Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Η επέλαση της παράνοιας συνεχίζεται - Yale: Αυξάνεται σε περιόδους επιδημιών

Όσοι μελετούν και αναλύουν την ιστορία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις εξελίξεις είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, η επιθυμία της επιβίωσης και η τάση του ανθρώπου να υπερασπίζεται τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κεκτημένα του. 
Σήμερα διαπιστώνουμε, ότι κινητήριος μοχλός μπορεί να είναι και η παράνοια των πεποιθήσεων.
Ένα κλασσικό παράδειγμα, λειτουργίας του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης, το ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015, με το τραγικό δημοψήφισμα της... κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, το αποτέλεσμα του οποίου είχε θέσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Όμως η επιθυμία της επιβίωσης στη πρωθυπουργική θέση, ανάγκασε τότε τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει την γνωστή σε όλο τον κόσμο και με τη λατινική γραφή της “kolotoumba”, διαγράφοντας μέσα σε μια στιγμή όλες τις επαναστατικές ονειρώξεις, τα καιροσκοπικά οράματα και τις βαθιές αντιευρωπαϊκές και φιλοσταλινικές πεποιθήσεις του.

Θα περίμενε κανείς, ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας, θα ήταν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αυτό που θα κυριαρχούσε και θα καθοδηγούσε την κοινωνία. 
Ωστόσο αποδείχθηκε, ότι για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, η παράνοια των πεποιθήσεων, ήταν υπέρτερη της επιθυμίας για ζωή.
Πεποιθήσεις βαθιές, που δεν μεταβάλλονται. Μεταβάλλονται μόνο τα επιχειρήματα, που επιλέγονται για να υποστηριχθεί η παράνοια των ακλόνητων πεποιθήσεων.

- Δεν υπάρχει covid. Αυτά είναι κόλπα του συστήματος.
- Και οι νεκροί;
- Είναι ηθοποιοί που παριστάνουν τους νεκρούς.
- Και γιατί γίνεται όλο αυτό το show;
- Διότι θέλουν οι ισχυροί της Γης να επιβάλλουν μια παγκοσμιοποιημένη δικτατορία, με lock down εφ’ όρου ζωής.
- Και τι ακριβώς θα κερδίζουν οι ισχυροί της Γης αν κλειδώσουν τον κόσμο στα σπίτια του, για πάντα;


Η παράνοια συνεχίζεται
.

- Ο covid έχει σχεδιαστεί από κάποιους, σαν όπλο για τη εξόντωση του κόσμου.
- Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι;
- Οι δυνατοί με τα οικονομικά συμφέροντα.
- Και γιατί οι δυνατοί με τα οικονομικά συμφέροντα, επιθυμούν να εξοντωθεί ο απλός κόσμος, που αποτελεί ταυτόχρονα την εργατική αλλά και την καταναλωτική μάζα; Σε ποιους θα πουλάνε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους; Τι θα κερδίσουν από αυτό;


Και η επέλαση της παράνοιας δεν σταματά.

- Τα εμβόλια τα έφτιαξαν οι ισχυροί της Γης, για να σκοτώσουν τον φτωχό κόσμο, για να μεταβάλουν το dna του, για να ελέγχουν με τσιπάκια την ανθρώπινη βούληση, να καθυποτάξουν στις αντιδράσεις, να ελέγχουν το σύστημα και να επιβάλουν τη νέα τάξη πραγμάτων.
- Αν είναι έτσι, γιατί τα ποσοστά εμβολιασμού των πιο εύπορων και των πιο μορφωμένων πολιτών που βρίσκονται αντικειμενικά μέσα στο «σύστημα», είναι σημαντικά υψηλότερα, από τα ποσοστά των οικονομικά ασθενέστερων και των λιγότερο μορφωμένων; Επιθυμούν να καθυποταχθούν; Επιθυμούν να αυτοκατασταφούν;


Θα μπορούσαμε να γράψουμε δεκάδες παρόμοιους διαλόγους, που λίγο πολύ έχουμε κάνει ή ακούσει από το 2019 μέχρι και σήμερα. Και δυστυχώς η δύναμη και η βεβαιότητα αυτών των πεποιθήσεων, δεν υποχωρεί ούτε μπροστά στην οικονομική καταστροφή, ούτε μπροστά στον ίδιο τον θάνατο, ακόμα των ηγετίσκων του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ακλόνητες πεποιθήσεις, αμετάβλητες. Που φλερτάρουν με την παράνοια. Που κερδίζουν, απέναντι στην επιθυμία για ζωή. Άνθρωποι που προτιμούν να έχουν δίκιο, παρά να ζήσουν.



Μελέτη του Yale: Η παράνοια αυξάνεται σε περιόδους επιδημιών

Σε περιόδους απροσδόκητης αβεβαιότητας, όπως η ξαφνική εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην παράνοια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale.
Η παράνοια είναι ένα βασικό σύμπτωμα σοβαρής ψυχικής ασθένειας, που χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι άλλοι άνθρωποι έχουν κακόβουλες προθέσεις. Αλλά εκδηλώνεται σε διάφορους βαθμούς στον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, μια προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι το 20% του πληθυσμού πίστευε ότι οι άνθρωποι ήταν εναντίον τους κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Το 8% πίστευε ότι άλλοι ενεργούσαν για να τους βλάψουν.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα με διαφορετικούς βαθμούς παράνοιας να παίξουν ένα παιχνίδι καρτών στο οποίο οι καλύτερες επιλογές για επιτυχία άλλαξαν κρυφά. Τα άτομα με μικρή ή καθόλου παράνοια άργησαν να καταλάβουν ότι η καλύτερη επιλογή είχε αλλάξει. Ωστόσο, όσοι είχαν παράνοια περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στο παιχνίδι. Άλλαξαν τις επιλογές τους ιδιόρρυθμα -ακόμα και μετά από μια νίκη.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα αβεβαιότητας αλλάζοντας τις πιθανότητες νίκης στα μισά του παιχνιδιού χωρίς να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες. Αυτή η ξαφνική αλλαγή έκανε ακόμη και τους συμμετέχοντες με χαμηλή παράνοια να συμπεριφέρονται όπως εκείνοι με παράνοια, μαθαίνοντας λιγότερο από τις συνέπειες των επιλογών τους.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι συνεργάτες του Πανεπιστημίου Yale, Jane Taylor και Stephanie Groman εκπαίδευσαν αρουραίους, ένα σχετικά κοινωνικό είδος, για να ολοκληρώσουν ένα παρόμοιο έργο όπου οι καλύτερες επιλογές επιτυχίας άλλαξαν. Οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε μεθαμφεταμίνη -προκαλεί παράνοια στους ανθρώπους- συμπεριφέρθηκαν όπως οι παρανοϊκοί άνθρωποι. Περίμεναν υψηλή μεταβλητότητα και βασίζονταν περισσότερο στις προσδοκίες τους, παρά στο μάθουν από την εμπειρία τους.
Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να συγκρίνουν τις επιλογές των αρουραίων και των ανθρώπων κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Τα αποτελέσματα από τους αρουραίους που έλαβαν μεθαμφεταμίνη έμοιαζαν με αυτά των ανθρώπων με παράνοια, βρήκαν ερευνητές.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

Θάνος Ξυδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου