Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Κοροναϊός: Μέτρα και «απομόνωση» ανεμβολίαστων πριν οι μεταλλάξεις εξαντλήσουν την αλφαβήτα – Σε συναγερμό το ΕΣΥ (Βίντεο)

Για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα του κοροναϊού η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις του σχεδίου για το άνοιγμα της εστίασης αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διάφορων επαγγελματικών ομάδων
 
Αλλαγές στον κυβερνητικό σχεδιασμό εν όψει του υπόλοιπου καλοκαιριού, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, έφερε η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που σαρώνει την Ελλάδα.
Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η... εκρηκτική αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στο Σύστημα Υγείας, αφού πλέον οι εισαγωγές περιστατικών με κοροναϊό είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων, με πολλούς εξ αυτών να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για νέο lockdown, σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να δαμάσουμε το 4ο κύμα του φονικού ιού και φτάσουμε στα εφιαλτικά σενάρια των 4.000 ή ακόμα και 6.000 κρουσμάτων.
Αυτό το ενδεχόμενο βέβαια απέκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του τη Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων». Ωστόσο, όσο τα κρούσματα αυξάνονται κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το τρομακτικό σενάριο για ακόμα και… 18.000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα του κοροναϊού η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις του σχεδίου για το άνοιγμα της εστίασης αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διάφορων επαγγελματικών ομάδων.

Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αλλά και της επιβράδυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ορισμένων κλάδων αλλά και κίνητρα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε:
  • Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
  • Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
  • Ακόμα, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Μόνο με εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι διασκέδασης

Ακόμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, από την Παρασκευή έως τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
«Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί».



«Οι αποφάσεις αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται»

«Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τις αποφάσεις.
«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα» συμπλήρωσε. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Όλα τα παραπάνω προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στους επιστήμονες, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για ένα νέο lockdown το Φθινόπωρο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση.

«Η αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας που είχαμε όλο τον Ιούνιο ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όπου εκεί λέμε ότι ξεκίνησε και το 4ο κύμα, λόγω της χαλάρωσης που επήλθε με το καλοκαίρι, την ανάγκη διασκέδασης, την απελευθέρωση πολλών περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο «είχαμε την ταυτόχρονη αύξηση δύο στελεχών, της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία είναι στη φάση της έντονης ανάπτυξής της και τα αρχικά βήματα της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ ή αλλιώς ινδικής μετάλλαξης».

«Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε και που ζήσαμε τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της ανάπτυξης των δύο μεταλλάξεων» συμπλήρωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Για την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού.

«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».

«Η αλήθεια είναι ότι η διασπορά στην κοινότητα υπάρχει, είτε κάνουμε τεστ, είτε όχι» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγάννης για το γεγονός ότι τα κρούσματα εμφανίζονται αυξημένα λόγω των περισσότερων τεστ που γίνονται αναγκαστικά λόγω των μετακινήσεων.

«Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περσινό χειμώνα»

Την ίδια στιγμή, καμπανάκι κρούει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. η οποία αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, αλλιώς θα ζήσουμε ξανά τον περσινό χειμώνα.

Η ίδια τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.


1 σχόλιο:

  1. Να τα γραφετε αυτα για να διευκολυνομαι στη συμπληρωση της λιστας.Γιατι οταν ολος ο κοσμος πρεσβευει[και αποδεικνυει]αλλα απο εμας,δεν γινεται,ενα ξυλινο κουστουμακι να κερασουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή