Επί ΣΥΡΙΖΑ 2017 |
Ξέχασαν όμως ότι οι ίδιοι θέσπιζαν ακαταδίωκτο για όσους τοποθετούσαν φτάνοντας στο σημείο να προβλέπουν «ασυλία» και για τον εμπνευστή της... δρακογενιάς, Στέλιο Παππά, τοποθετώντας τον στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ το 2017...
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μοίραζε ασυλίες και τώρα επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτικό θέμα με τον επικεφαλής του κόμματος να επιχειρεί να αποδομήσει εκ νέου τους ειδικούς εμφανίζοντας τους να σύρονται από την κυβέρνηση δεχόμενοι πιέσεις.
Τα όσα γίνονται από χθες που κατατέθηκε η σχετική τροπολογία επιβεβαιώνουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, την αναγκαιότητα της απόφασης να προστατευθεί η ανεξαρτησία των ειδικών που δέχονται πιέσεις μέσα από ένα ιδιότυπο μπούλινγκ στο οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση ενεπλάκη σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και η αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο καταρτίζουν τις εισηγήσεις τους δείχνει την λογική που επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό πάντως που εγείρει ερωτήματα είναι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να πολιτικοποιούν το θέμα με καταγγελίες για προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει ασυλία και σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και δεν είναι υπουργοί και βουλευτές.
Ξεπερνώντας ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί δηλώνοντας πως η επιτροπή εισηγείται αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση, με γνώμονα πάντα την επιστημονική τοποθέτηση των αρμοδίων, η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται επί της τροπολογίας, παρακάμπτοντας ότι ως κυβέρνηση θέσπιζε ασυλία για τον ΟΑΣΘ επί Στέλιου Παππά, επιτροπές όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, καθώς και τα μέλη των Ελεγκτικών Συμβουλίων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Για τις ως άνω περιπτώσεις για παράδειγμα προβλέπεται ότι τα μέλη δεν ευθύνονται προσωπικά έναντι τρίτων, αστικά ή ποινικά, δεν εξετάζονται και δεν διώκονται για γνώμη, εισήγηση ή πόρισμα ελέγχου που διατύπωσαν ή για πράξη που διενήργησαν, κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων τους.
Ανάλογες διατάξεις προβλέπονται για τον Συνήγορο του Πολίτη και τους βοηθούς του, τον πρόεδρο και τα μέλη των των γνωμοδοτικών οργάνων των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Μουσείων.
Η περίπτωση του ΟΑΣΘ και ο Νόμος του 2017
Κρατικοποιώντας τον ΟΑΣΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για τη θέση του προέδρου τον Στέλιο Παππά, πατέρα του Νίκου Παππά. Και ψήφισε έναν νόμο, τον Ιούλιο του 2017 με τίτλο «νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» όπου στο άρθρο 29 προβλέπονταν τα εξής:
«Άρθρο 29
Ευθύνη μελών Διοικητικού Συμβουλίου
1. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν διώκονται και δεν ενάγονται για πράξεις και αποφάσεις τους που είναι σύμφωνες με τον παρόντα νόμο, την κείμενη νομοθεσία και τους σκοπούς της εταιρείας.
2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος διώκονται και ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μόνον εάν ενήργησαν με δόλο ή βαρεία αμέλεια.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος που διορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 23 και δεν συμμετείχαν σε σύνθεση προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του Ο.Α.Σ.Θ., δεν υπέχουν οποιαδήποτε ποινική, αστική και διοικητική ευθύνη για κάθε είδους οφειλές της εταιρίας προς το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α., τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους εργαζόμενους εξαιτίας σύμβασης εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν, ακόμη και αν δεν βεβαιώθηκαν εισέτι ή πρόκειται να βεβαιωθούν μελλοντικά, μέχρι το χρόνο διορισμού τους».
Με λίγα λόγια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε για ακαταδίωκτο δεν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα που το επιστημονικό προσωπικό ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στο στόχαστρο ψεκασμών αλλά και εγκάθετων, ακόμη και πολιτών που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θέμα προς ίδιον όφελος η σχετική τροπολογία αποτελεί πρόβλημα.
Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα που επικαλείται επίσης η Κουμουνδούρου οι αποφάσεις είναι δημόσιες. Και συνδέονται με την λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών, με βάση δεδομένα για την αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης πανδημίας για την οποία κανείς δεν έχει εμφανίσει κάποιο μαγικό ραβδί.
Το βέβαιο είναι ότι το «Μεταθαλογαριαστούμε» οι επιθέσεις ακόμη και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση αποδόμησης και οι επιχειρήσεις δολοφονίας χαρακτήρων αποτελεί μια πραγματικότητα ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Συνεχίζεται δέ στο πλαίσιο μιας αντιπολιτευτικής τακτικής που συγκρούεται με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.
Ρε δεν σου'πα να ασχολεισαι μονο με τα στριγγακια της Λουλα Μπουλα;Τι ανακατευεσαι για πραγματα που δεν καταλαβαινεις;Ποιος σου ειπε οτιη ντροπολογια ηταν για την επιτροπη; για τον κωλο τους ειναι.Την σκαρφιστηκε το βαθυ Πασοκ και βαλανε τον Βοριδη να δικαιολογει.Απλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή