Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην μη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. 
Το σήμα έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του «Πολιτικού Κέντρου» του κόμματος, προβάλλοντας ανάερα προσχήματα.
Στη άρνηση του για την συμφωνία υπάρχει ο συγκερασμός δύο στάσεων. 
Η μία αφορά την απόφαση γενικής σκλήρυνσης έναντι της κυβέρνησης, ένα αντιπολιτευτικό στυλ «όχι σε όλα» Ενίοτε... είναι άκριτη και καθίσταται κατεδαφιστική για το δικό του πολιτικό προφίλ – αυτό του ευαίσθητου αριστερού που ενδιαφέρεται για τους αδύνατους της κοινωνίας.
Την Πέμπτη το βράδυ π.χ. καταψήφισε μέτρα του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας. Σε τι συνίστανται αυτά;
Αφορούν την εισαγωγή μέτρων όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», και ακόμη τη θέσπιση προσωπικού βοηθού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα με χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Δηλαδή, για να επικεντρώσουμε στο πλέον ευαίσθητο: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την πρόνοια να διατίθεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες ένα πρόσωπο που θα τα εξ-υπηρετεί και το οποίο θα πληρώνεται από το κράτος!
Είναι τόσο άπλετοι συναισθηματικά και γαλαντόμοι οικονομικά όταν αναφέρονται με μεγαλόπνοες γενικές αναφορές στο σύστημα υγείας, και τόσο μίζεροι να συναινέσουν σε ένα μέτρο ελάφρυνσης των ευάλωτων συνανθρώπων μας, επειδή το κάνουν οι άλλοι!
Όσο για την συμφωνία με τη Γαλλία, ούτως ή άλλως ο Τσίπρας είχε αρχίσει να σκληραίνει τη στάση του στα εθνικά θέματα από τις αρχές καλοκαιριού. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τον Ιούνιο, κατηγορούσε την κυβέρνηση και για έλλειψη πρωτοβουλιών διαλόγου με την Τουρκία, και για απουσία των απαιτούμενων απειλών απέναντί της.
Το τελευταίο δεν ακούστηκε καλά στους αριστερούς διεθνιστές του κόμματος. Στην πτέρυγα του «θα μειώσουμε τους εξοπλισμούς ρισκάροντας», και του πάση θυσία διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου να εγκαθιδρυθεί «καθεστώς ειρήνης» στο Αιγαίο.
Γι’ αυτήν την πτέρυγα ο γαλλικός εξοπλισμός και η συμφωνία για στρατιωτική συνδρομή αποτελεί εγκόλπωση μιλιταριστικής λογικής εκ μέρους της κυβερνήσεως, η οποία σέρνεται σε τέτοιες ενέργειες προκειμένου να ικανοποιήσει και να συσπειρώσει τη δεξιά της πτέρυγα, που παρουσιάζεται δύσθυμη.
Αυτοί οι δύο λόγοι, η απόφαση γενικής σκλήρυνσης και ο πασιφισμός της αριστερής πτέρυγας, τον ωθούν στην αρνητική στάση, προβάλλοντας έωλα προσχήματα - ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει και ένα αυτογκόλ!
Εξηγούμε
Ο ίδιος θέλοντας να καρπωθεί μέρος της συμφωνίας είπε: «ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ».Όντως, το προσχέδιο δικό τους ήταν, αλλά δεν είπε γιατί δεν προχώρησε η διαπραγμάτευση. Το μαρτύρησε χθες ο Πάνος Καμμένος: Τους σταμάτησε η Γερμανία!

Και αν ο Καμμένος είναι αναξιόπιστος τώρα που τα έχουν σπάσει και τους κατηγορεί ότι του αγόρασαν τους βουλευτές του, υπάρχει η αποκάλυψη του έμπιστου στον ΣΥΡΙΖΑ και αξιόπιστου Φώτη Κουβέλη.
Δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο ότι είχαν προχωρήσει οι συνομιλίες για φρεγάτες, όμως σταμάτησαν έπειτα από παρέμβαση διεθνών παραγόντων. Το 2018 ο κ. Κουβέλης διατελούσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Άρα τα γνωρίζει εκ των έσω.

Ποιοι ήταν άραγε αυτοί οι διεθνείς παράγοντες; 
Και γιατί μια κυβέρνηση εισάκουσε τους διεθνείς παράγοντες εις βάρος της αμυντικής θωράκισης της χώρας;
Τα υπόλοιπα, ότι αυτοί δεν θα έφερναν ποτέ μια συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά από την ελληνική και γαλλική επικράτεια, δεν είναι πειστικά.
Το λέει η ίδια η συμφωνία, και το εντόπισε πρώτος Βαγγέλης Βενιζέλος. Η συμφωνία αφορά «επικράτεια», δηλαδή έδαφος και χωρικά ύδατα των δύο χωρών
Άρα οι αποστολές ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ (ζώνη κεντρικής Αφρικής) δεν δεσμεύονται από την συμφωνία. Τυχόν αποστολή είναι άσχετο θέμα και θα αφορά ανεξάρτητη πολιτική απόφαση.
Το 2014 για παράδειγμα, ο Ευ. Βενιζέλος είχε απαντήσει στην έκκληση του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ, λέγοντας ότι κανείς έλληνας στρατιώτης δεν θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές δυνάμεις «battle groups» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πήγαν μόνο κάποιοι αξιωματικοί σε επιτελικό ρόλο.
Όσο για την υπεράσπιση της υφαλοκρηπίδας, αυτή είναι θέμα προσφυγής στη Χάγη (αν και πότε), ενώ η ΑΟΖ θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Δεν έχουν ορισθεί αλλά η συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει την υπεράσπισή τους, και επειδή δεν περιλαμβάνονται δεν θα ψηφίσει!

Όμως με την μη ψήφιση, για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλίνει από το κοινό αίσθημα, και δεν φιλοτεχνεί εικόνα κόμματος εξουσίας. Δεν το κατανοούν.

ΥΓ: Περί της ισχύος της συμφωνίας στις θαλάσσιες ζώνες και το Σαχέλ, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες γνώμες ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές στα τηλεπαραθύρια. Τελούμε εν αναμονή της εξήγησης του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου