Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Πόσο διαφορετική θα είναι η ζωή των πλήρως εμβολιασμένων

Μετά την επισήμανση της καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, πως θα απαλλάσσονται από την εβδομαδιαία διενέργεια self-test οι άνθρωποι που θα ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό και θα περνά κι ένα 10ημερο, ώστε να έχουν αναπτύξει πλήρη ανοσία, ανοίγει επισήμως η κουβέντα για τα ουσιαστικά προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών.
Στόχος πάντα παραμένει η διάδοση ενός μηνύματος προτροπής για γρήγορο εμβολιασμό, μια κίνηση με θετικό πρόσημο κι όχι η δημιουργία διακρίσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη... Για αυτό άλλωστε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τα αποκαλεί οφέλη κι όχι προνόμια, με την καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να προσυπογράφει αυτή την άποψη.

Τέλος και η μάσκα έξω, σύμφωνα με το CDC

Για τους πλήρως εμβολιασμένους έρχεται εξ Αμερικής από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και από το Ευρωπαϊκό CDC το αισιόδοξο μήνυμα πως μπορούν να απαλλαχθούν και από τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους εφόσον βρίσκονται παρέα με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ

Παράλληλα, οι πλήρως εμβολιασμένοι 10 ημέρες μετά τη 2η δόση μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό/τη βεβαίωση εμβολιασμού από το Μητρώο των Εμβολιασμών.
Επιπλέον, στην Ελλάδα μπορούν να έχουν εν ισχύ από τώρα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, που συνεπάγεται ότι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς την υποχρέωση να κάνουν οποιοδήποτε τεστ (self-test το τελευταίο 24ωρο πριν την αναχώρηση ή rapid test ή μοριακό τεστ έως και 72 ώρες πριν την αναχώρηση).
Προφανώς, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson που γίνεται στα νησιά και που μέχρι στιγμής αποτελεί μοναδική επιλογή για τους νέους ηλικίας 18-29 ετών, ενώ είναι και αυτό που θα αξιοποιηθεί στους κατ’οίκον εμβολιασμούς οδηγεί πιο γρήγορα σε αυτά τα οφέλη -κάτι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σαν γεγονός στους νέους.
Αυτά τα οφέλη που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη στο γραφείο, τις καθημερινές δραστηριότητες, την άσκηση, την ψυχαγωγία, και τα ταξίδια -και σαφώς πιο ευχάριστη- προκύπτουν ξεκάθαρα από την πρόοδο των εμβολιασμών που στην πατρίδα μας συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς στην Αττική και σε αρκετά νησιά αλλά καταγράφεται υστέρηση -και απροθυμία στο κλείσιμο των ραντεβού- στη Σάμο, τη Νάξο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λήμνο και τη Λέσβο.
Έως χθες 1η Ιουνίου, 2.105.971 συνάνθρωποί μας είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενώ άλλοι 3.699.010 είχαν κάνει την πρώτη δόση. Μαζί με τους εμβολιασμούς τα self-test αποδείχθηκαν σημαντικό «εργαλείο» καθώς αυξάνουν κατά 33% την έγκαιρη διάγνωση της COVID λοίμωξης (και μάλιστα σε ασυμπτωματικά άτομα) και παράλληλα αυξάνουν κατά 33% στη διακοπή κάθε αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού, όπως εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οι μεταλλάξεις ρίχνουν βαριά σκιά στα αισιόδοξα ευρήματα

Ωστόσο παρά τα αισιόδοξα στοιχεία, ο καθηγητής του ΑΠΘ εμφανίζεται προβληματισμένος με τις μεταλλάξεις και κυρίως με την πιο πρόσφατα ταυτοποιημένη μετάλλαξη που πρωτο-εντοπίστηκε στη Νιγηρία και στη συνέχεια ανιχνεύτηκε στο κέντρο της Αθήνας, μια πολύ-πολιτισμική περιοχή της πρωτεύουσας.
Πλέον η μετάλλαξη της Νιγηρίας ανιχνεύεται σε πολλές περιοχές της χώρας και φαίνεται πως είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από το περσινό αρχικό στέλεχος. Οι μεταλλάξεις κρατούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την συζήτηση ανοιχτή για το ποιοι θα χρειαστούν 3η δόση εμβολίου προς το τέλος του 2021, με τις απόψεις έως τώρα να διίστανται επί αυτού του θέματος.
Έτσι, ο Αλμπερτ Μπουρλά CEO της Pfizer Inc θεωρεί δεδομένο ότι όλοι θα χρειαστούν 3η δόση και μάλιστα με το βελτιωμένο εμβόλιο, που έχει «προσαρμοστεί» καταλλήλως για να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό έναντι των νέων μεταλλάξεων, με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας Ηλία Μόσιαλο να εκτιμά ότι όσοι εμβολιάζονται τώρα δεν θα χρειαστούν 3η δόση.
Με αυτή την άποψη συντάσσεται και ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής λέοντας πως είναι πιθανό 3η δόση να χρειαστούν όσοι είναι άνω μιας ηλικίας (ενδεικτικά 70 ετών ) και ανοσοκατεσταλμένοι λόγω υποκειμένου νοσήματος ή εξαιτίας της λήψης ανοσοκατασταλτικής αγωγής.

1 σχόλιο:

  1. Κατ'αρχη οι βλακειες της Θεοδωριδου ειναι συνηθες φαινομενο.Ενα ατομο της παρεουλας-παρακολουθημα του Γεραπετριτη ειναι.Τα λογια της δεν εχουν καμια επιστημονικη βαση,οπως τοτε με δηθεν ερευνες στη Σιγκαπουρη για μασκες στα παιδια.Επειτα,ο πληρως εμβολιασμενος και φορεας ειναι και να αρρωστησει αποδειχτηκε,και δυστυχως ειναι υπαιτιος μεταλλαξεων.Και αυτα ειναι ιτρικη με νομπελ,οχι παπαριτσες που γραφεις στη φυλλαδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή