Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Με ρίζες στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ η αμυντική συμφωνία Άγκυρας – Σκοπίων

Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων δεν είναι είδηση. 
Η γειτονική χώρα είναι πλέον, ελέω Συμφωνίας των Πρεσπών, μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με όλα τα μέλη της Συμμαχίας. 
Είδηση δεν είναι ούτε και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την εξέλιξη στην μη κύρωση από την Ελλάδα των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στα ψέματα και στις διαστρεβλώσεις. Η πραγματική είδηση πιθανόν να βρίσκεται στο ενδεχόμενο αντάλλαγμα που τα Σκόπια πρόσφεραν στην Άγκυρα...
Ως γνωστόν, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, ο Χουλουσί Ακάρ και η Ραντμίλα Σεκέρινσκα υπέγραψαν προσφάτως στην Κωνσταντινούπολη πενταετή συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας, με σκοπό, όπως ανέφεραν τα Σκόπια, την βελτίωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Για τον σκοπό αυτό, η Τουρκία θα εκταμιεύει κάθε χρόνο κονδύλια.
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», ήταν η δήλωση της Ραντμίλα Σεκέρινσκα.


Ξεκάθαρα πράγματα. 
Η Τουρκία δεν πήγε στα Σκόπια επειδή τάχα δεν έχουν έλθει στην ελληνική Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας – συνεργασία με την Ελλάδα έτσι κι’ αλλιώς υπήρχε και πριν βρουν την «σούπερ λύση» Τσίπρας και Κοτζιάς με την βοήθεια του Καμμένου – αλλά επειδή οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά εδώ και τριάντα χρόνια.
Οι δύο χώρες μάλιστα επικύρωσαν την συμπόρευσή τους με Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας ήδη από το 2008. Και το μόνο που έμενε ήταν να βρεθεί «λύση» για το όνομα, ώστε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ και να μπορεί να αναπτυχθεί μια στρατιωτική συμφωνία, καθώς η Συμμαχία δεν επιτρέπει ανταλλαγή πληροφοριών και εξοπλισμών μεταξύ μη μελών του.

Και το VMRO στο πλευρό της Τουρκίας

Επ’ αυτού μάλιστα να υπενθυμίσω πως όταν η γειτονική χώρα, δια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζάεφ, αποφάσισε να ακολουθήσει την ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τον Απρίλιο του 2020, το κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει με όσους στην Ελλάδα διαφώνησαν με τις Πρέσπες, είχε αντιδράσει.

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, με ανάρτησή του, είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση Ζάεφ διέπραξε μέγα σφάλμα χρησιμοποιώντας τρία επιχειρήματα:
«1. Η φιλία μεταξύ των χωρών αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση και η Τουρκία προσφέρει ανεπιφύλακτα την στήριξή της στη Μακεδονία επί 30 χρόνια, ακόμη και σε εποχές που τα βέτο και οι κυρώσεις υπονόμευαν τη σταθερότητα της χώρας μας.
2. Μακεδονία και Τουρκία υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας το 2008 και η διπλωματία απαιτεί συνέχεια και σεβασμό των συμφωνιών, κυρίως τώρα που οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
3. Ένας σημαντικός αριθμός Μακεδόνων ζουν στην Τουρκία, ενώ η τουρκική κοινότητα είναι σημαντική για την Μακεδονία. Και αυτοί είναι άνθρωποι που αξίζουν περισσότερο σεβασμό και πρέπει να αξιοποιηθούν ως δυναμικό για οικονομική συνεργασία προς όφελος και των δύο κρατών».


Αυτή ήταν η θέση του VMRO – ό,τι κι’ αν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Άλλωστε, Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέπτονταν τη χώρα και όταν στην εξουσία βρισκόταν το VMRO και γίνονταν δεκτοί από τον πρώην πρόεδρο και μεγάλο πολέμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Ζάεφ Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Τον Οκτώβριο του 2019, ανακοινώθηκε πως η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία «Purplast» θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στα Σκόπια, με αρχική επένδυση 5 εκ. ευρώ και δημιουργία εκατό θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φταίει και γι’ αυτό; Μα είχε μόλις λίγους μήνες στην εξουσία!
Δηλαδή, η συνεργασία με την Τουρκία έχει βάθος και αποδοχή από όλα τα κόμματα της γειτονικής χώρας. Και μάλιστα από αυτά ακριβώς που περισσότερο διαφώνησαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τελικά η Συμφωνία τους ήταν στον αέρα;

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παραμύθια εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα (όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση) η κυβέρνηση, λόγω των «εσωτερικών της αντιφάσεων» προκάλεσε την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, επειδή δεν έφερε για κύρωση τις τρεις συμφωνίες, «υπονομεύοντας «οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία»!

Θέλουν δηλαδή να μας πουν πως η πολύχρονη και βαθιά σχέση Σκοπίων και Άγκυρας θα είχε ανατραπεί αν είχαμε κυρώσει τις συμφωνίες. Ή ότι τα Σκόπια θα γύριζαν την πλάτη στην Άγκυρα άμα τη κυρώσει των μνημονίων!
Μα εδώ δεν το πέτυχαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με κοτζάμ συμφωνία για το όνομα που άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ και θα το πετύχαιναν τρία (τυπικά) μνημόνια; 
Τόσο πολύ υποτιμούν την Συμφωνία τους; 
Θέλουν να μας πουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών τελούσε υπό την αίρεση αυτών των κυρώσεων; 
Δηλαδή μας λένε ότι η πολυδιαφημισμένη συμφωνία τους ήταν στον αέρα;
Τόσο μεγάλη αφέλεια, τέτοιου εύρους αυταπάτη ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά όταν έχεις γεμίσει τον κόσμο με ψέματα, λογικό είναι να προσπαθείς να καλύψεις τα παλιά με νέα ψέματα.

Θα ακύρωναν σχεδιασμούς δεκαετιών!

Τι μας έλεγε ο κ. Τσίπρας μέχρι την τελευταία στιγμή; Μα ότι αυτός με την συμφωνία του… ακύρωσε τουρκικούς σχεδιασμούς δεκαετιών στην περιοχή. Το άκρον άωτον της διάψευσης δηλαδή.
Έλεγε στις 22 Φεβρουαρίου 2020, σε κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε γιαλατζί πατριώτες και εθνικιστές αλλά εμείς παλέψαμε για την βελτίωση της θέσης της χώρας... Οι γείτονές μας της Ανατολής δεν μας συγχώρησαν για την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί τους δεκαετιών για την περιοχή».
Δεν τον συγχώρησαν! Στενοχωρήθηκαν! Και από την πολλή τους στενοχώρια, έκαναν μια αμυντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες!

Θα έδιωχναν τους «μπάστακες»!

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας ήταν πια απολύτως βέβαιος. Ιδού τι έλεγε την 1η Ιουλίου 2019, σε συνέντευξη στα περιφερειακά κανάλια:

«Όσο κι αν προσπάθησαν οι πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, μας δικαιώνει η πραγματικότητα. Γιατί σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Σκεφτείτε ποιοι ήταν εκεί πριν λίγους μήνες. Αυτοί που σήμερα μας προκαλούν στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας. 
Σήμερα, λοιπόν, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Και πείτε μου, τι είναι αλήθεια πατριωτική στάση και πατριωτική πολιτική; 
Να λύνεις τα προβλήματα δημιουργώντας, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς ή να παριστάνεις τον πατριδοκάπηλο, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα, δεν είχες αφήσει τίποτα; Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα για τους ψεύτες, τους πολιτικούς απατεώνες, τους υποκριτές.


Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή, έχουμε μια φίλη χώρα. Μια φίλη χώρα της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός, της οποίας τον εναέριο χώρο επιτηρούν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και όχι τα τούρκικα. Και όχι την ασφάλειά τους να εγγυάται ο τουρκικός στρατός όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Φανταστείτε λοιπόν, σε τι μεγάλους μπελάδες θα βρισκόταν η χώρα μας εάν την ίδια στιγμή που τα τουρκικά F16 κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο και μας απειλούν με παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είχαμε στα βόρεια σύνορά μας ως μπάστακες εκεί τον τουρκικό στρατό».

Ιδού και μερικά ακόμη ωραία από αυτά που μας έλεγαν - τον καιρό που επιμέναμε πως το μέτωπο είναι σχηματισμένο και ενιαίο:

-19 Μαΐου 2018, Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Κι ούτε μια στιγμή σκεφτήκαμε το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος μπροστά στο μεγάλο εθνικό όφελος που θα έχει η λύση αυτού του προβλήματος. Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε το πολιτικό κόστος μπροστά στο στόχο να απαλλάξουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας από ένα μεγάλο βάρος ώστε να προσανατολίσουμε την προσοχή μας στα μεγάλα και διαρκή εθνικά μας μέτωπα».

-3 Απριλίου 2018, Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο:
«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

-2 Απριλίου 2018, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Real Fm και στο Ν. Χατζηνικολάου:
«Η γνώμη μου είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων. Ή, αν θέλετε, το κλείσιμο αυτών των δύο μετώπων, με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Και αυτό, σας είπα και προηγουμένως, ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο μεγάλο ζήτημα της περιόδου, που είναι η στάση της Τουρκίας και η επιλογή της όξυνσης και της κλιμάκωσης, την οποία έχει υιοθετήσει σε ό,τι αφορά τις διεθνείς της σχέσεις και την εξωτερική πολιτική».

Καμιά αμφιβολία από τους… Ταλεϋράνδους!

-6 Μαρτίου 2018, Κοτζιάς κατά την κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι «πρέπει να κλείσουν άμεσα τα υπόλοιπα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής στη βάση των αρχών της κυβέρνησης, προκειμένου να επικεντρωθούμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

-11 Μαρτίου 2018, Κοτζιάς στο «Ντοκουμέντο» (και αλλού):
«Όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό στην ελληνική κοινωνία ότι οι διαφορές μας με τις δύο βόρειες / βορειοδυτικές γειτονικές χώρες αφορούν ζητήματα ιστορίας, πολιτισμού, κληρονομιάς κ.ο.κ. Αντίθετα, με την προς Ανατολάς γείτονα τα ζητήματα που έχουν προκύψει είναι πιο «σκληρά». Άπτονται άμεσα γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών μας συμφερόντων. Απόφασή μας είναι, λοιπόν, να λύσουμε όποια εκκρεμότητα υπάρχει και μπορεί να λυθεί και να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα. Δύσκολα όχι εξαιτίας μας, αλλά λόγω του δύσκολου χαρακτήρα τρίτων».

-23 Ιουνίου 2019, συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ3:
«Διότι η πραγματική απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι από τα βόρεια, ούτε από τα δυτικά, ούτε από τα νότια, αλλά είναι από τα ανατολικά. Και τώρα πιστεύω ότι και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, που ευλόγως ενδεχομένως είχε ευαισθησίες, τάχθηκε με σκεπτικισμό, με προβληματισμό ή και αντίθετα σε αυτή τη συμφωνία, τώρα αρχίζει και καταλαβαίνει πόσο σημαντική ήταν αυτή η συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τώρα που βλέπει, ότι αν δεν είχαμε αυτή τη συμφωνία, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα την είχαν τα τουρκικά F-16. Και δεν θα είχαμε τουρκικά F-16 μόνο στο Αιγαίο, θα είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας. Τώρα, λοιπόν, και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, Μακεδόνας πολίτης, συνειδητοποιεί ότι όχι μόνο δεν χάσαμε από αυτή τη συμφωνία, όπως κάποιοι έσπευσαν με ψηφοθηρική διάθεση να μας πουν, αλλά κερδίσαμε».

-13 Ιουλίου 2021, Τσίπρας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5
:
«Τι θα θέλαμε; Να έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια νέα Λιβύη, ή μια χώρα η οποία θα συνεργάζεται μαζί μας;»
Και άλλα πολλά…
Φυσικά η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Επί Τσίπρα άρχισε η αμυντική συνεργασία

Στις 17 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν ακόμη στην εξουσία και πανηγύριζε για την Συμφωνία των Πρεσπών που τάχα θα απέκοπτε τον ομφάλιο λώρο που ένωνε Άγκυρα και Σκόπια, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Σκοπίων είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Τουρκία διατηρεί «με τη "Μακεδονία" μια φιλία που έχει ρίζες αιώνες πίσω, και ισχυρούς δεσμούς».


«Θέλω να τονίσω ότι ειδικά και οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες. Είμαστε μια χώρα που εξαρχής αναγνώρισε τη "Μακεδονία" με τη συνταγματική της ονομασία. Υπάρχει υποσημείωση στα έγγραφα του ΝΑΤΟ. Εκεί αναφέρεται ότι "Η Τουρκία αναγνωρίζει τη 'Μακεδονία' με τη Συνταγματική της ονομασία"».

Επέμεινε δηλαδή, παρά την Συμφωνία των Πρεσπών, να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία» σκέτη, προσθέτοντας:
«Η Τουρκία έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου».
Υπογράμμισε μάλιστα:
«Με τον ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, την ανάπτυξη των σχέσεων στην αμυντική βιομηχανία και άλλους τομείς. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας. Δεν ξεχνάμε ποτέ τη συμπαράσταση που έδειξε η "Μακεδονία" μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αλλά, όπως παντού, και στη "Μακεδονία" η FETO (σ.σ. η οργάνωση του Γκιουλέν, όπως αποκαλείται από την Άγκυρα) καταβάλλει προσπάθειες για να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας. Υπάρχουν άτομα των οποίων την έκδοση έχουμε ζητήσει από τη "Μακεδονία". Σήμερα για μια ακόμη φορά έδωσα τη λίστα αυτών των ατόμων στον φίλο μου Νίκολα».


Και ο φίλος Νίκολα (Ντιμιτρόφ), φίλος και του κ. Κοτζιά, απάντησε
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη στήριξη της Τουρκίας, ειδικότερα σε σχέση με τους σημαντικότερους στρατηγικούς μας στόχους»
Υπογράμμισε μάλιστα την πλήρη στοίχιση των Σκοπίων με την Τουρκία «στον σημαντικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και έχουμε την βούληση στο πλαίσιο των διεθνών και νομικών υποχρεώσεών μας να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε την Τουρκία».

Αυτά επί Τσίπρα, εντάξει;

Επιπλέον, στις 15 Ιουλίου 2019, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη. Εκεί παρευρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία την νύχτα της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, που είχε οργανωθεί από την τουρκική αντιπροσωπεία στα Σκόπια.
«Αυτή η επίσκεψη είναι σύντομη, αλλά είναι μεγάλη χαρά για εμάς να έρθουμε κοντά με την τουρκική κοινότητα και τους αντιπροσώπους της τουρκικής κοινότητας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, που και πάλι είχε συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών μας σχέσεων και ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων…».

Αυτά μια μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και πριν καλά καλά καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης.

Ποίηση από Ντιμιτρόφ - Τσαβούσογλου

Αργότερα, με την κρίση του κορωνοϊού, η Τουρκία έστειλε προστατευτικό υλικό στα Σκόπια. Με τον Ντιμιτρόφ να ευχαριστεί ποιητικά, με στίχους του Μεβλανά Ρουμί: «Υπάρχει ελπίδα μετά την απελπισία και πολλοί ήλιο μετά το σκοτάδι».
Και τον Τσαβούσογλου να απαντά στο ίδιο κλίμα: «Ένας φίλος σε ανάγκη είναι ένας αληθινός φίλος. Πάντα στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας».
Και όταν, τον Ιούνιο του 2021, η Τουρκία δώρισε στα Σκόπια 30.000 εμβόλια, ο υπουργός Υγείας Βένκο Φίλιπτσε εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν.

Πιέζουν τα Σκόπια για έκδοση γκιουλενιστών

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Τουρκία ζητά από τα Σκόπια την έκδοση γκιουλενιστών που κατά την Άγκυρα διαμένουν εκεί. Ξεκίνησαν το 2018 με έναν κατάλογο 15 ονομάτων και κατέληξαν τον περασμένο Ιούλιο με έναν κατάλογο που περιλάμβανε 86 ονόματα.
Τον Απρίλιο του 2019 ο Σκοπιανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η χώρα του ήδη από τον προηγούμενο χρόνο είχαν αρχίσει οι διαδικασίες έκδοσης, αλλά την τελική απόφαση θα λάμβανε η Δικαιοσύνη στην οποία είχε παραπεμφθεί το ζήτημα.
Δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα, αλλά η τουρκική πρεσβεία στα Σκόπια είχε δηλώσει στον Τύπο πως ο κατάλογος περιλάμβανε επικεφαλής εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και εργαζόμενους σε τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης και μέλη ΜΚΟ, όλοι Τούρκοι υπήκοοι.
Στις 3 Απριλίου 2019, ο Χουλουσί Ακάρ είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και τότε, μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του, είχε πει:
«Το να απαλλαγείτε από το όνειδος της τρομοκρατίας με συγκεκριμένα βήματα θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών, καθώς αυτοί (σ.σ. οι υποστηρικτές του Γκιουλέν) βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις».

Η Τουρκία δεν είχε ακόμη επικυρώσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζάεφ είχε σπεύσει να υπογραμμίσει ότι οι «θεσμοί» θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τα τουρκικά αιτήματα, ακόμη και αν αυτά δεν είχαν υποβληθεί εφόσον υπήρχαν αποδείξεις, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

Μάλιστα, στις 6 Απριλίου 2019, η κ. Σεκέρινσκα είχε επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα επιμένει στην έκδοση Τούρκων υπηκόων κατηγορουμένων για σχέσεις με τον Γκιουλέν, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα καθυστερούσε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Στις 14 Ιουλίου 2021, η Τουρκία επανήλθε, με τον Τούρκο πρέσβη Χασάν Σεκιζκόκ να δηλώνει πως η χώρα του περιμένει την έκδοση 86 υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όπως είπε, ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικτών του Γκιουλέν ζει στη χώρα και το αίτημα της Τουρκίας είναι απολύτως νόμιμο.

Σημειώστε ότι νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Σκοπιανό Μπομπάν Τομόφσκι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την ώρα που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Με την κατηγορία ότι εργαζόταν για τον Σεντάτ Πεκέρ, τον μαφιόζο που καταγγέλλει τον Ερντογάν και στον οποίο η γειτονική χώρα έχει εκδώσει διαβατήριο. Λέγεται μάλιστα ότι στις αρχές του χρόνου ο Πεκέρ βρισκόταν στα Σκόπια και είχε επαφές με πολλούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των γκιουλενιστών, ούτε αν κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εκδοθεί ή μεταφερθεί μυστικά στην Τουρκία πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Άλλωστε αυτή είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθείται για να αποφεύγεται η εμπλοκή της Δικαιοσύνης.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαδικασίες προχωρούν παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Με αποκορύφωμα την πρόσφατη αμυντική συμφωνία.

Όσο γι’ αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί της μη κύρωσης των μνημονίων, είναι νάχαμε να λέγαμε…

Σοφία Βούλτεψη

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος


1 σχόλιο:

  1. Ρε Σοφια,παλι εξω απο το ασυλο εισαι;Για δεν παιρνεις την Παγωνη να πετε σε παραλια να διασκεδασετε τα καβουρακια;Οσο για τις μαλακιες που γραφεις[ειναι και πολλες ρε θηριο]μας τα ειπαν χειροτεροι γελοιοι απο σενα.Γιαυτο μη κουραζεσαι.Μην αναψει και το αχυρο που εχεις στο κεφαλι σου.Χορτασαμε απο φωτιες φετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή