Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Η Ελλάδα ξεπερνάει σε ανάπτυξη την παγκόσμια οικονομία μετά από 15 χρόνια

Έφτασε η ώρα των επενδύσεων. Των πραγματικών επενδύσεων και των μεγάλων έργων.
Αν δεν γίνουν και τώρα ίσως να μη γίνουν ποτέ. Έφτασε επιτέλους η στιγμή που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με πραγματικά υψηλούς ρυθμούς.
Μετά από δέκα χρόνια σφοδρής κρίσης, βραχύβιας ανάκαμψης και νέας βαθιάς ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί στη... διετία 2021-22 περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης αλλά και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομία.

Έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με μεγαλύτερη ετήσιο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομία. Το 2006 το ελληνικό ΑΕΠ έτρεξε με +5,65% και η παγκόσμια οικονομία με +4,37%, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2003, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών με +5,8%, όταν η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με 2,96%.


Σύμφωνα με τη Citi, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6,5% το 2020, γράφοντας νέο ρεκόρ άνω των 40 ετών, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με 6% το 2021 και 4,2% το 2022. Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη διετία προβλέπεται μόνο για την Ισπανία, η οποία ωστόσο βίωσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από τη χώρα μας το 2020.
Όμως δεν είναι η συγκεκριμένη πρόβλεψη το καλύτερο νέο που κομίζει η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας για την Ελλάδα. Γενικότερα, η εικόνα της χώρας μας βελτιώνεται δραστικά παρά μάλιστα το γεγονός ότι παραμένει το μελανό σημείο του δημοσίου χρέους. Ο βασικός χρησμός της Citi που διαμορφώνει νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν άφθονες επενδυτικές ευκαιρίες.
Για να καταλάβουμε πόσο αλλάζει η αντίληψη των αναλυτών για την ελληνική οικονομία, είναι χρήσιμη η σύγκριση με την Ισπανία. Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,8% το 2020, έναντι 8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη κάνουν λόγο για 5,7% το 2021 και 5,9% το 2022.
Ενώ και οι δύο χώρες θα καλύψουν το χαμένο έδαφος της πανδημίας και ενώ η Ισπανία θα ωφεληθεί και αυτή σε σημαντικό βαθμό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο χρησμός της Citi είναι πολύ πιο θετικός για την Ελλάδα.
Η αμερικανική τράπεζα εκφράζει την πεποίθηση ότι το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κομισιόν θα πετύχει, αλλά την ίδια ώρα δεν εκφράζει την ίδια βεβαιότητα για την Ισπανία.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους βασικούς στόχους των σχεδίων, ενώ η Citi πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι ο πακτωλός χρημάτων που θα πέσει στην ελληνική αγορά ανοίγει παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά το επενδυτικό κενό, μία παραδοσιακή αδυναμία της ελληνικής οικονομίας.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να κλείσει το 2022 που σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες από το 2023, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τη δημοσιονομική της θέση και δεν θα χρειαστεί να σφίξει πολύ τα λουριά.
Η Citi πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ισπανίας σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι ότι θα δυσκολευτεί η κυβέρνηση να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, σε εργασιακά, ασφαλιστικό και φορολογικό.
Ούτε όμως σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι ρόδινα τα πράγματα: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2021, από 11% το 2020, όμως εκτιμούμε ότι θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πληγές της πανδημίας θα επηρεάσουν τη φορολογική βάση.
Η επιδείνωση των δημοσιονομικών και η εν εξελίξει πολιτική πόλωση που δυσκολεύει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αποτελούν πτωτικούς κινδύνους για την αξιολόγηση του ισπανικού αξιόχρεου.

Επιπλέον, πιθανή αποτυχία στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας».
Ακόμη και για την Ιταλία, η Citi τονίζει ότι ενώ έχει γίνει πιο αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας, συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα, όπως τα 136 δισ. ευρώ δανείων που βρίσκονται σε moratoria.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου