Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ελλάς, Ελλήνων, αντιεμβολιαστών

Περίπου το 1/3 των πολιτών δηλώνει πως δεν θα εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Ιούνιος 2021). 
Από αυτό το 1/3, το 40% αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών που δεν πρόκειται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα. Έχουν ισχυρή άποψη για την covid και για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν στο 12% του εκλογικού σώματος.
Οι υπόλοιποι από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί υπάρχει... περίπτωση να προχωρήσουν στον εμβολιασμό γιατί είτε δεν έχουν εδραιωμένη την άποψη για την covid και τα εμβόλια είτε γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα για συγκυριακούς λόγους.

Προχθές η εφημερίδα «Καθημερινή» στην στήλη του κ. Μ. Τσιντσίνη, δημοσίευσε μια έρευνα του διεθνούς ινστιτούτου PEW για την πολιτική τοποθέτηση των αντιεμβολιαστών. Ενώ στις περισσότερες χώρες αυτοί ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα η πλειοψηφία τους ανήκει στην Αριστερά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα από αυτούς που δηλώνουν αριστεροί αντιδρά στα μέτρα το 55%, από τους κεντρώους το 47% και από τους δεξιούς το 34%. Αναμφίβολα υψηλά τα ποσοστά αντίδρασης, αλλά απολύτως δικαιολογημένα αν λάβουμε υπόψη και την κόπωση και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των περιορισμών. Θα έλεγα μάλιστα, πως τα περιθώρια ανοχής ή επιδοκιμασίας στα περιοριστικά μέτρα είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς ουδείς επιθυμεί η προσωπική ελευθερία του να υποστεί περιορισμούς, έστω για λόγους ανωτέρας βίας.
Το πολιτικό ερώτημα είναι αν υπάρχει χώρος για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα με σημαία του τον αντιεμβολιασμό και έναν ελευθεριακό αντικρατισμό κατά τα πρότυπα των αναλόγων κινημάτων των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό πως στις προηγούμενες εκλογές την λεγόμενη αντισυστημική Δεξιά την εξέφρασαν η «Ελληνική Λύση» και η «Χρυσή Αυγή». Έλαβαν συνολικά 6.70%. Συνεπώς, υπάρχει σημαντικός χώρος για ένα νέο κόμμα και ήδη έχουν δημιουργηθεί, μέχρι στιγμής, δύο νέα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των αντισυστημικών—αντιεμβολιαστών. 
Στον χώρο της Αριστεράς η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη.
Παρόλο που ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών, επειδή δεν θέλει να χάσει την επαφή με ένα μέρος των ψηφοφόρων του αφήνει ανενόχλητο τον Π. Πολάκη να τους θωπεύει. Πρόκειται για μια σκηνοθετημένη πολιτική διαφοροποίηση στο πλαίσιο της κατανομής των ρόλων. Ο δε Βαρουφάκης τηρώντας μια συνεπή αντιεμβολιαστική στάση περιμένει να εισπράξει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αρκούνται μόνον στη διαφοροποίηση του Π. Πολάκη.


Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει απώλειες από την εμφάνιση αυτών των κομμάτων της αντισυστημικής Δεξιάς; 
Αν διεξαχθούν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, λέω ανεπιφύλακτα όχι. Αν όμως διεξαχθούν πρόωρα, οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική μπορεί να έχουν την δική τους δυναμική. Χαλαρότητα ψήφου λόγω εκλογικού συστήματος, περιορισμένη συμμετοχή λόγω των δεύτερων εκλογών.
Το αποτέλεσμα τους μπορεί να φέρει εκπλήξεις ανάλογες με αυτές των εκλογών του Μαΐου 2012, αν και η πολυφωνία—κοινώς σκορποχώρι-- που υπάρχει στο χώρο της αντισυστημικής Δεξιάς τον αποδυναμώνει πολιτικά.

Όμως, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 υπάρχει μακρύς δρόμος, η πανδημία λογικά θα έχει αντιμετωπιστεί ριζικά ώστε να αποτελεί απλώς μια δυσάρεστη ανάμνηση και άλλα ζητήματα θα κυριαρχήσουν τότε στην προεκλογική ατζέντα, με κυρίαρχο την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου