Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Γιατί αντιδρούν οι νέοι των 18-29 ετών με την απόφαση για το «δίχτυ προστασίας» - 7 ερωταπαντήσεις

Ένα… μικρό αλαλούμ φαίνεται πως έχει προκύψει μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το «δίχτυ προστασίας» που σκοπεύει να απλώσει πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Υπενθυμίζεται πως από τις 5 Ιουλίου για να ταξιδέψει κάποιος στα νησιά της Ελλάδας θα χρειάζεται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε μοριακό τεστ, είτε rapid test για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την ηλικιακή ομάδα 18-29 να έχει… το μεγαλύτερο παράπονο. Ουσιαστικά, πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» με τους αρνητές του εμβολίου ή τους ανεμβολίαστους.

Ο λόγος που αντιδρά η εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι πως πολλοί έχουν επιλέξει να κάνουν εμβόλιο δύο δόσεων και μέχρι στιγμής ή περιμένουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση ή με τη δεύτερη, καθώς τα ραντεβού για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ξεκίνησαν περίπου από τις 2 Ιουλίου και μετά, εκτός από ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα στην επαρχία στα οποία τα ραντεβού άνοιξαν στα τέλη Ιουνίου.
Έτσι, ακόμα και αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν και δεν έχουν προλάβει να έρχονται αντιμέτωποι με την «τιμωρία». Μάλιστα, ακόμα και όσοι προλάβουν να εμβολιαστούν πριν την 5η Ιουλίου δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν «ελεύθεροι», αφού θα χρειαστούν ακόμα 14 ημέρες για να θεωρηθούν εμβολιασμένοι και να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς τεστ.
Έτσι, εφόσον κάποιος νέος που θέλει να εμβολιαστεί αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τις δύο δόσεις, ή τις 14 μέρες που απαιτούνται για να θεωρηθεί πλήρως εμβολιασμένος, θέλει να κάνει διακοπές σε κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας θα πρέπει εκτός από τα εισιτήρια, τη διαμονή και ότι ξοδέψει στον προορισμό του να υπολογίζει και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των τεστ για κοροναϊό. Είτε αυτό είναι μοριακό, είτε rapid.

«Το μέτρο δεν είναι τιμωρία»

Από την πλευρά της, για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για τις μετακινήσεις και την εστίαση μίλησε στο MEGA η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Υπάρχει αυτή η μετάλλαξη από την οποία πρέπει να προστατευθούμε και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή φτάσαμε σε ένα καλό σημείο ύφεσης της πανδημίας, γιατί αυτό μπορεί να ανατραπεί» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως όλοι μαζί συμβάλλουν για την επιτυχία απέναντι στην πανδημία, με την τήρηση των μέτρων και με τον εμβολιασμό.
«Αυτό το μέτρο για τις μετακινήσεις στα νησιά δεν είναι ένα μέτρο τιμωρίας, είναι ένα μέτρο ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, σε αυτή τη δέσμη μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση και βοηθά τους πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για όσους είναι ανεμβολίαστοι –για λόγους υγειονομικούς- τηρείται ένα πιο αυστηρό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τη διενέργεια rapid test έως 48 ώρες πριν.
Δεν θεωρώ ότι είναι ένα σκληρό μέτρο» πρόσθεσε η κυρία Πελώνη, επαναλαμβάνοντας ότι ζούμε σε μια κατάσταση πανδημίας που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά.
«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, αυτό που αλλάζει όσο προχωρά ο εμβολιασμός, είναι οι μεγαλύτερες ελευθερίες για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για όσους είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό.
«Οι τουρίστες έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ και θα πρέπει να έχουν νέα τεστ για να μετακινηθούν στα νησιά ή για τους χώρους διασκέδασης ή ψυχαγωγίας» πρόσθεσε η κυρία Πελώνη.
Μιλώντας για το διαχωρισμό των καταστημάτων σε χώρους αποκλειστικά εμβολιασμένων πελατών ή μεικτούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα μπορεί να αλλάξει τον «χαρακτήρα χρήσης» μόνο για μία φορά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός για τους υπαίθριους και τους κλειστούς χώρους στο ίδιο κατάστημα.
«Στα καταστήματα που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα επιτρέπεται και μη καθήμενοι και ο χορός, οπότε θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός» συμπλήρωσε η Αριστοτελία Πελώνη.
«Θέλω να θυμίσω ότι δεν φτάσαμε τυχαία ως εδώ, φτάσαμε με την προσπάθεια όλων και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να τινάξουμε στον αέρα όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει αυτούς τους μήνες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ληφθούν στο μέλλον ξανά οριζόντια μέτρα και πως τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά πρωτόκολλα θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες».
«Όσο περισσότερο ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε το τείχος ανοσία που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Και δεν πρέπει να μένει πίσω η κοινωνία επειδή ένα κομμάτι αρνείται. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες που είναι δύσπιστοι, είναι η μόνη ασπίδα που έχουμε απέναντι στον ιό και είναι το εισιτήριο για την επάνοδο στην κανονικότητα. Είναι προφανές και θα είναι πιο εύκολη η ζωή των πολιτών που θα είναι εμβολιασμένοι» κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερώτηση: Είμαι ανεμβολίαστος. Για να πάω διακοπές θα πρέπει να κάνω δύο μοριακά/rapid τεστ; Ένα στο πήγαινε και ένα στο γυρισμό;
Απάντηση: Πρέπει να κάνει μοριακό/ραπιντ στο πήγαινε σε νησί και συνίσταται να κάνει οποιοδήποτε τεστ ακόμα και αυτοδιαγνωστικό στην επιστροφή.

Ερώτηση: Θα πάω διακοπές σε άγονη γραμμή (Σχοινούσα) πού θα βρω διαγνωστικό τεστ για το ταξίδι της επιστροφής;
Απάντηση: Να το προμηθευτεί από την Αθήνα. Οι αδικημένοι των μέτρων πάντως φαίνεται πως είναι όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση.

Ερώτηση: Έχω κάνει την πρώτη δόση & τη δεύτερη την έχω προγραμματίσει μετά τις διακοπές μου. Θα πρέπει κι εγώ να υποβάλλομαι συνέχεια σε διαγνωστικά τεστ;
Απάντηση: Με μία μόνο δόση τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη προστασία. Οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τεστ.

Ερώτηση: Προγραμματίζουμε τις 7ημερες διακοπές μας για τις 15 Ιουλίου. Θέλουμε ράπιντ στα δύο παιδιά που είναι 13 και 14 (10+10ευρώ), για να μπουν καράβι. Θέλουν δύο ακόμη ράπιντ (10+10ευρώ) για το ταξίδι της επιστροφής. Και ραπιντ τεστ κάθε φορά που θα πηγαίνουμε να φάμε σε μια ταβέρνα; Είναι πολλά τα έξοδα.
Απάντηση: Οι διακοπές είναι πάρα πολύ χρήσιμες ψυχικά αλλά δεν είναι υποχρεωτικές επομένως το κράτος δε θα πληρώσει για σελφ τεστ.
Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τις μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ δεν ισχύουν όμως για τις μετακινήσεις με το αμάξι.

Ερώτηση: Γιατί για να πάω από Αθήνα στο εξοχικό του φίλου μου στην Καλαμάτα με ΚΤΕΛ θέλω τεστ, ενώ αν πάω με το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο;
Απάντηση: Αν πάω με το ιδιωτικό μου αμάξι ο μόνος που κινδυνεύει να νοσήσει είναι ο συνταξιδιώτης μου. Αν αντίθετα ταξιδέψω με ΚΤΕΛ τότε κινδυνεύω να κολλήσω πολύ περισσότερο κόσμο.

Ερώτηση: Είμαι 18 χρονών και δεν εργάζομαι ακόμη. Aν είχα εμβολιαστεί θα πλήρωνα 3 ευρώ τον καφέ. Τώρα που είμαι ανεμβολίαστος θα χρειαστεί να πληρώσω 23 ευρώ, για να κάνω το rapid test που κοστίζει 20 ευρώ. Άρα είναι ασύμφορο να πάω έστω για ένα καφέ. Αυτός είναι ο σκοπός των μέτρων;
Απάντηση: Όχι ο σκοπός δεν είναι αυτός. Ο σκοπός είναι να εμβολιαστεί για να συνεχίσει ο νεαρός συμπολίτης μας να πληρώνει 3 ευρώ τον καφέ.

Ερώτηση: Έχω νοσήσει από κορωνοϊό πριν από 2 μήνες. Δεν μπορώ να κάνω το εμβόλιο ακόμη. Θα πρέπει κι εγώ να υποβάλλομαι σε τεστ;
Απάντηση: Όχι, όποιος έχει νοσήσει πρόσφατα παίρνει πιστοποιητικό νόσησης με τον πλήρως εμβολιασμένο. Από το νέο πλέγμα μέτρων εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιών για λόγους εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου