Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ξεφεύγει η κατάσταση με την πανδημία

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που φανερώνουν καθημερινά ότι η κατάσταση με τον κοροναϊό τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
Ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει σε ορισμένες περιοχές της χώρας εκθετική αύξηση ενώ την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση όπως εκτιμούν οι επιστήμονες δεν δείχνει να σταθεροποιείται αλλά αντιθέτως προοιωνίζεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμη και στις... 10.000 προς τα μέσα Αυγούστου.

Στο κατώφλι του lockdown

Είναι γεγονός πως πέντε νησιά βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν το lockdown αφού η αύξηση των κρουσμάτων έφτασε μέχρι και το 700% σε λίγα 24ωρα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών. Κοροναϊός: Ενδέχεται τα συμπτώματα να είναι πάνω από 200 – Μεταξύ τους… και η συρρίκνωση πέους

Από 442 την 1η Ιουλίου, σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.
Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «εκτινάχτηκε» σε μόλις δυο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντι μας χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση.

Στο 60% η Δέλτα

Δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη προς το γεγονός αυτό η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα κατά 60%, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί προς το παρόν, σε μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. 
«Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους, ενώ τις τελευταίες εφτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές και ένα μέσο όρο εισαγωγών του εφταημέρου στις 77 εισαγωγές την ημέρα» ανέφερε η κ. Β. Παπαευαγγέλου.
Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την μη σημαντική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς το παρόν, καθώς οι νέοι ασθενείς, οι ασθενείς με μικρότερη ηλικία, εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας.

Ποιοι νοσηλεύονται

Σήμερα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών ενώ αντίθετα, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, εφτά στους δέκα νοσηλευόμενους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.
Ενδεικτικό είναι ότι τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είχαμε 70πλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Τότε, στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598. Καπραβέλος: Χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας αλλιώς η μετάλλαξη Δέλτα θα μας καταστρέψει
Ειδικότερα:
Την 1η Ιουλίου του 2020, είχαμε συνολικά 3.432 κρούσματα τα οποία στις 13 Ιουλίου 2020 είχαν φτάσει τις 3.826, ήτοι 394 νέες διαγνώσεις
Την 1η Ιουλίου του 2021, είχαμε συνολικά 423.185 κρούσματα τα οποία χθες 13 Ιουλίου 2021 είχαν φτάσει τις 444.783, ήτοι 21.598 νέες διαγνώσεις
Χθες εξάλλου καταγράφηκαν 3.109 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα πέρσι είχαν καταγραφεί μόλις 24 νέα κρούσματα, σε 24 ώρες.

Αυξάνονται αλματωδώς τα κρούσματα

Ειδικοί προειδοποιούν για απότομη κλιμάκωση του κοροναϊού στα τέλη του Αυγούστου, και κάποιοι όπως ο Νίκος Σύψας κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 με 20.000 κρούσματα την ημέρα…
Εκτίμηση, η οποία δεν είναι άτοπη, καθώς αν δεν επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αποτελούν και το αντίδοτο στην μετάλλαξη Δέλτα, ο κοροναϊός, είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου 2021, είχαμε 1.797 κρούσματα και πριν δύο εβδομάδες στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 40 έως 45 καθημερινά, σκαρφάλωσαν στις 112.

Να περιμένουμε μεγάλους αριθμούς

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαΐδη, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο.
Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε.
Σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε πως στο 4ο κύμα της πανδημίας θα νοσήσει το 1/3 των ανεμβολίαστων.

Η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως μελέτες δείχνουν πως τον Δεκαπενταύγουστο θα «χτυπάμε» 10.000 κρούσματα την ημέρα και έκανε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό.
Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη», είπε η Ματίνα Παγώνη.
Ο στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.
«Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές».

Το εφιαλτικό σενάριο των 10.000 κρουσμάτων

Μελέτες δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000.
«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».
«Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες covid και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου