου, ενώ στα πιο εύπορα στρώματα, πάνω από τα 35 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα η μέση ιδιοκτησία είναι 2 περίπου αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό.

Υπάρχει γενικότερα ένα κλίμα ανθρωποφαγίας…

Αυτό στην πολιτική πάντα υπάρχει, στη Βουλή που το πρωτοείπα υπάρχει και ο αντίλογος και ο κόσμος μπορεί να καταλάβει. 
Τα social media είναι όμως σαν το σπασμένο τηλέφωνο. Εσύ λες Α και στο τέλος ο άλλος νομίζει ότι εννοούσες Ω!

Θα πρέπει να σας πω ότι στα social media σας κρέμασαν στα μανταλάκια. Σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης η δήλωσή σας φάνηκε πολύ ακραία.

Νομίζω ότι με την ουσία της θέσης μου δεν θα διαφωνήσουν. Είναι αυτονόητη. Τη φράση αποκομμένη και εκτός του πλαισίου που την είπα λογικό είναι να την παρεξηγήσουν.
Οι φόροι δεν είναι και η πιο φιλελεύθερη πολιτική.
Για αυτό και τους μειώνουμε αλλά μην ξεχνάμε ότι τώρα ξοδεύουμε δανεικά. Θέλει προσοχή!

Πόσο φιλελεύθερος είστε; Διάβασα πολλά σχόλια στα social που ήταν ιδιαίτερα επιθετικά, στη λογική ότι η θέση που διατυπώσατε έχει απόσταση από εκείνα που λέγατε ως πρόεδρος της Δράσης.

Ανήκω σε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Και στην περίοδο που έχω την ευθύνη της δημοσιονομικής πολιτικής σας θυμίζω ότι δεν μπήκε ούτε ένας νέος φόρος και έχουν μειωθεί πάνω από δέκα.

Να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα; Ότι οι φόροι στα καύσιμα είναι υπερβολικοί; Έχουμε τους μεγαλύτερους φόρους στην Ευρώπη και για αυτό και τα πιο ακριβά καύσιμα.

Στην ίδια δήλωση στο ραδιόφωνο έλεγα ακριβώς το ίδιο. Μακάρι να είχαμε χρήματα για να τον μειώσουμε. Αλλά αυτό είναι δημοσιονομικά ανέφικτο και για να είμαστε δίκαιοι αν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος αύριο το πρωί θα έπρεπε να προηγηθούν πρώτα πρόσθετες μειώσεις στο ηλεκτρικό ή μειώσεις σε άλλα είδη, που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο καλάθι του φτωχού νοικοκυριού, απ’ ότι η εισαγόμενη βενζίνη, που δεν είναι και το πιο καθαρό καύσιμο άλλωστε.

Καταλαβαίνω ότι πρέπει να βοηθήσετε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αλλά μπορεί το κράτος αυτό να το κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα; Επειδή οι υψηλές τιμές στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν.

Για αυτό και προηγείται το ηλεκτρικό, που έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από τη βενζίνη και δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που δεν το πληρώνει. Εκεί επικεντρωθήκαμε και σωστά κάναμε πιστεύω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο υπάρχουν αυτές οι υπερβολικές τιμές.

Πώς είναι η ζωή στο Γενικό Λογιστήριο; ¨Η αλλιώς, πώς είναι να κόβει κανείς συνέχεια δαπάνες από τους συναδέλφους του υπουργούς;

Πιο ήρεμη απ’ ό,τι νομίζετε…

Υπάρχει ένας προβληματισμός: Το κράτος ξόδεψε πολλά χρήματα για την πανδημία. Ήταν ήδη ένα υπερχρεωμένο κράτος. Θα βγει τελικά ο λογαριασμός ή κινδυνεύουμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες;

Αν ξοδεύουμε ασυλλόγιστα, αστόχαστα πάντα μπορεί να συμβεί αυτό. Με αυτή την κυβέρνηση αποκλείεται.

Απεταξάμην;

Τον δαίμονα του προφορικού λόγου… Την ουσία όχι ασφαλώς…

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου