Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Τι αλλάζει με την αυριανή πρεμιέρα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Με 2.191.460 συνανθρώπους μας να έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του covid εμβολίου και άλλους 945.331 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, η επιχείρηση «Ελευθερία» ετοιμάζεται να ανεβάσει ταχύτητα μετά την αυριανή πρεμιέρα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 3.136.791 εμβολιασμοί με τους τελευταίους 21.452 να έχουν πραγματοποιηθεί την Δευτέρα του Πάσχα, μια ημέρα παραδοσιακής αργίας, που ωστόσο τα εμβολιαστικά κέντρα παρέμειναν ανοιχτά...

Στην μάχη του εμβολιασμού 1500 κέντρα

Από την Τετάρτη 5 Μαΐου, ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από τον Όμιλο J & J, με ακόμα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα να ανοίγουν τις πόρτες τους, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία μέσα στον Μάιο 1500 εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια, αφού το μονοδοσικό εμβόλιο θα γίνεται και σε πολυϊατρεία, ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Το εύκολο εμβόλιο θα φτάσει εκεί όπου τα άλλα δεν μπορούν

Παράλληλα, σαν το πιο «εύκολο» στην διανομή, την συντήρηση και την χορήγηση εμβόλιο, το σκεύασμα της Johnson and Johnson (η ακριβέστερα της φαρμακοβιομηχανίας Janssen του Ομίλου) αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα κατ’οίκον εμβολιασμού που πρόκειται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, για τους κατάκοιτους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

Όπως έχει δηλώσει σχετικά η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το μονοδοσικό σκεύασμα της Janssen είναι ένα εύκολο εμβόλιο που μπορεί να πάει εκεί όπου δυσκολεύονται να φτάσουν τα άλλα covid εμβόλια.

Συνεπώς είναι ιδανικό για χρήση στις κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τους κατάκοιτους συνανθρώπους μας και τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν εύκολα να μεταβούν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Μέσα στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου η πατρίδα μας θα παραλάβει περισσότερες από 620.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, σε δύο σχεδόν ισόποσες παραδόσεις, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα χρειαστεί (και για ποιους) νέα αναμνηστική δόση τον προσεχή χειμώνα.

Πάντως το εμβόλιο της Janssen έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής και την νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης οπότε υπάρχουν ελπίδες ότι θα είναι αποτελεσματικό κι έναντι των νέων μεταλλάξεων που αποτελούν συνδυασμούς των προηγούμενων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί καθώς και οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν με ένα εκ των δύο mRNA εμβολίων και όχι με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Janssen, όπως έχει συστήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Δανία οι εμβολιασμοί γίνονται μόνο με τα mRNA εμβόλια

Στην Δανία, το εμβόλιο της Janssen δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού, μετά την καθολική απαγόρευση και της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca. Τα δύο εμβόλια που ανήκουν στην ίδια ευρεία κατηγορία του λεγόμενου «ιικού φορέα» δεν έγιναν αποδεκτά στην Σκανδιναβική χώρα που συνεχίζει τους covid εμβολιασμούς μόνο με τα δύο mRNA εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna.

Εκτιμάται ότι η απόφαση της Δανίας να μην δεχτεί το μονοδοσικό εμβόλιο θα καθυστερήσει κατά ένα μήνα την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία, ωστόσο, θεωρείται ότι έχει τεθεί «υπό έλεγχο». Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίων και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.

Αντίθετα, στην χώρα μας σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, η χώρα μας χωρίς τα εμβόλια του ιικού φορέα δεν θα μπορέσει να «κατακτήσει» την συλλογική ανοσία, η οποία αποτελεί το μοναδικό διαθέσιμο διαβατήριο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου