Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ πορεία του ελληνικού τουρισμού: Στα 10 δισ. οι εκτιμήσεις των εσόδων

Ένεση τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τον τουρισμό φέτος
όπου κατά το δεύτερο εξάμηνο τα έσοδα πρόκειται να κάνουν άλμα αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεωρήσεις στον ΑΕΠ και τα δημοσιονομικά έως το τέλος του έτους. 
Πλέον στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ανάκαμψη τύπου «V» με ταχεία «ανάρρωση» από το σοκ της... πανδημίας. 
Οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας μάλιστα με νέα μελέτη αναμένουν επίσης ανάκαμψη τύπου V και ανάπτυξη εφέτος στα επίπεδα του 7,50% έναντι 5,7% στην προηγούμενη εκτίμησή τους, καθώς οι επενδύσεις και τα επιχειρηματικά κέρδη το προηγούμενο τρίμηνο υπερέβησαν τις επιδόσεις του 2019.

Σε καλό δρόμο τα έσοδα

Τα έσοδα του Αυγούστου κινήθηκαν ικανοποιητικά καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο πολύ μικρότερη των επιπτώσεων της αναβολής των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι τέλος Αυγούστου (200-250 εκ.). 
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν από τον τουρισμό 1,1 δισ. έσοδα και πως τα συνολικά έσοδα θα επηρεαστούν από τον φετινό τουρισμό που θα προσθέσει άλλα 8 ή 9 δισ. το δεύτερο εξάμηνο και έτσι τα έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν φέτος το 10 δισ. ευρώ- ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των αντίστοιχων εισπράξεων του 2019.

Στο 66% του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις

Από τον κλάδο του τουρισμού εκτιμάται ότι μπορεί οι εισπράξεις φέτος θα φτάσουν το 66% του 2019, δηλαδή θα ανέλθουν στα 12,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% είχαν ως βάση τις παραδοχές ότι ο τουρισμός θα φτάσει το 2021 το 55% των εσόδων πριν την πανδημία.
Στο υπουργείο δεν συζητούν για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης καθώς δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. 
Πηγή από το οικονομικό επιτελείο τόνιζε ότι ο σχεδιασμός για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βασίζονταν στο μόνιμο δημοσιονομικό χώρο και όχι στα επιπλέον έσοδα από συγκυριακούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση. Οι μόνιμοι παράγοντες για την ανάκαμψη είναι η αύξηση των επενδύσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και η αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 16, 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέτρα που θα εγκριθούν στο μέλλον θα βασίζονται σε πηγές μόνιμης αύξησης των εσόδων και πως μόνιμα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν πριν από το 2023 λόγω της παράτασης της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής έως το 2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου