Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll) για ΣΥΡΙΖΑ: Επιλεχθήκαμε ως στόχος για να εκφοβιστούν και οι άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων

Δεν γνωρίζω χώρα όπου η Βουλή ή μια Επιτροπή να ελέγχει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ή το ερευνητικό τους έργο, τέτοια πρόταση δεν συνάδει με ευνομούμενη δημοκρατία
τονίζει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll για την επίθεση που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα να ελεγχθεί η τελευταία της δημοσκόπηση από την επιτροπή θεσμών του Κοινοβουλίου.
«Ενόχλησαν τα ευρήματά μας και επιδιώκεται να σταλεί γενικό μήνυμα αυτοσυγκράτησης και στις άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων», σημειώνει ο Ζαχαρίας Ζούπης, προκειμένου... όπως λέει, να ξαναζωντανέψει συνολικά το κλίμα αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, ένα έργο που έχουμε ξαναδεί πριν τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

«Με ένα διάλειμμα δύο ετών κάποιοι επιλέγουν και πάλι την Στρατηγική του εκφοβισμού», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «τα κόμματα δεν ανακτούν έδαφος ανακαλύπτοντας αόρατους εχθρούς, ούτε χτυπώντας τα Μέσα Ενημέρωσης ή τους δημοσκόπους, ενισχύονται, όταν διαμορφώνουν πειστικό εναλλακτικό αφήγημα, όταν παρουσιάζουν μια αντιπολιτευτική τακτική που στηρίζεται σε προτάσεις, που αντιστοιχούν στην εποχή».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Στην ανακοίνωσή σας για την πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κάνετε λόγο για στοχοποίηση. Γιατί λέτε ότι στοχοποιείστε;

Διαβάζοντας το όλο σκεπτικό της πρωτοβουλίας καταλαβαίνω ότι αυτά που αναφέρονται στερούνται ουσίας και δεν συνιστούν λόγο μάλιστα έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο από τότε που υπάρχουν δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι δεν φαίνεται ο εντολέας της έρευνας αφού γράφουμε ότι είναι στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL, δηλαδή είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Τέτοιες έρευνες μπορεί να κάνει μια εταιρεία είτε για να παρακολουθεί τις εξελίξεις είτε και για να τις δημοσιοποιεί αν θέλει.
Τίθεται επίσης ερώτημα γιατί δεν εναρμονίζονται τα αποτελέσματα της έρευνάς μας με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, το οποίο δεν έχει λογική, αφού ο χρόνος πραγματοποίησης της έρευνάς μας απέχει τρεις τέσσερις μήνες και αλίμονο να ήταν τα ίδια. Άλλωστε όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων όλων των εταιρειών απέχουν πολύ από τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το οποίο σημειωτέον δεν έχει ερωτήματα, όπως την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός η Πρόθεση ψήφου.
Ο λόγος λοιπόν είναι άλλος. Η έρευνά μας η οποία πραγματοποιήθηκε μάλιστα σε δείγμα 1.600 νοικοκυριών έδειξε πολύ καθαρά τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται και αυτό δεν αρέσει.
Έδειξε με μεγαλύτερα ποσοστά αυτό που διαπιστώνουν όλες οι έρευνες αυτής της περιόδου: 
Αύξηση του ποσοστού της κοινής γνώμης που σ' αυτή τη φάση θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – βελτίωση σε όλους τους δείκτες που μετρούν την ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ικανοποίηση από το συνολικό κυβερνητικό έργο, το ισχυρό προβάδισμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός έναντι του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άνοιγμα της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Επιλεχθήκαμε επομένως ως στόχος για να σταλεί μήνυμα και προς τις άλλες εταιρείες. Ενόχλησαν τα ευρήματά μας και επιδιώκεται να πληγεί η αξιοπιστία μας και να σταλεί γενικό μήνυμα αυτοσυγκράτησης. Επιδιώκεται να ξαναζωντανέψει συνολικά το κλίμα αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί πριν τις Ευρωεκλογές ή και τις Εθνικές εκλογές, όταν διασυρόμασταν όσοι επιμένουν ότι οδεύουν, με προς πολύ μεγάλες διαφορές.
Ευτυχώς στην Δημοκρατία υπάρχουν και κάλπες και πέραν άλλων επαληθεύουν ή διαψεύδουν δημοσκοπήσεις. Φαίνεται ότι με ένα διάλειμμα δύο ετών κάποιοι επιλέγουν και πάλι την στρατηγική του εκφοβισμού.
Εμείς πολύ απλά θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Θα κάνουμε με επιστημονική αρτιότητα, ευθύνη, αντικειμενικότητα τις έρευνες και θα δίνουμε τα αποτελέσματα που βρίσκουμε.

Τι ρόλο ελέγχου των δημοσκοπήσεων θα μπορούσε να έχει η ελληνική Βουλή; Συμβαίνει κάτι ανάλογο σε άλλες χώρες;

Απ΄ ότι γνωρίζω στην Δημοκρατία η Βουλή νομοθετεί. Δεν γνωρίζω προσωπικά χώρα όπου η Βουλή ή μια Επιτροπή να κάνει έλεγχο εταιρειών δημοσκοπήσεων ή του ερευνητικού έργου. Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση δεν συνάδει με μια ευνομούμενη Δημοκρατία. Αν θέλουν να ελέγχονται οι έρευνες, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι υπάρχει στην χώρα μας ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και Αρχές που είναι επιφορτισμένες μ΄ αυτό το καθήκον.Θα έπρεπε να ξέρουν ότι ελεγχόμαστε.
Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελεγχόμαστε τακτικά ως προς την τήρηση των κανόνων υλοποίησης ερευνών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων όπως προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούμε δημοσκοπήσεις
Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης.
Θα ανησυχούσα πάρα πολύ για την ύπαρξη μιας Βουλής που θα καλούσε εταιρείες για να ασκήσει έλεγχο.Τι θα έκαναν δηλαδή; Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ελέγξει πως έγιναν οι σταθμίσεις ή θα ζητήσουν όπως άκουσα, κόντρα στην διασφάλιση των Απόρρητων Προσωπικών Δεδομένων τα πρωτογενή στοιχεία όπου εμφανίζεται τηλέφωνο του κάθε απαντώντα με τις απαντήσεις που έχει δώσει και εμφανίζονται τα πολιτικά του πιστεύω.


Οι βουλευτές θέτουν το ερώτημα γιατί η έρευνα δεν εναρμονίζεται με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Είναι σημείο αναφοράς για τις δημοσκοπήσεις το Ευρωβαρόμετρο;

Αναφέρθηκα και πριν στο μη λογικό να μας επιπλήττουν περίπου γιατί τα αποτελέσματα της έρευνάς μας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου δεν συμπίπτουν με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιοποιήθηκε πριν τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχει ένα αρχειακής σημασίας ερώτημα.
Γιατί το Ευρωβαρόμετρο έγινε ξαφνικά σημαία και σημείο αναφοράς για την OPINION POLL και τις άλλες εταιρείες; 
Αν καταλαβαίνω καλά και αυτό κάποια εταιρεία το έκανε. Γιατί αυτή γίνεται λοιπόν σύμβολο και οι άλλες είναι «ύποπτες»; 
Νομίζω ότι είναι φανερό ότι είναι όμορφο να υιοθετούμε μετρήσεις που συμφωνούμε με τα αποτελέσματά τους και να κατακεραυνώνουμε άλλες. Αυτό από μόνο του κρύβει σκοπιμότητα και επαληθεύει τους φόβους που εξέφρασα.
Βλέπετε και άλλες αιτίες πίσω από την προσπάθεια εκφοβισμού, όπως λέτε, μέσα από ενίσχυση της τάσης «αυτοσυγκράτησης»;
Υπάρχει κάτι απλό. 
Βρισκόμαστε στο μέσο της θητείας μιας Κυβέρνησης και για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά η Κυβέρνηση ενισχύεται παρά τα λάθη, τις ολιγωρίες και την αδυναμία να λύσει κάποια προβλήματα, ενώ η Αντιπολίτευση χάνει μέχρι και το 30% των δυνάμεών της. 
Αυτή είναι η ουσία, μόνο που τα κόμματα δεν ανακτούν έδαφος ανακαλύπτοντας αόρατους εχθρούς, ούτε χτυπώντας τα Μέσα Ενημέρωσης ή τους δημοσκόπους. 
Τα κόμματα ενισχύονται όταν διαμορφώνουν πειστικό εναλλακτικό αφήγημα, όταν παρουσιάζουν μια αντιπολιτευτική τακτική που στηρίζονται σε προτάσεις που αντιστοιχούν στην εποχή.
Για να είμαι ειλικρινής, μου προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση οι « διαρροές κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ», ότι με την έρευνά μας προσπαθούμε δήθεν να παρέμβουμε στα εσωτερικά... του ΚΙΝΑΛ! 
Πρόκειται για δείγμα φαντασιοπληξίας. Το ΚΙΝΑΛ οδεύει προς εκλογές ηγεσίας και μετρήσαμε ορισμένους δείκτες και πρόσωπα. Μήπως όταν έγιναν εκλογές για την ηγεσία της Ν.Δ δεν γίνονταν για μήνες δημοσκοπήσεις;
Ωστόσο το ενδιαφέρον ερώτημα είναι: Τόσο ενδιαφέρον των «κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ» για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ και τόσο αντιπαλότητα για το ότι μια εταιρεία δημοσκοπήσεων μέτρησε την απήχηση των υποψηφίων; 
Δεν έχω απαντήσεις, αλλά αυτό το ερώτημα μου εχει καρφωθεί στο μυαλό.
Στο θέμα παρενέβη ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Opinion Poll δεν είναι μέλος του Συνδέσμου Δημοσκοπήσεων, άρα δεν υπάγεται στον εσωτερικό έλεγχο του συνδέσμου...
Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη του κ Νικολακόπουλου η οποία εμφανώς δόθηκε με στόχο να αναφερθεί στην έρευνά μας και να πει όσα είπε. Τον ήξερα γκουρού των δημοσκοπήσεων και με γέμισε θλίψη και απογοήτευση.
Κατ΄ αρχάς είπε ψέματα: Για να υποβαθμίσει την αξιοπιστία και παρουσία της OPINION POLL είπε ότι δεν είμαστε μέλος του ΣΕΔΕΑ, ενώ είμαστε. Έμπειρος είναι. Αν δεν το ήξερε, θα μπορούσε να μπει στην σελίδα του ΣΕΔΕΑ και να το δει. Θα μπορούσα να του στείλω και το Πιστοποιητικό μέλους στο email του. Δεν ήταν ένα απλό λάθος. Πάνω σ΄ αυτό το ψέμα στήριξε ένα δεύτερο ψέμα, ότι είμαστε μια εταιρεία που δεν δέχεται ελέγχους. Κι όμως η γη κινείται.
Υφιστάμεθα όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους ως μέλη του ΣΕΔΕΑ. Πάνω στο αρχικό ψέμα επίσης ανέφερε το απαράδεκτο, ότι «οι έρευνες μας είναι αμφιλεγόμενες» και ότι «οι έρευνες μας τις κοιτάνε με επιφύλαξη»!
Ποιοι άραγε είναι αυτοί που κοιτάνε με επιφύλαξη τις έρευνές μας; 
Με ποιο δικαίωμα ο κ. Νικολακόπουλος κατατάσσει Εταιρείες; 
Απ΄ ότι καταλαβαίνετε όλα αυτά σε συνδυασμό συνθέτουν μια προσπάθεια απαξίωσης της OPINION POLL. 
Όλα αυτά αποτελούν τον ορισμό πρόκλησης ζημίας σε Επιχείρηση, τον ορισμό της δυσφήμησης. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν θέλω θα σταθώ στις αναφορές του σε μένα, βρίσκοντας επιλήψιμο και άκομψο να αρθρογραφώ πολιτικά με άποψη, όπως είπε. Συγγνώμη κάνω δημοσκοπήσεις, είμαι πολιτικός αναλυτής και ασφαλώς γράφω άρθρα που αναλύουν την πολιτική πραγματικότητα με βάση τα ευρήματα των ερευνών μας. Μήπως πρέπει να ρωτάω πρώτα; 
Πολλά μου έκαναν εντύπωση από αυτή την συνέντευξη, αλλά τέλος πάντων.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll


1 σχόλιο:

  1. Ελα,αντε τελειωνετε με τις δικαιολογιες.Επισημα δεν ειστε εταιρια δημοσκοπησεων,πληρωθηκατε να βγαλετε αυτα που βγαλατε,πηρατε και φραγκα να προωθησετε τον Λοβερδο,σχολιαζετε και υπερ του Αχαστου,μαλακιες θα λεμε τωρα;Τη δουλεια σας κανετε.Γνωστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή