Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ακόμα και στις δικές του δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφεί

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις. Είναι εντεταλμένες από την κυβέρνηση. 
Προφανώς… γι’ αυτό χθες δεν παρέθεσε την πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων, στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis που δημοσίευσε η Αυγή. Δεν θα το παρέλειψε επειδή η δημοσκόπηση θα επιβεβαίωνε τη διαφορά που καταγράφουν οι υπόλοιπες...
Αλλά και τα αποτελέσματα της δικής του δημοσκόπησης δεν είναι ενθαρρυντικά. Εντάξει στην ερώτηση για την σύσταση εξεταστικής... για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των δημοσκοπήσεων, η απάντηση είναι αυτονόητα θετική. Και πάλι περιορίστηκε στο 71%. Φυσικά δεν υπήρχε η συμπληρωματική, αν πρέπει να διερευνηθεί και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης περί διεξαγωγής των παρελάσεων, μόνο το 34% διαφωνεί, ενώ συμφωνεί το 61%. 
Ακόμη και η απόφαση για κατάργηση των περιορισμών στους εμβολιασμένους, αποβαίνει υπέρ της κυβέρνησης έστω και με μικρή διαφορά (50-45%).

Εκεί που γίνεται μεγαλύτερη η διαφορά, είναι στο κατά πόσο φταίει η κυβέρνηση για τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες) που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα μας. 
Μόνο το 26% αποδίδει τις καταστροφές στην ανετοιμότητα της κυβέρνησης και την έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού. 
Ένα 26% τα αποδίδει σε ακραία καιρικά φαινόμενα και το 45% στην έλλειψη η στις κακές υφιστάμενες υποδομές.

Εκείνο που «βγαίνει» στον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενο με την προπαγάνδα του, είναι στην ερώτηση την κυβερνητική στάση απέναντι σε βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς. Μόνο το 21% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν να τους αποκρούσει, το 30% ότι οι ενέργειες είναι ανεπαρκείς και το 38% ότι δυσκολεύεται να αντιδράσει αποτελεσματικά, λόγω της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Αυτά είναι τα βασικά πολιτικά θέματα, τα υπόλοιπα για ακρίβεια θα τα απαντούσαμε όλοι. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί το θέμα της ακροδεξιάς, που όμως δεν αποτελεί κεντρικό θέμα κοινωνικής ανησυχίας, στα υπόλοιπα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφικός.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία για παράδειγμα, που θα μπορούσε να συσχετισθεί με την ανωτέρω ερώτηση περί ακροδεξιάς (γιατί αυτόνομο το θέμα στης ανησυχίες των πολιτών δεν υπάρχει), είναι προτελευταίο (19ο) στην αξιολόγηση του κοινού, με τελευταίο τις συγκοινωνίες. Το μεταναστευτικό πάντως στη λίστα των προβλημάτων, και στο οποίο είναι φιλικός ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι 8ο κατά σειρά ανησυχίας, ακόμη και πριν τα ελληνοτουρκικά.

Όπερ και η δική του έρευνα, καταγράφει ότι οι επιλογές και οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιλογές μειοψηφίας. Αλλά του φταίνε οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν καθηλωμένο σε μια εποχή που στην κυβέρνηση έτυχαν συσσωρευμένες δυσκολίες δεκαετίας, από τον Έβρο και τον Covid μέχρι την διεθνή ενεργειακή ακρίβεια.

Μειοψηφικές σε σημείο πολιτικής ιδρυματοποίησης, είναι και οι τακτικές του κόμματος, μέχρι κι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός από τα τρολ του και τον μηχανισμό του 3%, είναι δυνατόν να θεωρεί ότι θα γίνει πιστευτός όταν καταγγέλλει την σημερινή κυβέρνηση -με τα όποια στραβά της- μια κυβέρνηση που έδωσε 40 δισ. για να ανακουφίσει κάποια από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, πως είναι «ένα καθεστώς ακραίας κοινωνικής ανισότητας, και της ακραίας φαυλότητας»; Και ότι «ούτε η πανδημία αποτελεί άλλοθι γι’ αυτό το όργιο αυταρχισμού, την επίθεση στους νέους, και τη μόνιμη επιχείρηση διχασμού της ελληνική κοινωνίας»!

Γίνεται τόσο πιστευτός όσο και Γραμματέας της Νεολαίας που έλεγε στο συνέδριό της: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα τους διώξουμε για να μην διώξουν αυτοί από τη χώρα εμάς, τους φίλους και τις φίλες μας, τις οικογένειές μας».

Εντάξει νεολαία είναι πρέπει να «κοιτά τον ουρανό πατώντας στη γη», αλλά δεν έχουν καταλάβει αυτός ο βερμπαλισμός δεν έχει αντιστοίχιση στην κοινωνία, ότι δεν τον συμμερίζεται και δεν τον επικροτεί. Γι' αυτό και παραμένουν σε βαλτώδες τοπίο, ανίκανοι να ανυψωθούν δημοσκοπικά.

Και φυσικά υπεισέρχεται το πρόβλημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Ας πούμε υποθετικά για την οικονομία της συζήτησης, ότι ο όποιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναινέσει να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μας σώσουν.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο συγγένειας με τον -λίγο πολύ- μετριοπαθή πολιτικό λόγο του ΚΙΝΑΛ απέναντι στα προβλήματα της χώρας, και τον έξαλλο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ; 
Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα», αλλά και υπέρ της διερεύνησης της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζει ως πρωταρχική αιτία της ακρίβειας την εισαγόμενη ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει μονομερώς στην κυβέρνηση. 
Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε την αιχμιακή για τα εξωτερικά μας θέματα, ελληνογαλλική συμφωνία και ο Γραμματέας του κόμματος Μ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «στην αποτρεπτική μας ισχύ και την ενίσχυση των εξοπλισμών μας πρωτεύοντα ρόλο παίζει η κρίση των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό σταθήκαμε υπέρ της συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε.

Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική, αναγκάζοντας τον Μητσοτάκη να ψηφίσει αναλογικότερη της αρχικής που κατέθεσε, και απέκρουσε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υποσκάψει την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με την απλή αναλογική.


Ενδεικτικά τα ανωτέρω χωρίς αξιολόγηση. Απλώς ως διαπίστωση ότι μπορεί ο αυτοπροσδιορισμός των δύο κομμάτων να τα τοποθετεί σε παραπλήσιους χώρους της πολιτικής γεωγραφίας, αλλά αξιολογικά είναι κόσμοι που δεν συναντώνται. Υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που εμφορείται από απόψεις μειοψηφίας, χωρίς την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό που εμπνέει εμπιστοσύνη διακυβέρνησης στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου