Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών ας προσέχουν και τι λένε

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Καιρίδης αποσαφηνίζει ότι 
«Η συμφωνία των Πρεσπών επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και τώρα πια, ως νατοϊκή χώρα, διευκολύνεται ως προς τη στρατιωτική συνεργασία της με άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρει «Η παραδοχή πάνω στην οποία βασίστηκε η τότε ελληνική κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση και υπογραφή της συμφωνίας, ότι αυτή θα απομακρύνει εκ... των πραγμάτων τη Βόρεια Μακεδονία από την τουρκική επιρροή, ήταν και τότε και αποδεικνύεται τώρα, λανθασμένη» δίνοντας την πραγματική διάσταση των τελευταίων εξελίξεων που νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΙΡΙΖΑ, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Ν. Κοτζιάς επιχειρούν να μεταφέρουν ως ευθύνη στην σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη «Η εν λόγω συμφωνία στρατιωτικής συνεργασία που μόλις υπέγραψε η Υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, με αφορμή τη διεθνή έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι κάτι καινούργιο.»
«Αποτελεί» όπως υπογραμμίζει «ανανέωση προηγούμενων συμφωνιών, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία παρέχει χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις σε τρίτες χώρες, προκειμένου αυτές να αγοράσουν τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Το ζήτημα της όποιας προσέγγισης της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία θα πρέπει πάντοτε να μας προβληματίζει, δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητα και της συνεχιζόμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Και συνεχίζει αναφέροντας πως «Δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη λογική της συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε την αντίθεσή τους σε βασικές της πρόνοιες, έχει εκφράσει ήδη η Βουλγαρία. Η οποία αντιτίθεται στην αναγνώριση του μακεδονικού ιδεολογήματος (ταυτότητα, εθνότητα, γλώσσα)και προβάλει βέτο στην προσέγγιση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αμφισβητώντας την ίδια τη λογική της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως άλλωστε αρκετοί από τους τότε επικριτές της συμφωνίας στην Ελλάδα, προέβλεπαν και προειδοποιούσαν.»
Καταλήγει δε τονίζοντας ότι «καλά θα κάνουν όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών να είναι πιο προσεκτικοί στην όποια υπεράσπισή της δεδομένου ότι αυτές τις εξελίξεις, οποίες διαψεύδουν μια σειρά από παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκαν τότε για την υπογραφή της»
Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στηρίξει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτή θα αποτρέψει την Τουρκική επικυριαρχία στη Βόρεια Μακεδονία και θα απομειώσει το ρόλο της και την συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, σημειώνοντας μάλιστα ότι με αυτή θα σπάσει και το τόξο που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στα Βαλκάνια.
Σε κάθε περίπτωση όπως και ο κ. Καιρίδης αναφέρει το εν λόγω αφήγημα έχει καταρρεύσει δεδομένου ότι ως Νατοϊκή χώρα πλέον η Βόρεια Μακεδονία εκ των πραγμάτων δύναται να υπογράφει συμφωνίας συνεργασίας με επίσης χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ κάτι που αν και είχε επισημανθεί ότι τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης έθεταν το ζήτημα δεν είχε εισακουστεί.

Το να επιχειρείται τώρα η μετάθεση της ευθύνης στην σημερινή κυβέρνηση που εξ αρχής είχε ταχθεί εναντίον διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αν υπογραφόταν η συμφωνία θα ήταν όπως και κάθε κυβέρνηση, υποχρεωμένη να την τηρήσει ως μια διεθνή σύμβαση, γεννά ερωτήματα και αναδεικνύει και τον τρόπο που κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίμαχη περίοδο

1 σχόλιο:

  1. Καλα ρε μαλακα,τον Καιριδη βρηκες για αναλυση;Αυτος ουτε για την Αννιτα Πανια ειναι.Αγορινα,οταν εχεις τον Τουρκο να ξυνεται,θελει εγρηγορση.Εκτος αν σας χαλασε που ειχαν τον εναεριο χωρο οι δικοι μας.Η δουλεια ηταν,συν τοις αλλοις,να αποφυγουμε το Ισλαμικο τοξο,καθοτι ο Ραμα πολυ κουφαλα.Ο Καιριδης δεν μπορει να πιει νερο απο μπιμπερο,αυτα θα σκεφτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή